Noul Cod rutier 2023 vine cu schimbări majore pentru șoferi. Conducătorii auto vor trebui să se supună noilor reglementări impuse de Guvernul României, totul ca urmare a încălcării repetate a regulilor de circulație pe timp de vreme rea. Regimul circulației pe drumurile naționale a fost modificat, astfel că șoferii care nu vor respecta restricțiile de circulație impuse și vor rămâne blocați în nămeți, vor fi nevoiți să plătească intervenția salvatorilor.
Citește și: COD RUTIER 2023. Un poliţist demonstrează ce alcoolemie ai după o bere. Ce sfaturi oferă agentul influencer
Pe timp de ninsoare puternică, autoritățile închid unele porțiuni de drumuri ce devin periculoase. Nu toți șoferii respectă aceste restricții – unii se aventurează și rămân blocați sau chiar produc accident grave. Din această cauză, autoritățile vor impune plata costurilor de intervenție. Aceleași prevederi se aplică și în cazul accidentelor de circulație pe drumuri restricționate provocate de șoferii ale căror autoturisme nu sunt dotate cu anvelope de iarnă. Și în cazul șoferilor ale căror vehicule depășesc masa maximă totală autorizată pe un anumit sector de drum se aplică aceeași regulă.
Șoferii în cauză vor primi acasă un proces verbal iar în termen de 15 zile vor fi nevoiți să plătească integral costul intervenției.
Schimbările aduse de Noul Cod Rutier pot avea consecințe serioase pentru șoferii români. Nu doar că se pot alege cu amenzi usturătoare, dar se pot trezi chiar și fără permisul de conducere. În conformitate cu Noul Cod Rutier actualizat, în cazul în care iluminarea vehiculului este defectă sau neomologată, șoferii pot fi supuși sancțiunilor legale. Modificările legislative prevăd o amendă maximă de 145 de lei pentru fiecare deficiență, însă cei care încalcă această regulă și sunt depistați riscă să primească o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei. De asemenea, pot fi sancționați și cu suspendarea permisului de conducere.
Iată extrasul din Codul Rutier 2023, Articolul 101:
„(1) Persoanele fizice care săvârșesc următoarele fapte se fac vinovate de contravenții și sunt sancționate cu amendă în clasa a III-a:
Circularea cu autovehicule, tractoare agricole sau forestiere, remorci sau tramvaie care au defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră sau care lipsește acestora.
Art. 112:
(1) Certificatul de înmatriculare sau dovada înlocuitoare a acestuia poate fi reținut de către poliția rutieră în următoarele situații:
c) Autovehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitive de iluminare și semnalizare luminoasă, sau mijloace fluorescent-reflectorizante, așa cum sunt prevăzute în normele tehnice în vigoare”.
Există patru modalități de plată a amenzilor:
Cash – la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda sau de domiciliul șoferului, și la direcțiile de taxe și impozite locale;
Cash – la ghișeele Poștei Române de pe întreg teritoriul țării;
Online – pe platforma ghiseul.ro. Pentru a avea acces la această platformă trebuie să-ți creezi un cont pe baza datelor tale personale și prin introducerea unui card bancar valid emis de o bancă din România;
Online – prin intermediul unui serviciu de Internet Banking în contul special dedicat amenzilor contravenționale, disponibil online, respectiv: pentru persoanele fizice cu domiciliul în România, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.01; pentru persoanele fizice cu domiciliul în străinătate, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.02.