Sindicaliștii din cadrul sectorului de finanțe anunță că se află în pragul declanșării unei greve generale iminente. Mâine, în data de 5 septembrie 2023, la București, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe a convocat Consiliul Național, organul de conducere colectiv care are puterea de a decide începerea unei greve generale la nivel național. Această acțiune este o reacție la faptul că, după 10 zile de proteste, Guvernul nu a pus în aplicare angajamentele exprimate de ministrul Finanțelor în acordul încheiat cu organizațiile sindicale în data de 11 august 2023.
Citește și: Veste bună pentru 2 milioane de români cu pensii mici. Anunţul oficial făcut de ministrul de Finanțe
Biroul Executiv a formulat o cerere pentru o întâlnire cu primul ministru al României, în același timp, l-a informat despre posibilitatea unei escaladări a conflictului, care ar putea afecta funcționarea corespunzătoare a instituțiilor statului.
La nivelul Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe, 75% dintre colegi au semnat în sprijinul grevei generale, considerând că perioada dedicată discuțiilor, negocierilor și așteptărilor pentru o rezolvare pe cale amiabilă a ajuns la final.
În cursul ultimelor două săptămâni de proteste spontane, angajații din acest sector au manifestat un comportament corect față de contribuabili și au continuat să își îndeplinească cu responsabilitate atribuțiile de serviciu în ceea ce privește colectarea veniturilor pentru bugetul statului, depășind chiar ținta de încasări stabilite.
„Singurele dorințe ale colegilor noștri se referă la respectarea angajamentelor asumate de către Guvern, respectiv acordarea importanței cuvenite acestui sistem strategic, de siguranță națională, care desfășoară activitatea de colectare și administrare a veniturilor, combaterea fraudei, evaziunii fiscale și contrabandei”, se arată în comunicatul sindicaliștilor.
„Sindicatul Naţional Finanţe Publice – SindFISC, prin Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) – organizaţie sindicală la care este afiliat, a hotărât declanşarea conflictului de muncă la nivelul grupului de unități constituit din Ministerul Finanțelor şi instituțiile din subordinea acestuia, şi anume: Aparatul Propriu al Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF (aparat propriu cu instituțiile din subordine: Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili – DGAMC și Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice – DGRFP-uri), Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor – ONPCSB, Oficiul Național Pentru Achiziții Centralizate – ONAC, Autoritatea Vamală Română – AVR, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc – ONJN şi Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar – ASPAAS”, au transmis sindicaliștii, într-un comunicat de presă.
Citește și: Top Aplicații Mobil în 2023: De la Educație la Finanțe Online