Pensii 2023. Variante de recalculare, noua formulă de calcul şi valoarea schimbată pentru punctul de pensie. Promisiunea fermă a lui Ciolacu

Marcel Ciolacu a declarat că legea pensiilor ar putea fi adoptată până la finalul anului și a dat asigurări că pensiile mici vor crește. Noile varinate d eindexare, prezentate în direct la România la raport, emisiune moderată de Andreea Creţulescu la România TV.
Filip Stan
04 sept. 2023, 20:39
Pensii 2023. Variante de recalculare, noua formulă de calcul şi valoarea schimbată pentru punctul de pensie. Promisiunea fermă a lui Ciolacu
Marcel Ciolacu vrea ca legea pensiilor speciale să fie adoptată până la vacanța parlamentară. ”Nu voi face niciun rabat la pierderea vreunui euro din cauza lor”

Pensii 2023.  Sunt schimbări majore luate în calcul de Guvern pentru viitoarea lege a pensiilor. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că prioritatea Ministerului  Muncii este să vină, până la finalul anului, cu un proiect prin care să fie eliminate inechitățile din sistem.

Ideea a fost discutată atât cu cei de la Comisia Europeană, cât și cu specialiștii Băncii Mondiale. „Atât eu, cât și colegii mei, considerăm că este nevoie de o nouă lege a pensiilor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul susține că noua lege a pensiilor va fi gata până la finalul acestui an.

 

PENSII 2023: Punctul de pensie va fi de 40%-45% din câștigul salarial mediu brut

Potrivit informațiilor obținute de România TV, modificările vor presupune păstrarea formulei din legea 127, ceea ce înseamnă că valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă de către Guvern.

Punctajul se calculează prin raportare la stagiul de cotizare de 25 de ani, iar pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului obținut cu valoarea punctului de pensie. Acesta din urmă va fi de 40% sau 45% din câștigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului.

Viitoarea lege va include, potrivit surselor noastre, și o indexare a pensiilor în luna martie, cu rata inflației din anul precedent. În plus, se vorbește despre egalizare a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați și eliminarea pensiei minime.

Pensiile românilor au fost modificate! Anunţ important al şefului Casei de Pensii: „A fost adoptată OUG!”
Pensiile românilor au fost modificate! „Vești bune! A fost adoptată în ședință de guvern și publicată în Monitorul Oficial, OUG 70 din 31 aug 2023 privind reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice care a avut în componență patru puncte principale:

1. prelungirea avizelor pentru condițiile de muncă deosebite și speciale, 2. prelungirea termenului pentru contractele de asigurare ce vizează cumpărarea de vechime retroactivă până la data de 31.12.2024, 3. obligativitatea semnăturii olografe și a ștampilei pentru documentele de vechime și sporuri eliberate de angajatori sau deținătorii legali de arhivă.

4. prelungirea contractelor de muncă pentru cei 1.000 de angajați până la data de 31.08.2024., având ca principal obiectiv certificarea datelor din carnetele de muncă, aflate în baza de date a CNPP, care vizează perioadele de activitate anterioare datei de 1 aprilie 2001, spre utilizarea lor la calculul pensiilor.

Suntem la finalul procesului de evaluare și digitizare a dosarelor de pensie având 90% stadiul de progres, urmând să facem recalcularea după ce noua lege a pensiilor va fi adoptată în actuala sesiune parlamentară. Reforma sistemului public de pensii este un proces ireversibil și sunt convins că se va realiza în perioada următoare”, a transmis Andrei Baciu.

Citeşte şi: Modificări majore la calcularea pensiilor în noua lege. Cum se va calcula punctul de pensie

Cea mai importantă schimbare este că vechimea în muncă poate fi cumpărată până la finalul anului 2024, deși se părea că acest lucru a fost blocat în această vară.

 

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre pensiile românilor. ”Vor crește cu certitudine! Venim cu o lege a pensiilor până la sfârșitul anului”

Conform legii, plata retroactivă a plății la pensii se poate face prin „încheierea unui contract cu casa teritorială de pensii de care aparține solicitantul, în care vor fi trecute perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale”.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a vorbit și el despre pensiile românilor și a spus că acestea vor fi majorate de la începutul anului viitor.

“Astăzi plata pensiilor este sub procent, nu cu mult sub el, dar avem un impediment, jalonul 214 din reforma pensiilor. În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite. Pensiile vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe”, spune el.

Nu în ultimul rând, el a explicat că CNPP nu poate lua nicio decizie, dar a reiterat scenariile aflate în lucru la Ministerul Muncii. “Casa de Pensii ca instituție tehnică furnizează datele, nu suntem în măsură să luăm decizii. Avem mai multe variante pe masa Ministerului Muncii și pot spune că nicio pensie nu scade, poate rămâne la fel. În mare parte pensiile trebuie să crească să ajungă la același cuantum mai mare. Trebuie să facem un efort suplimentar să înlăturăm inechitățile pentru că până la urmă se fac cu bani și avem nevoie de buget ca să facem această reformă în sistem”, mai spune el.

Mecanism de indexare a 100% din inflație

În final, președintele CNPP a mai spus că mecanismul de indexare a 100% din inflație este deja prevăzut în lege.

“Este clar prevăzut în lege mecanismul de indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut care trebuie corelată și cu necesitățile din sistem pentru a le diminua realist.

Trebuie să facem o indexare, însă este prematur să discutăm de 1 ianuarie 2024, dar mecanismul este clar și trebuie să transpunem în actuala lege ce v-am spus ca să fie acoperită inflația și creșterea”, a precizat președintele CNPP la România TV.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Caniculă în toată România. Temperaturile vor arde
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, interviu de colecție după succesul de la Paris. Campionul olimpic le-a transmis un mesaj tinerilor din România: „Am făcut copilul din mine foarte fericit”
Capital.ro
Statul a luat banii românilor. Record istoric anunțat acum în România. Toată lumea plătește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului ca răspuns la un atac israelian
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?