Vestea bună pentru persoanele în vârstă din România este că, începând cu 1 ianuarie 2024, se va produce o creștere a pensiilor. Guvernul a luat această decizie în ședința de seara trecută. Cu toate acestea, există două metode prin care se poate realiza această creștere a pensiilor. Prima opțiune este indexarea lor cu rata inflației, iar cea de-a doua este calcularea lor în funcție de noua lege a pensiilor.
Citește și: România a pus mâna pe gazele din Republica Moldova. Întregul sistem va fi operat din țară
În prezent, nu se cunoaște pentru care dintre aceste metode va opta Guvernul României. În cazul decid să meargă pe prima variantă, adică indexarea cu rata inflației, pensiile minime vor crește cu aproximativ 150 de lei. De exemplu, o pensie de 1.125 de lei, care crește cu 14%, va ajunge la un venit de 1.282 de lei.
Pentru pensiile mai mari, cum ar fi una de 2.854 de lei, aceasta va ajunge la 3.253 de lei după majorare. Începând cu luna viitoare, salariul minim brut va fi majorat cu 300 de lei, ajungând la 3.300 de lei. Totuși, în ceea ce privește salariul net, cetățenii români vor primi doar 93 de lei în plus în mână, în timp ce 207 lei vor merge către stat sub formă de taxe.
Dacă tendința de creștere a salariului minim brut se menține și în ianuarie, acesta va ajunge la 3.750 de lei, iar salariul net, adică suma efectivă pe care angajatul o primește în mână, va atinge 2.231 de lei. Această creștere înseamnă un venit suplimentar de 333 de lei pentru angajat și 417 lei în plus în bugetul statului.
În ceea ce privește voucherele de vacanță și tichetele de masă, acestea vor fi impozitate cu 10%, aceeași rată cu cea aplicată contribuțiilor la sănătate.
De menționat că salariul minim în construcții va ajunge la 4.500 de lei în luna octombrie, dar excepția pentru neimpozitarea celor 200 de lei din salariul minim va fi eliminată.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat data la care românii vulnerabili vor primi banii pe cardurile la energie pentru a-și achita facturile.
”Pe 15 septembrie încărcăm voucherele de energie cu tranșa a doua, în valoare de 700 de lei (…) Din prima tranșă a fost cheltuit aproape 1 miliard, iar restul banilor au rămas pe carduri și pot fi folosiți în continuare”, a declarat Adrian Câciu.
Citește și: Victor Ponta, despre tragedia de la Crevedia: „România este țara lucrului bine EȘUAT”