Care e aparatul care aduce costuri uriașe la facturi. Pentru a reduce costurile familiei, printre care și cele pentru energia electrică, românii au început să adopte măsuri cât mai drastice pentru economisire, însă există electrocasnice esențiale pe care nu poți să nu le folosești.
Probabil că foarte puțină lume este conștientă de faptul că anumite aparate electrocasnice consumă cu mult mai mult decât te-ai aștepta.Mașina de spălat, plita electrică, uscătorul de rufe, aparatul de aer condiționat și aspiratorul se numără printre cei mai mari consumatori dintr-o gospodărie. Dintre numeroasele electrocasnice disponibile, unul singur poate consuma într-o oră cât altele într-o întreagă săptămână.
Luis Juanico, doctor în inginerie nucleară, a efectuat evaluări economice asupra consumului de energie electrică în gospodării și a concluzionat că cuptorul electric este aparatul la care trebuie acordată cea mai mare atenție. Acesta utilizează în general o putere de aproximativ 3.000 de wați, dar există și modele pe piață care pot ajunge la 10.000 de wați.
De asemenea, aparatele de aer condiționat din clasele energetice C sau D pot consuma echivalentul a 300 de becuri economice într-un singur minut sau cât alte aparate în 3 ore. Doar cele cu eticheta energetică A sau A+ pot avea un consum mai redus, cu o economie de până la 40%.
Dacă deții un aparat cu etichetă energetică A+ (cu un consum de 1,08 kW/oră) și plătești 0,8 + 1,08 = 0,86 lei pe oră, atunci, la o utilizare medie de 6 ore pe zi (echivalentul a 180 de ore pe lună), costul lunar se ridică la 180 x 0,86 = 154 de lei.
Electrocasnicele lăsate în priză în permanență consumă curent chiar și când sunt închise. Potrivit unei analize realizată de o companie de electricitate, aparatele lăsate în modul stand-by consumă între 40 – 70-% din energia pe care o folosesc în timpul funcționării. Un televizor consumă 190 kWh/an și se află în top 10 consumatori de energie electrică din locuință. Specialiștii îi sfătuiesc pe cei care doresc să achiziționeze un televizor nou cu o diagonală mai mică de 100 cm să aleagă unul din clasa energetică A. Televizoarele led au un consum de energie mai mic decât cele de tip plasmă, iar un laptop sau o tabletă au un consum cu pânăla 80% mai redus față de monitoarele clasice.