Aerul din interiorul locuinţei, de două ori mai poluat decât cel exterior. Metode de purificare a aerului din casă

Aerul din locuinţe este de două ori mai poluat decât cel din exterior, arată un raport al Agenției pentru Protecția Mediului a SUA. Există, însă, câteva lucruri pe care fiecare dintre noi le poate face în casă pentru purificarea aerului.
Alina Costache
05 sept. 2023, 18:29
Aerul din interiorul locuinţei, de două ori mai poluat decât cel exterior. Metode de purificare a aerului din casă

Poluarea din interior apare în momentul în care desfășurăm anumite activități, dar trebuie să ştim că şi obiectele zilnice eliberează noxe.

Toţi ne desfăşurăm majoritatea activităților între patru pereți, fie că e vorba de serviciu, fie că e vorba de casă. Din păcate, aerul din interiorul încăperii este de cel puțin două ori mai poluat, ajungând chiar până la de cinci ori mai poluat decât aerul de afară, după cum arată cercetările realizate de Agenția pentru Protecția Mediului a SUA.

Cercetarea a demonstrat că, în interiorul locuințelor, școlilor sau birourilor există numeroși factori care pot contribuii la poluare.

Citește și Studiu bizar în SUA. Cercetătorii susțin că poluarea îngrașă oamenii

Iată principalii factori poluanți de care trebuie să ne ferim:

Mucegaiul

Fiind considerată o sursă obișnuită de poluare, problemele de umiditate pot duce la formarea mucegaiului în interiorul unei încăperi , potrivit casa-gradina.ro. Mucegaiul emite compuși organici volatili și particule dăunătoare care compromit calitatea aerului din interior.

Deoarece eliminarea sporilor de mucegai este aproape imposibilă, cea mai bună soluție de a reduce impactul mucegaiului asupra calității aerului din interior este prevenirea sau rezolvarea promptă a problemelor de umiditate.

În acest sens, cea mai bună soluție este reprezentată de un dezumidificator de cameră performant oferă o absorbție ridicată a umidității. Acesta ajută, totodată, şi la filtrarea constantă a aerului și la neutralizarea mirosurilor nedorite.

Chimicalele

Produsele folosite în curățenie, materialele de construcție sau chiar mobilierul reprezintă sursa principală de poluare din locuinţe, deoarece toate acestea emană compuși organici volatili.

Spre exemplu, produsele de curățare care sunt comercializate în supermarketuri conțin clor, amoniac sau solvenți pe bază de petrol, care pot provoca dureri de cap sau iritații. O soluție convenabilă este realizarea propriilor produse de curățare, folosind ingrediente fără chimicale precum: săpun de castilia, oțet, zeamă de lămâie, uleiuri esențiale și borax.

Acarienii de praf

Praful se depune foarte ușor într-o locuință și reprezintă un adevărat pericol pentru sănatate. Acarienii de praf se pot infiltra în salteaua și în lenjeria de pat, în canapele și fotolii, dar și în hainele. Aceștia pot provoca alergii, astm sau pot chiar încetini funcțiile plămânilor.

Soluția optimă este spălarea frecventă a lenjeriilor si hainelor în apă fierbinte, curățarea frecventă a mobilierului și schimbarea periodică a saltelei. Acest lucru poate duce la eliminarea particulelor fine de praf din aerul expirat.

Citește și Apartamente la preț de chilipir. Orașul în care îți poți cumpăra o locuință cu doar 130 de euro

O ventilație slabă și aerisire insuficientă

Cele mai multe dintre clădirile în care oamenii își petrec majoritatea timpului sunt foarte bine izolate, pentru a evita ca aerul condiționat din interior să se amestece cu aerul de afară, obținând astfel o temperatură propice fără consum excesiv de electricitate.

Însă aceste metode de eficientizare a energiei consumate pot avea un impact negativ asupra sănătății. Majoritatea sistemelor de ventilație sunt concepute să aducă foarte puțin aer exterior în încăpere, recirculând aerul deja încălzit sau răcit. Asigură-te că încăperea în care îți petreci cea mai mare parte a timpului este bine aerisită și folosește aparate care să filtreze și să purifice aerul.

DailyBusiness
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. Prezența la urne a depășit 37%. Românii se mobilizează
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Jucătorii FCSB nu au votat la alegerile pentru președintele României! Decizia luată în cantonamentul echipei
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl prepari acasă
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Cine intră în turul 2, conform EXIT POLL-ului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
substantial.ro
Femeile din Finlanda se pregătesc pentru urgențe în contextul tensiunilor cu Rusia
MediaFlux
A MURIT în SECȚIA DE VOTARE! ȘOC total la ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”