Zacuscă de vinete după reţeta gospodinelor din Moldova. Ingredientul secret de la bunica din Bucovina care schimbă gustul

Rețeta tradițională de zacuscă reprezintă o combinație de gogoșari, ardei, vinete, roșii sau pastă de roșii, iar secretulş constă în faptul că legumele se coc pe plită.
Filip Stan
05 sept. 2023, 22:22
Zacuscă de vinete după reţeta gospodinelor din Moldova. Ingredientul secret de la bunica din Bucovina  care schimbă gustul

Zacuscă de vinete ca în Moldova! Este perioada din an când toate gospodinele pregătesc conservele, compoturile, dulcețurile și zacusca pentru perioada rece. Iar atunci când vine vorba despre zacusca de vinete nu ai cum să nu ții cont de faptul că zacusca de vinete ca în Moldova este poate cea mai bună dintre toate.

Această rețetă de zacuscă de vinete ca în Moldova pe cât de simplu de făcut este, pe atât de gustoasă o să vă iasă, încât veți impresiona chiar și cele mai exigent gusturi. Rețeta este ușor de făcut, însă gustul desăvârșit de la final te va bucura în momentul în care vei deschide un borcan, la iarnă, mai ales dacă ai şi invitaţi.

De obicei, în zona Moldovei se obișnuiește să se facă zacusca de vinete în mai multe ture, în cantități mai mici, tocmai pentru a avea un gust extraordinar de fiecare dată.

Zacuscă din vinete albe. Reţeta delicioasă pentru care te va lăuda toată lumea, ingredientul care te face să uiţi de reţetele clasice

Pe lângă gustul senzațional, rețeta de zacuscă de vinete ca în Moldova este și foarte sănătoasă deoarece conține doar legume, vinete, ardei sau gogoșari, ceapă și ulei.

Pentru ca gustul să fie unul deosebit, în Moldova, vinetele și ardeii kapia sau gogoșarii se coc pe plită pentru a avea coaja carbonizată și să dea acea aromă deosebită. În plus, la rețeta de zacuscă de vinete ca în Moldova nu se pune foarte multă ceapă și ulei pentru a nu risca să iasă grasă și să provoace arsuri stomacale.

 

Zacuscă de vinete ca în Moldova: Ingredientele unui gust desăvârșit
Pentru zacuscă de vinete ca în Moldova aveți nevoie de 2,5 kg vinete proaspete, 1 kg ardei kapia sau gogoșari proaspeți, 200 g ceapă gata curățită, 250 ml ulei de floarea soarelui, 500 ml suc gros de roșii, 2 lingurițe de sare, 1 linguriță de piper măcinat și câteva foi de dafin.

Vinetele și ardeii kapia sau gogoșarii se coc pe plită, după care se pun într-o cratiță mare, având grijă să puneți și niște sare mare peste ele și se acoperă cu un capac. După aproximativ 20 minute de stat în acea cratiță, vinetele, ardeii kapia și gogoșarii se vor curăța mult mai ușor și mai frumos.

Reteta tradițională de zacuscă cu peste un secol vechime. Care este ingredientul secret care dă o savoare cu totul aparte

Pe urmă, vinetele se toacă folosind un cuțit inoxidabil sau din lemn și se pun la scurs, preferabil pe un fund de lemn.

Ardeii și gogoșarii se curăță, li se îndepărtează cotoarele și semințele și se taie în fâșii, după care se pun la scurs. Separat, ceapa se toacă mărunt.

Cum se face zacuscă de vinete ca în Moldova
Într-o cratiță mare, de obicei în zona Moldovei se folosește aceeași cratiță mare, cât mai largă, utilizată și în anii trecuți, se pune ceapa mărunțită și uleiul. Cratița se pune la foc mic, având grijă să folosiți un disc metalic, pentru a disipa uniform căldura. Ceapa se călește la foc mic câteva minute după care se adaugă ardeii copți și se lasă la călit alte câteva minute.

Pe urmă se adaugă vinetele tocate, sucul de roșii și se adaugă după gust sarea, piperul și foile de dafin. Se amestecă bine, pentru a omogeniza conținutul cratiței și se lasă să fiarbă la foc mică pentru a evapora apa din legume.

Zacusca este fiartă atunci când încep să apară mici bălți de ulei la suprafața amestecului. Zacusca fierbinte se pune în borcanele sterilizate anterior. Pentru asta, borcanele trebuie așezate pe o tavă metalică care să preia șocul termic. Pe urmă se pun capacele borcanelor și se învelesc în niște prosoape mai groase. Abia a doua, în zona Moldovei, borcanele cu zacuscă sunt mutate în cămări mai răcoroase.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă de joi, 25 iulie 2024, produsele pe care toți românii le caută. Costă sub 5 lei și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Adio, tenis! Fostul lider WTA se retrage definitiv: Episod final
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Discuție HALUCINANTĂ între mama și suspectul crimei din Brăila: „Mai mult de 12, 13 ani nu faci”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dan Negru, revoltat de modul în care România gestionează resursele de cereale: „Una din patru pâini e făcută din aluat congelat”
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Forumul Familiilor Ostaticilor acuză sabotarea eliberării captivilor din Gaza
MediaFlux
Se dau BANI de la stat! SUMELE variază între 2.000 și 5.000 de lei de PERSOANĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!