Se mărește valoarea tichetelor din octombrie. Proiectul de ordin al ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă pentru semestrul II al anului 2023 a fost pus în dezbatere la Ministerul Muncii și prevede majorarea cu 20 de lei a valorii tichetului.
„Pentru semestrul II al anului 2023, începând cu luna octombrie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 620 de lei„, prevede proiectul, valoarea actuală a tichetului fiind de 600 de lei.
Noua valoare se va aplica începând din octombrie 2023, până la final de an, precum și în primele două luni din 2024.
Tichetul de creşă se acordă părinților care nu sunt în concediu de creștere copil și-și duc copiii la creșă ori îi lasă în grija unor bone care lucrează autorizat. Acestea se dau lunar, în baza unei documentații stabilite prin lege și detaliate la nivel de angajator și sunt nesupuse contribuțiilor sociale obligatorii.
Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor de creşă nu poate depăşi lunar suma prevăzută prin ordin de ministru, pentru fiecare copil aflat la creşă, potrivit avocatnet.ro.
Sondaj Novel Research: 61% dintre angajați sunt foarte îngrijorați de scăderea veniturilor și a puterii de cumpărare în contextul măsurilor fiscale propuse de Guvern.
Dintre măsurile anunțate, o majoritate semnificativă de peste 65% dintre respondenți consideră că măsura taxării suplimentare cu CASS 10% pentru tichetele de masă, dar și TVA-ul unic vor avea impact negativ direct asupra veniturilor angajaților
În contextul măsurilor fiscale care vizează modificări de taxe și impozite propuse de Guvern pentru a acoperi deficitul bugetar, peste 60% dintre angajații români se declară foarte îngrijorați de impactul negativ asupra veniturilor personale, a puterii de cumpărare, dar și a stabilității economice a țării, conform sondajului național desfășurat de Novel Research în rândul populației ocupate din România, cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 de ani. Pe fondul unei inflații ridicate existente, există temeri serioase că măsurile fiscale vor afecta veniturile disponibile ale gospodăriilor. (Citește AICI mai multe detalii)