Fostul ministru al Agriculturii din cabinetul premierului Boiko Borisov, Miroslav Naidenov, a aruncat o adevărată bombă prin afirmaţia că, la ordinul ministrului de interne Ţvetan Ţvetanov, au fost interceptate ilegal telefoanele tuturor membrilor Executivului de la Sofia. Naidenov l-a îndemnat pe Ţvetanov să se retragă din campania electorală pentru alegerile parlamentare, se arată într-o corespondenţă a Agerpres.
Fostul premier Boiko Borisov a sărit însă în apărarea lui Ţvetanov. El a spus că nu-i va cere demisia din postul de şef al campaniei partidului GERB. Borisov a spus că are încredere în Ţvetanov, care s-a jurat pe propriii săi copii, că nu a ordonat inteceptări ilegale. Borisov a mai spus că Naidenov îşi datorează cariera politică lui Ţvetanov.
Preşedintele Rosen Pelevneliev a refuzat să confirme afirmaţiile lui Naidenov, potrivit cărora şi el ar fi ştiut că este interceptat de Ţvetanov.
Fostul ministru al Agriculturii a spus că, în urma cu o lună, a avut o întâlnire cu preşedintele, la care cei doi şi-au lasat telefoanele mobile în altă cameră, iar Plevneliev a dat televizorul mai tare ca să nu se audă ce discută. Şeful statului a confirmat doar că a existat o asemenea întâlnire şi că, de obicei, îşi lasă celularul secretarei sale ca să nu fie deranjat în timpul întrevederilor. Plevneliev s-a mulţumit să spună că este sarcina parchetului să verifice afirmaţiile lui Naidenov.
Traicio Traikov, fost ministru al economiei şi energiei, demis anul trecut de Boiko Borisov, a spus însă că are încredere în ceea ce afirmă Naidenov şi că şi el îşi lăsa telefonul în alta cameră pentru că ştia că era interceptat. Traikov şi-a exprimat regretul că Naidenov a făcut aceste dezvăluiri abia acum.
Cu toate că fostul ministru al agriculturii Miroslav Naidenov a spus că premierul Borisov nu a ştiut nimic despre activitatea ilegală a lui Ţvetanov, toate partidele de opoziţie au declarat joi ca principala vină revine lui Borisov. Liutvi Mestan, liderul partidului minorităţii turce, a spus că, dacă Borisov nu-l va demite pe Ţvetanov, se va dovedi că are o legătură cu el.
Autorităţile de la Bruxelles urmăresc cazul cu mare interes
Tot joi, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat că Bruxellesul urmăreşte îndeaproape evoluţia cazului. El a spus că, deocamdată, comisia nu deţine acte doveditoare cu privire la dezvăluirile făcute, relatează postul naţional de televiziune de la Sofia.
Aflat, joi dimineaţă, în studioul postului de televiziune bTV, Naidenov l-a acuzat pe fostul ministru de interne Ţvetan Ţvetanov că şi-a urmărit colegii din executiv cu scopul de a obţine informaţii prin care să-i facă şantajabili. „Toţi, fără nici o excepţie, întregul guvern a fost ascultat”, a spus Naidenov, adăugând că majoritatea miniştrilor ştiau că telefoanele lor sunt ascultate. În opinia lui Naidenov, fostul premier Boiko Borisov nu era la curent cu această activitate ilegală. Fostul ministru al Agriculturii este în prezent inculpat într-un dosar de corupţie.
În urma dezvăluirilor făcute la postul de televiziune menţionat, Naidenov a fost citat joi la parchet pentru a fi audiat ca martor în dosarul interceptărilor în care sunt inculpaţi patru înalţi funcţionari ai poliţiei. Tot în calitate de martori au fost audiaţi fostul ministru de interne Ţvetan Ţvetanov şi liderul socialiştilor Serghei Stanişev.
Parchetul de la Sofia a confirmat, săptămâna trecută, că Ministerul de Interne a efectuat interceptări telefonice ilegale în timpul guvernului premierului Boiko Borisov. Însă, potrivit procurorilor, de vină nu este fostul ministru de interne Ţvetan Ţvetanov, ci patru înalţi funcţionari din minister. Procurorul general Sotir Ţaţarov nu a exclus posibilitatea ca şi Ţvetanov să fie acuzat la un moment dat, dar deocamdată acest lucru este imposibil pentru că acesta este protejat de imunitate întrucât este candidat la alegerile parlamentare din 12 mai.
Scandalul s-a declanşat la 28 martie, când liderul Partidului Socialist, Serghei Stanişev, l-a acuzat pe Ţvetanov, care a fost vicepremier în guvernul de centru-dreapta, că a dispus interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice ale unor lideri politici, printre care preşedintele Gheorghi Pârvanov (2002-2012), actualul preşedinte Rosen Plevneliev, liderii tuturor partidelor parlamentare de opoziţie, precum şi comisarul european Kristalina Gheorghieva, unii magistraţi şi oameni de afaceri.