Preşedintele Consiliului European a precizat că şeful statului l-a informat cu privire la măsurile luate de România ca urmare a rapotului MCV din luna ianuarie.
„Am convenit că este important pentru România să implementeze recomandările Comisiei (Europene, n.r.). Am apreciat cooperarea, îmbunătăţită între toţi actorii politici, instituţii, şi am făcut apel la accelerarea eforturilor pentru combaterea corupţiei la nivel înalt şi protejarea independenţei sistemului judiciar, un sistem judiciar solid şi angajamentul complet pentru statul de drept vor ajuta la asigurarea unui mediu economic stabil şi atrăgător pentru investiţii”, a susţinut oficialul UE.
„În timpul întâlnirii noastre am discutat o serie de chestiuni de actualitate. Mai întâi, în ce priveşte situaţia economică şi socială din Europa, care rămâne o prioritate pe agenda europeană. Aici există atât veşti proaste, cât şi bune. Vestea bună este că vedem o îmbunătăţire substanţială a situaţiei, cu stabilitate financiară mai mare în zona euro. De asemenea, pe frontul fiscal şi economic asistăm la semnale substanţiale pozitive, adică competitivitate crescută, exporturi crescute şi finanţe publice mai sigure, cu deficite publice mai mici. De aceea, putem spune că ameninţarea existenţială la adresa euro s-a încheiat. Există totuşi şi veşti proaste. Criza economică încă există, în pofida succesului în reducerea şomajului, situaţia în Europa este mai puţin bună, mai ales în ce priveşte şomajul în rândul tinerilor”, a spus Rompuy, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, după convorbirile avute cu preşedintele Traian Băsescu.
El a ţinut să-l felicite pe preşedintele Traian Băsescu pentru rezultatele înregistrate în ceea ce priveşte sustenabilitatea economică a României.
„De aceea doresc să îl felicit pe preşedintele Băsescu pentru rezultatele pe care le-a înregistrat în sustenabilitatea economică. Iar rezultatele se văd acum, pentru dumneavoastră şi pentru Guvern, dar şi pentru poporul român”, a completat Van Rompuy.
Potrivit lui Herman Van Rompuy, trebuie acţionat pentru crearea de locuri de muncă, pe termen scurt, şi pentru îmbunătăţirea potenţialului de creştere şi creare de locuri de muncă pe termen lung.
„Iniţiativa de angajare în rândul tinerilor cu 6 miliarde de euro, convenită ca parte a bugetului Uniunii Europene, este un exemplu asupra a ceea ce face UE pentru a crea mai multe locuri de muncă în regiunile afectate cel mai mult de şomajul în rândul tinerilor”, a adăugat Rompuy.
El a mai vorbit şi despre faptul că UE se confruntă cu mai multe provocări importante în domeniul energiei, punctând că trebuie diversificate rutele de aprovizionare cu energie.
„Trebuie să îmbunătăţim interconexiunile în domeniul gazelor şi electricitate, un domeniu în care România este, de asemenea, activă. Trebuie să finalizăm piaţa energetică internă până la finalul lui 2014, adică anul viitor. Trebuie să analizăm cum putem să fim mai eficienţi din punct de vedere energetic”, a mai spus Rompuy.
Potrivit acestuia, trebuie găsită o soluţie în privinţa preţurilor mari la energie, care, pe de o parte, încurajează investiţiile în infrastructura energetică, dar, pe de altă parte, pune obstacole împotriva competitivităţii, având un mare impact asupra cetăţenilor.
„Este timpul să facem progrese decisive pe chestiunile care ţin de taxare, indiferent cât sunt de sensibile aceste chestiuni. Mă refer la progres concret, tangibil, care poate fi arătat cetăţenilor europeni. În momente de consolidare fiscală, justeţea şi eficienţa sistemelor de taxare sunt esenţiale şi este timpul să facem progrese. Pentru a trece de la cuvinte la fapte trebuie să combatem eficient paradisurile fiscale, să îmbunătăţim şi să lărgim arealul de schimb de informaţii şi să rezolvăm mai bine frauda în domeniul TVA. Dacă putem să facem progrese pe aceste elemente, dar şi pe altele, UE va putea cu adevărat să conducă, prin exemplu, în chestiunile de taxare la nivel global”, a subliniat Van Rompuy.