Premierul Victor Ponta şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, au avut o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre reforma constituţională din România, despre îmbunătăţirea capacităţii României de a absorbi fonduri europene, dar şi despre trecerea graduală la uniune monetară în Europa.
„Victor Ponta m-a informat cu privire la stadiul reformei constituţionale, pe care o găsim un lucru bun. Îl sfătuiesc să continue reforma în ce priveşte legea şi separarea puterilor în stat. În economie trebuie să acţioneze. Trebuie ca România să-şi îmbunătăţească capacitatea de absorbţie de fonduri europene, care ar da un imbold economiei româneşti. Trebuie să trecem gradual la uniune monetară. Un progres rapid către o uniune bancară, care să permită condiţii normale de creditare, este indispensabil pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă”, a spus Van Rompuy, în conferinţa de presă susţinută la finalul întâlnirii cu Ponta.
Preşedintele Consiliului European a precizat că România este invitată, ca stat non-euro, să se implice în mecanismele de supraveghere şi a vorbit despre trecerea ţării noastre la moneda unică europeană: „România trebuie să stea cât mai aproape de sistemul euro şi să urmărească evoluţiile, pentru a-şi asigura o pregătire temeinică pentru adoptarea monedei. Sunt progrese pe criteriile de convergenţă”.
„A fost o plăcere să mă aflu în România în acest nou climat de cooperare între principalii actori. Sunt încurajat de recentele îmbunătăţiri ale cooperării dintre forţele politice din România. Este o atitudine constructivă, în beneficiul tuturor cetăţenilor. În vremuri dificile, e înţelept să combatem provocările împreună„, a adăugat preşedintele Consiliului European.
La rândul său, primul ministru Victor Ponta a subliniat că în stabilitatea politică a României au avut un rol important şi oficialii europeni, adăugând că „efectele situaţiei stabile şi predictibile se văd în economie şi în zona investiţiilor”. „România îşi respectă angajamentele de disciplină bugetară luate în faţa CE şi a FMI. La fel de important, începe să dovedească o creştere economică de care are nevoie şi de crearea de locuri de muncă. Aceasta va fi adevărata provocare pentru UE: disciplină bugetară, alături de creştere economică şi locuri de muncă”, a spus Victor Ponta.
„Pentru România, energia, alături de agricultură, reprezintă principalele motoare pentru dezvoltare. România va avea o poziţie foarte bine structurată privind dezvoltarea regiunilor energetice. Cooperarea europeană va ajuta şi la rezultate îmbunătăţite privind competitivitatea economiei româneşti”, a precizat premierul, care la finalul discursului şi-a permis şi o glumă: „Ultima data când domnul Van Rompuy a fost aici, Guvernul a fost revocat prin moţiune de cenzură şi l-am asigurat pe preşedintele Van Rompuy că săptămâna viitoare, fiind vacanţă parlamentară, nu o să dau prin Parlament, aşa că va fi stabilitateşi data viitoare când va veni la Bucureşti„.