Preţ cartofi 2023. Cât va costa în acest un kilogram de cartofi la poarta fermei

România are o producţie bogată de cartofi, dar nu are cine recolta, iar depozitele sunt neîncăpătoare dacă ţinem cont de faptul că ţara noastră are 5% din toată producţia UE.
Filip Stan
08 sept. 2023, 18:39
Preţ cartofi 2023. Cât va costa în acest un kilogram de cartofi la poarta fermei

Preț cartofi 2023. Cultivatorii își fac primele calcule privind prețul unui kilogram de cartofi la poarta fermei în acest an. Estimările sunt influențate de situația actuală din câmp unde, din cauza secetei, recoltarea tuberculilor este imposibilă în cele mai multe zone de cultură a cartofului românesc.

Degeaba este bună cultura de cartofi, dacă nu avem depozite. În lipsa lor, sezonul în care ne putem bucura de cartofii românești rămâne scurt, pentru că se strică.

Așa că fermierii se înghesuie să îi vândă repede, iar la iarnă, noi toți, vom cumpăra cartofi din alte țări. La Lungulețu, în Dâmbovița, unde se pun soiuri timpurii, s-a terminat deja recoltatul.

Anul acesta, fermierii din Lungulețu au produs 120.000 de tone de cartofi. Încă de la recoltare, oamenii se chinuie să vândă tot ce au produs. Toată marfa ar fi putut fi depozitată și nu să stea în soare, în așteptarea clienților. Însă, în zonă, nu există niciun depozit unde să fie păstrată la temperatură corectă, și vândută și la iarnă.

Cât costă un kilogram de cartofi noi în piață. Producția este mult mai mică, în comparație cu anii trecuți: „Nu au rezistat putregaiului umed”
De altfel, România se află pe locul 9 în UE în topul producătorilor de cartofi cu o producţie de peste 1,2 milioa­ne de tone de cartofi, astfel că are potenţial de ex­port. De asemenea, aproximativ 5% din producţia de cartofi a UE e din România.

Preţ cartofi 2023. În mai multe zone ale țării noastre, cultivarea cartofilor a început să nu mai fie profitabilă, fiind influențată puternic și de starea meteorologică. În acest an, în județul Harghita, de exemplu, seceta de la finalul verii a pune bețe în roate la fermierilor la recoltarea cartofilor. Există producție, însă lipsa apei împiedică recoltarea mecanizată. Printre alte nemulțumiri vociferate de producători se numără și prețurile mici la cartofi, care nu justifică efortul și abia acoperă costurile de producție.

Fermierii din județul Harghita au vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină la recoltarea cartofilor. Din cauza lipsei de precipitații din ultima vreme, cartofii nu s-au dezvoltat optim, ceea ce face ca recoltarea să fie mai dificilă. Pe lângă acest aspect, oamenii spun că nici prețurile nu sunt unele care să merite efortul și investițiile, a relatat Cuget Liber.

Bonus de inflaţie de 3000 de euro. Guvernanţii se protejează bine de creşterea preţului la cartofi şi pâine

Preţ cartofi 2023. Fermierii din Harghita întâmpină obstacole în ceea ce privește recoltarea cartofilor. Chiar dacă producția este favorabilă, perioada de secetă din ultima vreme împiedică procesul de recoltare mecanizată. Din cauza lipsei sistemelor de irigații, suprafețele cultivate cu cartofi, de aproximativ 6.500 de hectare, rămân nevalorificate, depinzând de precipitațiile care se lasă așteptate.

Prețul unui kilogram de cartofi la poarta fermei este în acest an de 1-2 lei, un nivel de preț mai scăzut decât cel practicat în 2022. În aceste condiții, fermierii amână vânzarea producțiilor, considerând că prețul este mult prea mic pentru a el acoperi investiția făcută în fiecare hectare de culturi. Este de așteptat, astfel, din cauza ofertei scăzute din piață, ca prețul cartofilor în 2023 să se majoreze.

Cu toate că producția de cartofi din acest an atinge un nivel optim de coacere în zona Harghitei, în ultimii ani suprafețele cultivate cu cartofi au scăzut din ce în ce mai mult. Agricultorii mici au preferat să cultive cartofi doar pentru consum propriu,  întrucât această cultură nu s-a dovedit suficient de rentabilă pe suprafețe reduse, având în vedere seceta și prețurile.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 metri liber la Jocurile Olimpice cu cel mai bun timp
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!