Harta României s-ar putea schimba în următorii ani. Anunțul a fost făcut chiar de către politicienii care ne spun că reorganizarea teritorială trebuie să se facă, însă nu în acest mandat al Ministerului Dezvoltării. Totuși, cea mai importantă reformă necesară administrației publice din România nu se regăsește în PNRR.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veştea, a declarat la audierile dinaintea intrării în Guvern că o reorganizare teritorială nu se poate face în acest mandat, însă este momentul perfect pentru analizarea unui astfel de scenariu.
„Vedem că toate alocările bugetare au venit cu o serie de reforme, şi unul dintre jaloanele pe care noi trebuie să le îndeplinim în acest an este legat de consorţiile administrative. Ceea ce înseamnă tot o formă de reorganizare administrativ teritorială, în care unităţi administrativ-teritoriale pot să se asocieze, vor avea un buget propriu, şi astfel o serie de neajunsuri, pe care le au la nivelul primăriilor, de genul angajării unui arhitect şef, sau de gândire a unui concept integrat pentru implementarea proiectelor zonale, pot fi depăşite. Se vor întâmpla prin aceste amendamente pe care le vom aduce Codului Administrativ, ca să avem pe lângă zonele metropolitane şi consorţiile administrative”, a declarat Adrian Veștea pentru dcnews.ro.
Despre reorganizarea administrativ-teritorială, ministrul spune că este necesară, chiar dacă ideea nu place multor persoane. Urmează ca primii pași spre acest demers să fie discutați în Camera Deputaților și Parlament. Cadrul legislativ actual nu permite încă o comasare a anumitor localități, căci acesta prevede un referendum prin care localnicii să își manifeste această intenție, lucru puțin probabil la momentul de față.
„Eu sunt adeptul unei astfel de reorganizări, chiar dacă nu sunt pe placul multora. Consider că trebuie făcută, dar trebuie creat cadrul legislativ în primul rând, pentru că dacă ne raportăm la actuala lege, în care comunităţile trebuie să îşi declare printr-un referendum intenţia de a comasa anumite localităţi, nu vom vedea acest lucru. Vedem că avem prezenţă mică la vot şi când avem alegeri, există dezinteres pentru această opţiune şi acest drept câştigat cu greu. Apare frica, ce se poate întâmpla, că ne înghite o altă comunitate mai mare. Şi atunci, mai ales că online-ul funcţionează foarte bine şi petiţionarul are cele mai bune pârghii pe care le-a avut vreodată, nu cred că actuala lege ne poate permite asta, dar cred că trebuie să îmbunătăţim sistemul legislativ, să existe un guvern sau o coaliţie care să îşi asume acest obiectiv, iar în anii următori să se întâmple, pentru că sunt multe autorităţi publice locale care, din resursa pe care o au, taxele şi impozitele locale, nu reuşesc să îşi asigure funcţionarea. De asta trebuie să gândim spre eficienţă, ca banii să meargă spre proiecte, cofinanţări, strategii”, a mai declarat ministrul Adrian Veştea.