Mujdeiul portocaliu, noua senzaţie din bucătărie. Uitaţi de clasicul mujdei de usturoi

Usturoiul este un antioxidant natural, cu multe beneficii pentru sănătate. Există mai multe rețete de mujdei de usturoi, însă Romaniatv.net vă prezintă una specială.
Alina Costache
16 sept. 2023, 09:09
Mujdeiul portocaliu, noua senzaţie din bucătărie. Uitaţi de clasicul mujdei de usturoi

Cum se prepară mujdeiul portocaliu. Usturoiul are așa de multe beneficii pentru sănătate încât e și păcat să nu îl consumați. Ca și ceapa, usturoiul este medicament natural. Usturoiul susține imunitatea deoarece conține alicină și alinază. Ține la distanță răcelile, gripa și infecțiile bacteriene, deoarece are proprietăți antibiotice și antimicrobiene.

Usturoiul este și un antiinflamator natural, tot datorită alicinei și a altor compuși sulfurați.  De asemenea, luptă împotriva tensiunii arteriale ridicate. Persoanele care au probleme cu tensiunea ar trebui să facă cure de cel puțin 2 luni de usturoi. Substanțele lui active dilată arterele, favorizează circulația sângelui și împiedică formarea de cheaguri.

Usturoiul conține antioxidanți care susțin mecanismele de protecție ale organismului în fața efectelor nocive pe care le pot avea radicalii liberi reactivi asupra creierului, reducând riscul de apariție a demenței sau a bolii Alzheimer. Este știut că radicalii liberi reactivi din organism pot produce leziuni celulare contribuind la apariția unor boli precum atacul vascular cerebral, infarct, boala Parkinson, Alzheimer și multe altele.

De asemenea, persoanele care mănâncă regulat usturoi ajung să aibă piele mai tonifiată și mai netedă. În plus, usturoiul ajută la întărirea unghiilor, combate mătreața și căderea părului.

Cum se prepară mujdeiul portocaliu

Ingrediente: 3 căpățâni usturoi, 3 roșii medii coapte bine, cărnoase, 2 ardei capia, sare, ulei de măsline

Mod de preparare:  Se pun roșiile și ardeii capia pe grătar și se învârt până se coc pe toate părțile. Dacă nu aveți grătar, puteți să le coaceți în cuptor sau în tigaie. După ce s-au copt, roșiile se curăță de coajă și părțile țări, iar ardeii pe coajă, cotor și semințe. Apoi se pun în vasul blenderului și se adaugă usturoiul, sare și ulei. Se mixează până se obține o pastă. Mujdeiul portocaliu rezultat este foarte gustos și se poate mânca atât cu carne sau pește cât și alături de legume gătite, arată Emilia Micu, pe blogul său culinar, Emilia gătește.

Reţetă excepţională de mujdei de usturoi, oferită de dr Ovidiu Bojor

Mujdei de usturoi recomandat de dr Ovidiu Bojor. Persoanele care suferă de afecţiuni hepatice şi iau medicamente pentru ficat nu trebuie să consume usturoi. Acesta poate reduce eficienţa pastilelor. De asemenea, persoanele ca suferă de sindromul colonului iritabil sau care se confruntă cu diaree, probleme cu stomacul sau probleme digestive trebuie să evite consumul de usturoi. Nici persoanele care suferă de gastrită şi de ulcer nu se pot bucura de aroma usturoiului din cauza hiperacidităţii sale, usturoiul iritnd mucoasa gastrică.

Reputatul farmacist Ovidiu Bojor are, însă, o soluţie pentru aceştia din urmă, pentru ca şi ei să poată consuma ocazional acest condiment. Este vorba despre un mode de preparare ceva mai special.

Cum prepari mujdei de usturoi după reţeta dr Ovidiu Bojor

Peste căţeii de la o căpăţână de usturoi, se pune o linguriţă de sare grunjoasă şi o linguriţă de miere de albine, potrivit reteteremedii.ro Se freacă bine în piua de lemn sau într-un mojar de ceramică până se obţine o pastă. Se pune apoi o lingură de ulei şi se freacă până se obţine o emulsie. La final, se adaugă 1-2 linguri de oţet de mere şi se amestecă bine.

Preparat în acest mod, mujdeiul poate fi consumat inclusiv de către cei care suferă de gastrită, uleiul protejând mucoasa gastrică.

Citeste si Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci usturoi prăjit. Acţionează timp de 24 de ore şi este o adevărată binecuvântare pentru sistemul digestiv, cardiovascular şi siluetă

Cum să scapi ușor de respirația mirosului de usturoi

Aceasta este, fără doar şi poate, unul dintre aspectele pentru care evităm să consumăm usturoi, mai ales dacă urmează să ieşim undeva. Există, însă, câteva soluţii pentru contracararea mirosului de usturoi.

Dacă îți place gustul acrișor de lămâie, imediat după ce mănânci ceva cu usturoi, pregătește o limonadă. Amestecă miere cu suc proaspăt de lămâie și bea două, trei pahare. Acidul din lămâie va neutraliza alicina, substanţa din usturoi care se face vinovată de mirosul persistent.

La 20 – 30 de minute după o masă copioasă cu usturoi, consumă câteva felii de fructe acide: portocale, mere, grepfruit, ananas sau kiwi.

Ceaiul verde ajută digestia și descompune substanțele sulfuroase din usturoi, oferindu-ți o respirație mai proaspătă. Dacă mai pui și o felie de lămâie, atunci sigur vei avea mai mult succes să scapi de usturoi în câteva ore.

Citeste si Cum separi albuşul de gălbenuş cu ajutorul unui căţel de usturoi. Metoda ingenioasă care îţi va simplifica viaţa. VIDEO

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum arată buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Ce trebuie să cunoști înainte să votezi
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Alegeri prezidențiale în România: George Simion, favorit-surpriză în primul tur
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili