Vouchere 2023. Statul dă de 72.500 de lei pentru renovarea locuințelor, prin Programul Național „Casa eficientă energetic”, anunţă Economica.net.
Programul va fi derulat printr-o aplicație web care va fi realizată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Investiția va consta în modernizarea energetică a locuinței prin lucrări care contribuie la îmbunătățirea performanței energetice.
Cum reduci facturile la curent şi gaze, fără voucherele de la Guvern. Trucurile care îţi salvează bugetul, ghid pentru eficenţă energetică
Vouchere 2023. Măsurile vizează doar partea exterioară a clădirilor:
Vouchere 2023. Perioada de formulare a Ghidului solicitantului, publicitatea măsurii și pregătirea apelului de proiecte are ca termen trimestrul al patrulea al acestui an. Derularea apelurilor de proiecte, inclusiv contractarea proiectelor are ca termen trimestrul 3 al anului viitorm iar investiția trebuie finalizată până la finalul anului 2026.
Mecanismul de implementare a sistemului de voucher pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice va avea două axe:
Axa I – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică/ instalare panouri fotovoltaice pe clădiri rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor din segmentul vulnerabil de populație (Alocare 267.000.000 euro – 50% din alocarea investiției);
Axa II – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice (Alocare 267.000.000- 50% din alocarea investiției).
Vouchere educaţionale de 1500 de lei pentru profesori. Sumele intră pe card, dar doar 30% pot fi cheltuite fără factură
Vouchere 2023. În acest sens, valoarea voucherului pentru ambele axe ale investiției este stabilită la 70,000 RON pentru partea de renovări asupra clădirii, alături de un voucher pentru toate evaluările tehnice necesare pe parcursul proiectului, cu un cuantum de 2.500 RON pentru ambele axe. Opțional, beneficiarii Axei I pot opta pentru un voucher pentru un sistem fotovoltaic în valoare de 25.000 RON.
Mai multe detalii, pe economica.net
Opt din zece români (80%) apreciază valoarea unei locuinţe prin valoarea costurilor de întreţinere, în timp ce eficienţa energetică reprezintă un atribut principal al casei ideale pentru 67% dintre cetăţeni, relevă rezultatele unui studiu de specialitate, publicat marţi.
Potrivit datelor centralizate de Reveal Marketing Research, 84% dintre respondenţi consideră că materialele de zidărie utilizate la construcţia locuinţei favorizează menţinerea confortului termic în perioada sezonului rece sau cald, iar peste jumătate (56%) dintre specialiştii în construcţii motivează că aleg să utilizeze BCA în lucrările lor datorită proprietăţilor sale izolante ridicate.
În ceea ce priveşte costurile utilităţilor, nivelul de îngrijorare rămâne extrem de ridicat şi anul acesta pentru 67% dintre români în cazul preţului energiei electrice, respectiv pentru 64% de costurile cu gazul natural.
La nivel general, 39% din totalul celor chestionaţi declară, raportându-se la iarna trecută, că sunt foarte mulţumiţi de valoarea medie a facturii lunare pentru încălzire, cu opt procente mai mult faţă de evaluarea realizată anul trecut.
Cei mai mulţi dintre români consideră că izolaţia pereţilor (87%), geamurile şi acoperişul (87%) şi materialele de zidărie utilizate la construcţie (84%) sunt elementele care favorizează menţinerea căldurii în locuinţă.
De asemenea, şase din zece români sunt de părere că, în mare şi în foarte mare măsură, BCA-ul este un material de zidărie eficient energetic, într-o măsură semnificativ mai mare cei care au construit în ultimii doi ani o casă sau care sunt în proces de construcţie a unei case (69%) şi cei cu vârsta între 25 şi 34 de ani (66%).
Conform specialiştilor, materialele de termoizolare sunt cele care favorizează în cea mai mare măsură menţinerea căldurii iarna şi a răcorii vara (88%), în timp ce materialele de zidărie utilizate la construcţie înregistrează un scor de 78%. Mai mult decât atât, 56% dintre aceştia declară că una dintre principalele motivaţii datorită căreia preferă să construiască cu BCA este buna eficienţă energetică a materialului, pondere ce înregistrează o creştere semnificativă faţă de anul trecut (49%).
Comparativ cu anul 2022, în 2023 se remarcă creşterea dorinţei de a locui într-o casă eficientă energetic pe viitor, procentul fiind în creştere cu 13% (vs. 54%, anul trecut).
Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 18 – 24 mai 2023 pe un eşantion de 1.228 respondenţi plus 507 persoane care lucrează în domeniul construcţiilor, iar eroarea maximă de eşantionare pentru targetul general este +/-2,7%, la un nivel de încredere de 95%.