O pacientă cu cancer a obținut în instanță decontarea tratamentului prescris de medic

O femeie diagnosticată cu o formă gravă de cancer la sân a obținut în instanță tratament gratuit cu un medicament recomandat de medicul oncolog.
Irina Dumitrescu
12 sept. 2023, 15:30
O pacientă cu cancer a obținut în instanță decontarea tratamentului prescris de medic

Victoriei în instanță pentru o pacientă diagnosticată cu o formă agresivă de cancer. Pacienta a solicitat, prin ordonanță președințială, obligarea Ministerului Sănătăţii, a Guvernului României, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale la asigurarea, pe bază de prescripţie medicală și în regim de compensare 100% a medicamentului Eribulin (denumire comercială Halaven), până la soluţionarea definitivă a acţiunii de fond.

Citește și: Bărbat cu cancer la coloană, imobilizat într-un scaun rulant, refuzat la îmbarcarea în avion: „Mi s-a făcut rău. Am început să plâng în mijlocul aeroportului”

Medicamentul respectiv este inclus pe lista celor compensate, iar pacienţii beneficiază de compensare integrală pentru tratamentul neoplasmului mamar, dar nu și pentru forma de care suferă pacienta – liposarcom.

„Acest medicament are un preţ deosebit de ridicat – 1.505 lei/flacon, fapt ce mă pune în imposibilitatea de a-l achiziţiona din resurse proprii având drept consecinţă imposibilitatea de a urma tratamentul prescris de medic”, a susținut femeia în acțiunea din instanță, potrivit ziarulunirea.ro.

Citește și: Rona Hartner, momente grele după ce a fost diagnosticată cu cancer: „Mă închin, mă împărtășesc când se poate…mergem cu Dumnezeu înainte!”

În întâmpinările depuse la instanță, reprezentanţii instituţiilor reclamate au cerut respingerea acțiunii femeii, motivând că nu există date medicale care să arate că tratamentul ar fi benefic.

„Datele medicale furnizate sunt insuficiente în aceste sens, iar decizia finală este de competenţa Comisiei de oncologie a Ministerului Sănătăţii”, a susținut reprezentantul ministerului.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, în 8 august 2023, acțiunea femeii și a dispus ca instituțiile statului să îi asigure tratementul cu medicamentul compensate integral.

„Instanța constată că raportat la afecțiunea de care suferă reclamanta, de natură a-i pune însăși viața în pericol și ținând seama de prețul medicamentelor, există riscul ca, în lipsa compensării totale, să nu beneficieze de resursele bănești necesare, ceea ce ar determina posibilitatea întreruperii tratamentului care i-a fost prescris, cu consecințe previzibil negative asupra stării sale de sănătate”, a precizat magistratul în hotărâre.

Judecătorul a mai considerat că, dispunerea măsurii de asigurare a tratamentului „este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viață al reclamantei, drept consacrat atât de Constituția României, cât și de Convenția europeană privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului”.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță o săptămână de vis pentru aceste zodii. Schimbări benefice, dar și răsturnări de situație pentru ele
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cea mai așteptată prognoză meteo. A fost anunțată chiar acum
Ego.ro
Mădălina Ghenea a ieșit la masă alături de un actor de la Hollywood. Cum a fost surprinsă românca în compania starului american
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a făcut apariția Sandra, într-un minuscul costum de baie!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Prețul carburanților pentru ziua de luni, 29 iulie 2024: Carburanții au înregistrat o nouă ieftinire. Cât costă un litru de benzină?
Capital.ro
Ordin UE, obligație în România. Decizie pentru cine stă la bloc. Se trece pe zero
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani a murit, fata și-a pierdut un picior. Familia micuților, îngenuncheată de durere: „De ce nouă?! Nu am greșit cu nimic”
substantial.ro
Adolescent de 17 ani reținut după accident mortal în Capitală
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!