Un cutremur a avut loc în România marți seara. Anunțul a fost făcut de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Institutul Naţional pentru Fizica Pământului a anunțat că, în cursul zilei de azi, în urmă cu puțin timp, mai exact la ora locală 18:36, în Oltenia, judeţul Gorj, a avut loc un cutremur cu magnitudinea 3,4.
Seismul a avut loc la adâncimea de 15 km în apropierea următoarelor oraşe: 10 km nord-vest de Târgu Jiu, 73 km sud de Hunedoara, 68 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 92 km vest de Râmnicu Vâlcea şi 88 km sud de Deva.
Din ianuarie și până acum au avut loc 22 de cutremure în România, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,5 pe Richter.
Există diferite mituri legate de etajul la care este bine să stai în caz de cutremur. Profesorul universitar Radu Sorin Văcăreanu spune cum stau, de fapt, lucrurile.
Unii sunt de părere că cel mai în siguranță ești la etajul 10, în timp ce alte persoane cred că este mai bine să stai la etaje mai joase.
Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu spune că nu contează la ce etaj stai în caz de cutremur, dacă avem colaps total sau parțial.
„Ca să fac o glumă tâmpită, dacă stai la ultimul etaj, mori ultimul pentru că vii de sus. Există diferite tipuri de colaps. Există colaps total, există colaps parțial, există colaps de tip „pancakes”, când totul cade una peste alta sau se duce pe o parte. Când avem un colaps total sau parțial, chiar nu mai contează la ce etaj stai. În mod natural, structura de rezistență poate să devină mai zveltă când mergi către etajele superioare pentru faptul că ai mai puțin „în cârcă” decât ce este jos”, a explicat acesta, invitat în podcastul cu Cristi Priză și Șerban Trâmbițașu.