Va fi bătaie la înscrieri! Vouchere de 5000 de euro de la stat pentru 100.000 de români

Se acordă un nou sprijin de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Vouchere de 25.000 de lei pentru un sistem offgrid de minimum 3 kW sau pentru o baterie de cel puțin 5 kWh, anunţă economica.net.
Filip Stan
15 sept. 2023, 21:11
Va fi bătaie la înscrieri! Vouchere de 5000 de euro de la stat pentru 100.000 de români

Proprietarii de case din România vor putea beneficia, începând cu anul viitor, de vouchere în valoare de 5000 de euro pentru a-și instala pe acoperișuri sisteme fotovoltaice cu o putere 3 kW net, un voucher cu o valoare similară urmând să fie acordat pentru achiziționarea de unități de stocare cu o putere minimă de 5 kWh, conform unei măsuri prevăzute în forma revizuită a PNRR transmis, vineri, Comisiei Europene de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Conform estimărilor, peste 100.000 de români ar putea primi 5.000 de euro de la stat din 2024. Măsura este complementară cu programul Casa Verde Fotovoltaice, coordonat de către Administrația Fondului de Mediu (AFM), care gestionează o schemă prin care cei care doresc să-și monteze panouri solare primesc o finanțare de 20.000 de lei.

„Între 250 şi 300 de ron pe lună, cu maxime mai mari în lunile de vară, când se foloseşte aerul condiţionat şi în lunile de iarnă. Presupun că mai mult de 50% o să se reducă”, a precizat Ionel Radu, beneficiar al programului Casa Verde Fotovoltaice.

De asemenea, cei care nu au reușit să se înscrie la Casa Verde, mai are o șansă la anul cu noul program de sprijin pentru cei care vor să devină prosumatori.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Trebuie să încurajăm stocarea de energie electrică. Viitoarele ediţii ale programului Casa Verde vor încuraja acei beneficiari care vin şi cu o baterie lângă panourile solare”
„Dacă la Casa Verde beneficiarii primesc suma de 20.000 de lei, la noul program se vor da vouchere în valoare de 25 de mii de lei pentru un sistem de minimum 3 kWh. Sau pentru instalarea unei baterii de stocare cu o putere minimă de 5 kWh. Banii vin de la Uniunea Europeană. În total, peste 600 de milioane de euro”, a spus reporterul sursei citate.

„Avem posibilitatea de a instala şi un sistem suplimentar de stocare. Ar ajuta reţelele de la periferia oraşelor ca prosumatorii să poată livra surplusul de energie către reţeaua naţională. O capacitate instalată de 5 kWh, înseamnă consumul unei case de aproximativ 10 ori”, a spus Dan Tudose, proprietar firmă panouri.

„Ar trebui să aibă ghidul de finanţare până la finalul acestui an. Urmând ca aplicarea şi depunerea dosarelor să se facă între ianuarie şi aprilie anul viitor”, a adăugat Adrian Vintilă, expert energie.

Peste o sută de mii de români ar urma să beneficieze de acest program. Aceştia vor trebui să se înscrie pe platforma ce va fi dezvoltată de Ministerul Proiectelor Europene. Iar selecţia se va face pe principiul primul venit – primul servit. Încă nu ştim dacă românii care s-au înscris la Casa Verde şi-ar putea extinde sistemul fotovoltaic apelând la noul program.

Casa Verde Fotovoltaice 2023. Când vor fi instalate primele panouri, ce trebuie să ştie cei aproape 90.000 de beneficiari
La finalul lunii iunie, în România erau 77.600 de prosumatori, cu o capacitate totală instalată de 973 MW. La începutul anului viitor, este posibil să ajungem la 2.000 MW. Aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă.

Pe lângă suma de 25 de mii de lei, românii ar mai putea primi prin PNRR vouchere de 72.500 lei pentru renovarea energetică a locuințelor.

Mecanismul de implementare a noului program se dorește a fi unul suplu, obiectiv și mai puțin birocratic decât alte mecanisme utilizate până în acest moment, se arată în document.

„Având în vedere un criteriu minim de generare, în care un sistem fotovoltaic cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW/locuință este instalat pe acoperișurile clădirilor rezidențiale ale persoanelor fizice este important să se ofere potențialilor beneficiari posibilitatea de a achiziționa o baterie de stocare. Această investiție are ca scop să permită gospodăriilor să-și maximizeze utilizarea energiei solare și să atingă o autonomie semnificativă în ceea ce privește necesarul de energie electrică”, arată documentul.

Perioada de formulare a Ghidului solicitantului, publicitatea măsurii și pregătirea apelului de proiecte are ca perioadă intervalul octombrie 2023- decembrie 2023. Derularea apelului de proiecte, inclusiv contractarea proiectelor ar trebui să se facă între ianuarie 2024 și mai 2024, iar mplementarea efectivă a investiției între iunie 2024 și decembrie 2025.

Mai multe detalii, pe economica.net

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 metri liber la Jocurile Olimpice cu cel mai bun timp
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!