Orele de odihnă, respectiv orele de liniște de la bloc, sunt prevăzute în Legea nr. 61/1991. În cazul în care legea nu este respectată, veți primi amenzi usturătoare. Iată ce prevede legea şi cine poate fi amendat dacă nu o respectă.
Mulţi dintre noi avem tendinţa să asimilăm regula orelor de linişte la bloc cu vremuri de mult apuse însă trebuie să ştiţi că există o lege care spune că cei care nu respectă orele de linişte riscă amenzi de mii de lei. Conform legii, orele în care trebuie să respectăm liniştea la bloc sunt 22.00-08.00 şi 13.00-14.00.
Însă, programul de linişte poate suferi modificări în urma unei eventuale decizii a adunării generale a asociaţiei de proprietari, existând cazuri unde se mizează pe ideea ca programul de linişte din timpul zilei să fie cuprins între orele 13.00 şi 16.00. Trebuie precizat şi că programul de linişte trebuie afişat în mod corespunzător, la intrarea în bloc, astfel încât toţi locatarii să-l vadă.
Amenzi de mii de lei pentru românii care stau la bloc și încalcă această regulă simplă
Cei care nu respectă orele de linişte la bloc riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Suma se măreşte în cazul în care persoana vizată nu este la prima abatere. Ba, mai mult, se poate ajunge chiar într-acolo încât o persoană să execute ore de muncă în folosul comunităţii, în cazul în care nu respectă orele de linişte la bloc.
Autorităţile susţin că cel mai bine ar fi ca, în cazul în care o persoană nu respectă programul orelor de linişte la bloc, să solicitaţi intervenţia poliţiştilor. În mod normal aceştia ar trebui să intervină cu aparate speciale pentru măsurarea nivelului de zgomot şi să aplice sancţiuni.
Amenzi colosale pentru tuns iarba la bloc sau în curtea casei. Greşeala de 30 de minute care te lasă fără un salariu
La capitolul abateri poate fi cazul spălatului la mașină la ore nepotrivite sau chiar folosirea aspiratorului.
Amenzi la bloc, prevederi exacte din Legea 61/1991
Potrivit legii, persoanele care produc zgomote puternice în bloc sau chiar la casă riscă amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei. În cazul în care folosiți în timpul orelor de liniște la bloc aparatură care face zgomot puternic sau instrumente muzicale de intensitate mare, atunci puteți fi sancționat cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.
Legea mai arată că pentru petreceri cu caracter privat și pentru utilizarea de aparatură muzicală la un volum ridicat în timpul orelor de liniște amenda poate să fie între 2.000 și 3.000 de lei.