Guvernul Ciolacu se pregătește pentru iarnă! Mihai Constantin a subliniat că documentul este în concordanţă cu normele europene şi a fost realizat pe baza consultărilor cu principalii actori de pe piaţa gazelor naturale din ţara noastră.
„Măsurile luate deja de guvern pentru iarna 2023 – 2024 sunt completate de astăzi cu noi decizii. Executivul a aprobat actualizarea planului de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România. Acest document este în concordanţă cu normele europene şi a fost realizat pe baza consultărilor cu principalii actori de pe piaţa gazelor naturale din ţara noastră”, a declarat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a ținut să precizeze că la următoarea şedinţă a Executivului vor fi aprobate măsurile privind nivelul de siguranţă în funcţionarea sistemului energetic naţional, care vor ţine cont şi de influenţa din ce în ce mai mare pe care o au prosumatorii, în acoperirea consumului la nivel naţional.
„Au fost analizate şi urmează să fie aprobate în următoarea şedinţă măsurile privind nivelul de siguranţă în funcţionarea sistemului energetic naţional, iar obiectivele programului de iarnă sunt evaluarea consumului de energie electrică a ţării în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024, pentru asigurarea acestuia la parametri de calitate şi siguranţă în alimentare, în condiţiile funcţionării sigure şi stabile a sistemului energetic naţional. Pentru prima dată de când Ministerul Energiei dezvoltă planul de iarnă, este luată în considerare şi influenţa din ce în ce mai mare pe care o au prosumatorii, în acoperirea consumului la nivel naţional”, a mai spus Constantin.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România este pregătită să facă față sezonului rece. Până acum, depozitul de gaz a atins un grad de umplere de 85%.
Această situație indică faptul că țara va fi capabilă să treacă cu succes peste un sezon de iarnă obișnuit, bazându-se exclusiv pe gazul provenit din producția internă și stocurile de gaze românești disponibile. Declaratia a fost făcută de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și a fost preluată de către Agerpres.
„Ne apropiem de 85% grad de umplere a depozitelor de gaz pentru sezonul rece. Cu 570 milioane metri cubi mai mult ca în perioada similară a anului trecut. Asta este o veste bună pentru că înseamnă că vom putea trece peste o iarnă normală doar folosind gaz din producţia şi depozitele româneşti (100% independenţi). Avem variante şi pentru o iarnă grea (Azerbaidjan, Grecia)”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
În altă ordine de idei, ministrul a subliniat că Guvernul nu are în plan să renunțe la schema de compensare-plafonare aplicată la gaz și energie electrică, aceasta urmând să fie valabilă până în primăvara anului 2025.
„În acest context, am spus că la iarnă românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. Nu vă lăsaţi păcăliţi de vocile care încearcă să vă sperie, dragi români. Nu se pune problema să renunţăm la schema de compensare-plafonare la gaze şi energie electrică. Pe legislaţia actuală schema este în vigoare până în primăvara lui 2025. Obiectivul meu este să plătiţi un preţ corect la factură, iar companiile româneşti să fie cât mai competitive.
Pentru Bucureşti e nevoie de soluţii integrate. Încă aştept, de o lună de zile, răspunsul primarului general la invitaţia de a ne vedea pentru a găsi soluţii pentru plata datoriei de aproape 1 miliard de lei pe care Termoenergetica (Primăria Capitalei) o are către ELCEN (Ministerul Energiei). E timpul. În final, zilele acestea lucrăm la planul de iarnă. De la bun început am susţinut că energia trebuie să fie sigură, ieftină şi cât mai verde – în această ordine. Vom trece cu bine peste toate provocările”, a subliniat Burduja.