„E îngrijorător numărul de scutiri medicale date pentru sport. Dacă ne-am lua după situaţia scutirilor, ar însemna că avem o generaţie tânără bolnavă, incapabilă de efort. Ceea ce nu este adevărat. De fapt, e doar o aparenţă pe care o creează cei care, cu o inconştienţă înfiorătoare, dau scutiri medicale unor copii care pot să desfăşoare activităţi sportive. Aproximativ jumătate dintre elevi au scutiri. (…) Degeaba vorbim de competenţe dacă omul ăsta 12 ani a avut scutire medicală, când el este sănătos, doar pentru că părinţii nu au vrut să-l lase să alerge după minge”, a afirmat Gabriel Ispas la dezbaterea „Campionii se nasc acum”, organizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului, Asociaţia Student Sport şi Consiliul Naţional al Elevilor, informează Agerpres.
Gabriel Ispas a susţinut că Ministerul Educaţiei „din nefericire nu are niciun fel de competenţe” pentru a reduce numărul de scutiri medicale, motiv pentru care i-a rugat „pe cei de la Ministerul Sănătăţii să intervină pe lângă colegiile medicilor pentru a-i sensibiliza în legătură cu gravele pericole care ne pasc dacă nu suntem atenţi la acest lucru”.
Oficialul a spus că ministerul intenţionează ca începând cu anul şcolar 2013/2014 să introducă în săptămâna de educaţie „Şcoala altfel” două zile dedicate sportului şi să ia măsura ca în prima lună de şcoală, într-o zi elevii să facă numai sport.
„Împreună cu colegii din Ministerul Educaţiei am decis să luăm două măsuri. În primul rând, în toamnă, în prima lună de şcoală vom avea o zi în care copiii vor face doar sport. Niciun copil nu va fi scutit de sport. Dacă un copil are o anumită dizabilitate, poate să aleagă ce sport să facă. La începutul lunii octombrie copiii vor face sport. De asemenea, primăvara, în cadrul săptămânii ‘Şcoala altfel’ vom avea două zile pentru activităţile sportive. (…) Să schimbăm puţin mentalitatea copiilor, pentru că dacă vrem să nu avem o populaţie tânără obeză, nesănătoasă, sedentară, trebuie să venim cu proiecte concrete iar mişcarea pentru sănătate este primul dintre aceste proiecte importante’, a subliniat Ispas.
Despre cele patru ore de sport pe săptămână, Gabriel Ispas consideră ca în patru ani acestea vor figura la toate clasele din învăţământul preuniversitar. „Nu se poate ajunge la patru ore de sport la şcoală într-un timp foarte scurt. Dar în următorii patru ani vom ajunge la acest lucru. Am început cu clasa pregătitoare„, a spus Ispas.
Referindu-se la propunerea ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, ca ora de sport să nu mai fie notată, Ispas a afirmat: „Reacţia a fost negativă tocmai din partea profesorilor de sport. Trebuie să găsim o linie mediană între ceea ce consideră specialiştii în sport şi ceea ce îşi doresc părinţii pentru copiii lor”.