Cine sunt agenții din România ai lui Vladimir Putin! Raportul care va arunca în aer funcțiile multor politicieni

Reprezentanții Kievului au publicat zilele trecute un raport care devoalează cine sunt agenții lui Putin din România. Potrivit datelor furnizate de autoritățile ucrainene, este vorba despre politicieni, oameni de cultură, dar și personalități din lumea sportului extrem de cunoscute și apreciate de români, care încă de la începutul războiului au promovat interesele Kremlinului și în special ale lui Vladimir Putin.
Alina Costache
15 sept. 2023, 18:55
Cine sunt agenții din România ai lui Vladimir Putin! Raportul care va arunca în aer funcțiile multor politicieni
Cine sunt agenții din România ai lui Vladimir Putin! Raportul care va arunca în aer funcțiile multor politicieni

Cine sunt agenții din România ai lui Vladimir Putin! George Simion, Diana Șoșoacă, Ilie Năstase și dan Puric sunt doar câteva nume care apar în raportul reprezentanților Kievului care spun că astfel de agenți de influență, pe care se bazează Rusia, activează în mai toate statele europene.

Citește și Lukaşenko merge în vizită la Putin după ce Parlamentul European a cerut mandat de arestare pe numele său

Cine sunt agenții din România ai lui Vladimir Putin!

Încă din februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, autoritățile de la Kiev spun că astfel de agenți de influență s-au activat și au început să promoveze interesele lui Vladimir Putin în mai toate statele Uniunii Europene și au urmărit să blocheze asistența umanitară și militară pentru țara atacată de orcile Kremlinului.

Potrivit datelor furnizate de raport, majoritatea statelor Europei Unite s-au implicat în susținerea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei. Au acordat sprijin militar, dar și asistență umanitară, refugiaților de război nevoiți să-și părăsească țara. În acest context, datele Eurobarometru arată că majoritatea europenilor susțin cauza Ucrainei împotriva Rusiei. Astfel, 64% dintre aceștia sunt pentru continuarea ajutorului militar. Mai mulți, 88% dintre respondenți susțin acordarea de ajutor umanitar.

Cu toate acestea, în aproape fiecare țară a Uniunii Europene, există forțe politice și reprezentanți ai societății civile care se opun ajutorului acordat Ucrainei. Acestea se conformează agendei oficiale a Kremlinului, promovează politica lui Putin în propriile state și joacă rolul unor agenți de influență.

Astfel, printre țările europene, unde au fost infiltrați astfel de agenți se numără și România, un stat văzut de Kiev, drept un aliat important și un partener în implementarea strategiei de securitate a NATO în Europa de Est, scrie evz.ro.

AUR și George Simion, aliații de nădejde ai lui Putin

Partidul AUR este un adversar activ al acordării de asistență militară Ucrainei. Potrivit raportului Kievului, AUR are o lungă istorie de legături cu Federația Rusă și este dat ca exemplu cazul fondatorului partidului, omul de afaceri Marius Dorin Lulea. Acesta a primit un contract de reabilitare a Misiunii Comerciale Ruse (fosta clădire NKVD) de la București. Acesta este un sponsor al mișcării „unioniste” în spatele căreia se ascund interesele Moscovei.

De asemenea, Călin Georgescu, un personaj cu vederi pro-ruse, a fost propus de AUR, când pentru funcția de premier, când pentru cea de președinte. El este printre cei care au organizat vizitele din România ale ideologului putinist Alexander Dughin. În cadrul acestor vizite, Dughin a construit o rețea „a prietenilor Rusiei”.

Documentul mai arată că George Simion, este cunoscut pentru participarea la evenimente alături de organizația radicală Noua Dreapta. Organizația este partener oficial al Uniunii Tineretului Eurasiatic a lui Alexander Dugin. AUR a insistat pentru oprirea livrării de arme către Ucraina. Și a vorbit despre ajutorul acordat țării vecine ca despre „intrarea României în război”. Este o poziție similară celei a Moscovei.

Diana Șoșoacă și Cozmin Gușă, agenți de bază ai Kremlinului 

Senatoarea Diana Șoșoacă este un alt agent de influență pe care se bazează Rusia în România și asta pentru că printre altele este una dintre personalitățile politice care au participat frecvent la evenimentele organizate de Ambasada Rusiei de la București.

Totodată, la fel de cunoscute sunt inițiativele sale legislative împotriva Ucrainei. Raportul a subliniat că la o lună după invazia Rusiei în Ucraina, senatoarea împreună cu alți șase parlamentari a semnat un apel către guvernul român și ambasadele occidentale în care cereau oprirea livrărilor de arme și a ajutorului pentru Ucraina.

Mai mult, Diana Șoșoacă a cerut și neutralitatea României în război.

În campania de promovare a intereselor rusești este implicat și Cozmin Gușă, prezentat drept lider al Partidului Inițiativa Națională. De-a lungul timpului, acesta s-a opus oricărui ajutor acordat Ucrainei.

În trecut, pe vremea când era membru al PSD, Cozmin Gușă s-a angajat într-un demers de apropiere de Rusiei prin semnarea unui acord de cooperare cu Partidul Rusia Unită a lui Vladimir Putin, arată raportul Kievului.

Ilie Năstase, promotor al intereselor economice ale lui Putin

Un agent de influență pe care se bazează Vladimir Putin este fostul mare campion de tenis Ilie Năstase care are interese de natură economice cu Rusia și care s-ar fi poziționat împotriva susținerii Ucrainei cu armament.

Ilie Năstase care este și general al Armatei Române, în rezervă,  a fost membru al comitetului de organizare al turneului rusesc de tenis „Cupa Peter” și după exemplul lui Gerard Depardieu el și-a exprimat dorința de a se muta în Rusia.

Pe lista agenților lui Putin apare și Daniel Ghiță, membru al PSD. Acesta a atras atenția Kievului după ce a declarat, în contextul unui discurs pe care Volodimir Zelenski urma să-l susțină în parlamentul de la București că va ieși din sală.

Andrei Marga, trompeta lui Putin care cerea dezmembrarea Ucrainei

Fostul ministru de externe, Andrei Marga, potențial candidat la prezidențiale din partea AUR, s-a pronunțat în septembrie 2022 pentru „împărțirea Ucrainei între Rusia, Ungaria și Români”.

Declarațiile fostului agent Securității comuniste, deconspirat de CNSAS  a fost susținută și de George Simion care a spus că „Bucovina de Nord este România istorică”.

Potrivit documentului, declarațiile celor doi politicieni au fost folosite de publicația Sputnik România într-o operațiune de manipulare care susținea ipoteza lui Vladimir Putin lansată în noiembrie 2022, că România, Polonia și Ungaria ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina.

Dan Puric, printre oamenii de bază ai lui Putin

Documentul publicat de Kiev arată că în anul 2014, hackerii Humpty Dumpty a spart e-mailul lui Grigore Gavriș, un consilier al lui Alexander Dughin și au făcut publică o listă a partenerilor Mișcării Eurasiatice din România.

Pe lista respectivă apar numele politicianul AUR Claudiu Tarziu, istoricul Mircea Dogaru, teologul Mihai-Andrei Aldea, actorul Dan Puric, care s-au întâlnit personal cu Dughin și au fost de acord să participe la activitatea de informare sau de organizare a Miscării Eurasiatice.

Mai mult, raportul remarcă cî în acest context,  portalul Mărturisirea Ortodoxă, despre care spune că acționează pentru subminarea relațiilor româno-ucrainene este fondat de teologul Mihai-Silviu Chirilă, cunoscut ca participant la „evenimente antiecumenice” în Rusia. De asemenea, el este un colaborator al portalului „Linia Poporului Rus”.

Ascensiunea AUR, opera lui Putin

Potrivit concluziilor raportului, influența Rusiei se vede în politica românească, mai ales în ascensiunea partidului AUR. Sondajele de opinie arată că formațiunea ar fi ajuns la 20%, comparativ cu 9% cât a obținut la ultimele alegeri din 2020, după ce Vladimir Putin și-a pus amprenta acțiunile inițiate de liderii partidului.

Cu toate acestea, reprezentanții Kiveului atrag atenția că o consolidare a pozițiilor AUR în Parlament, după 2024, sau o participare la guvernare, în cadrul unei coaliții, ar reprezenta o amenințare pentru asistența acordată Ucrainei de România.

Citește și Rachetele intercontinentale Satan II au intrat în serviciul de luptă al armatei ruse! Pot transporta zece sau mai multe focoase nucleare

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Capcana de la semafor. Rămâi pe loc fără permis
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'