Alina Gorghiu aruncă bomba despre consumul de stupefiante în România! Ministrul Justiției a ținut să precizeze faptul că se gândește la înființarea unui registru al traficanților de droguri.
„Această temă, a drogurilor, este una care, din păcate, afectează România la nivel de flagel, dar și întreg mapamondul. Suntem în a doua parte a clasamentului cu privire la fenomenul drogurilor, însă nu ne încălzește cu nimic acest lucru. În 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica droguri, în 2015 – 8.700 de dosare, iar anul acesta, în primele opt luni, am avut 20.000 de dosare. Trebuie puse în context, pentru că DIICOT are 190 de procurori care sunt în problemele acestea legate de criminalitate organizată. Dacă de mâine acești 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio altă infracțiune, ci exclusiv de aceste dosare, tot ar veni 105 dosare pe fieare procuror, ca atare trebuie să ne ocupăm cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile rețele”, a declarat Alina Gorghiu, la Digi24.
Alina Gorghiu a afirmat că în aceste momente autoritățile trebuie să pună mai mult accentul pe prevenție în materie de consum de droguri.
„Accentul trebuie pus pe prevenție în materie de consum de droguri, dar și pe creșterea capacității instituțiilor care au în gestiune această tematică. Trebuie să mărim numărul de procurori. S-au facut pași importanți”, a mai spus ministrul.
Ministrul Justiției a subliniat că vrea înființarea unui registru al traficanților de droguri astfel încât să fie stopat acest fenomen al consumului care afectează mai ales populația tânără.
„Este un fenomen care trebuie foarte atent monitorizat. Poate n-ar fi rău să facem un registru al traficanților de droguri, astfel încât să putem să integrăm toate aceste persoane care se ocupă de acest tip de criminalitate. Este un mijloc prin care s-ar cunoaște, supraveghea și identifica operativ aceste persoane, care au comis infracțiuni în sfera traficului de droguri și care ar fi o soluție bună pentru a preveni potențiale recidive (…) Nu trebuie să privim consumatorii altfel decât ca pe niște persoane bolnave, pe care trebuie să le tratăm, să le reintegrăm în societate, însă rețelele sunt o problemă în România, iar activitatea DIICOT din aceste săptămâni ne arată că se poate interveni prompt și rapid. În România sunt milioane de consumatori. Ei trebuie să fie ajutați să scape. Nu putem să băgăm milioane de oameni în pușcărie. Sunt convinsă că semnalul punerii pe ordinea de zi a CSAT-ului a acestei teme va da un semnal de alarmă. CSAT-ul va fi foarte curând, președintele nu a avansat o dată, dar o va comunica public. Se vor prezenta materiale, analize, propuneri”, a mai spus ministrul Justiției.