Vouchere pentru sobe 2023: Într-o dezvăluire recentă, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat un program pilot ambițios care ar putea aduce beneficii semnificative românilor în ceea ce privește încălzirea locuințelor lor. Noul proiect se concentrează pe înlocuirea sobelor cu eficiență scăzută, cuprinse între 20% și 25%, cu sobe mult mai eficiente din punct de vedere energetic.
Una dintre caracteristicile cheie ale acestui program este acordarea de vouchere de către stat pentru a facilita înlocuirea sobelor vechi cu variante noi și eficiente din punct de vedere energetic. Ministrul Mediului a explicat că discuțiile în acest sens au fost purtate cu colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu, iar programul pilot este în curs de pregătire.
„Am discutat cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând o finanţare uşoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, adică peste 90% eficienţă”, a spus ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.
Noi vouchere de la stat pentru românii care stau la casă
Potrivit ministrului Fechet, „asta va însemna nu doar un mediu mai curat în acele comunităţi, dar va însemna şi o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficienţă de 20% şi alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puţin, având surse de încălzire de înaltă eficienţă”, a adăugat acesta.
Acest demers are un impact semnificativ asupra mediului, deoarece sobele cu eficiență redusă ard cantități semnificative de lemn și provoacă poluarea aerului. În schimb, sobele de înaltă eficiență energetica vor reduce considerabil emisiile de gaze cu efect de seră și vor contribui la un mediu mai curat în comunitățile afectate.
Pe lângă beneficiile ecologice evidente, acest program va reduce și presiunea asupra fondului forestier. Cu sobele de înaltă eficiență, va fi necesară o cantitate mult mai mică de lemn pentru a asigura încălzirea locuințelor, contribuind astfel la conservarea resurselor naturale.
Programul „Vouchere pentru sobe 2023” promite să aducă schimbări semnificative în ceea ce privește încălzirea locuințelor din România. Prin înlocuirea sobelor ineficiente cu variante ecologice și eficiente energetic, acesta nu doar va crea un mediu mai curat, dar va și reduce presiunea asupra resurselor forestiere. Un pas important pentru un viitor mai sustenabil.
Potrivit datelor Ministerului Energiei, din totalul gospodăriilor din România care sunt efectiv locuite – estimat la 7,5 milioane – cele mai multe se încălzesc cu lemne. Ar fi vorba de aproximativ 3,5 milioane de locuințe, în principal în mediul rural. Alte 2,5 milioane se încălzesc cu gaze naturale, fie în centrale de apartament, fie în sobe.
Mai mult de 80% dintre românii din mediul rural se încălzesc cu lemne, dar și în urban există sobe în multe gospodării, chiar și în Capitală. ”Bucureştiul este printre puţinele capitale sau poate singura unde încă există încălzire rezidenţială cu lemne de foc, exact aşa cum se întâmpla la 1700. În acelaşi fel se încălzesc o parte din locuitorii municipiului Bucureşti şi din zonele limitrofe”, afirma fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna. Altfel spus, soba este principala soluție de încălzire a locuinței în România – chiar dacă nu există date care să ne arate câte dintre aceste sobe sunt moderne. Știm însă că 17% din totalul energiei consumate în România este reprezentat de lemne de foc. Potrivit celor mai recente date INS, în 2021 lemnul pentru foc a depășit 6,4 milioane de metri cubi – o scădere, totuși, față de anul 2000, când erau 7,6 milioane mc. Acest volum reprezintă peste o treime din lemnul tăiat oficial.
Vouchere facturi 2023. Etapa a doua a Programului de sprijin privind plata facturilor la energie a demarat marţi, cu tipărirea şi împlicuirea a peste 370.000 de carduri noi de către Fabrica de Timbre, a anunţat Compania Naţională „Poşta Română” (CNPR).
Reprezentaţii Poştei încurajează beneficiarii să aleagă încasarea facturilor direct la poştaş, cu ajutorul dispozitivelor mobile sau cea online, prin intermediul aplicaţiei dedicate pusă la dispoziţie de către companie
„Etapa a doua a demarat cu tipărirea şi împlicuirea a peste 370.000 de carduri noi de către Fabrica de Timbre, sucursală specializată a Companiei Naţionale „Poşta Română„.
Noile carduri sunt destinate persoanelor recent intrate în sistem, precum şi celor care între timp şi-au schimbat adresa de domiciliu. Pe de altă parte, cei care îşi păstrează calitatea de beneficiar din prima tranşă vor putea folosi cardurile şi pentru tranşa a doua.
Totodată, ca şi în cazul primei tranşe, şi de această dată poştaşii au început să colecteze declaraţiile pe propria răspundere de la beneficiarii cardurilor de energie care au domiciliu fără nomenclator stradal, situaţie predominantă în mediul rural”, precizează sursa citată.
Se taie voucherele de vacanţă. Ce bugetari nu mai primesc 1650 de lei pe card din 2024
Vouchere facturi 2023. Directorul general al CNPR, Valentin Ştefan, aminteşte că instituţia pe care o conduce pune la dispoziţie toate cele 9.000 de dispozitive mobile pe care le deţine, pentru ca plăţile facturilor să se desfăşoare cu cea mai mare rapiditate şi eficienţă oriunde pe teritoriul României.
Atât cardurile aferente primei tranşe, cât şi cele aferente celei de-a doua tranşe pot fi folosite până la data de 27 decembrie 2023.
Vouchere facturi 2023. Categoriile de români care pot primi ajutor pentru plata facturilor, prin cardul de energie
Beneficiarii acestui ajutor sunt: pensionari cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv; pensionari de invaliditate cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv; persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv; familie cu alocaţie de susţinere; familie/persoană cu ajutor social.
Media venitului lunar pe fiecare membru de familie nu poate depăşi 2.000 de lei. Serviciile acoperite prin Programul „Cardul de energie” vizează posibilitatea achitării facturilor curente sau restante pentru: energie electrică, energie termică în sistem centralizat, butelie cu GPL propan pentru încălzire (exclus butelie GPL butan pentru uz casnic – gătit), gaze, lemne pentru foc (lemn rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cum, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn etc.), păcură, peleţi şi alte materiale doar pentru încălzire (de pildă, apă geotermală, cărbune, brichete rumeguş).
Cei care beneficiază de acest program trebuie să prezinte la momentul plăţii: cardul de energie valabil, primit prin Poşta Română; actul de identitate; factura curentă sau restantă.
În cazul unora dintre servicii va fi nevoie de alte documente justificative care fac dovada datoriei curente şi/sau restante faţă de furnizorul de energie şi/sau, după caz, faţă de asociaţia de proprietari/locatari (înştiinţare de plată, certificat de validare a datoriei, bonuri fiscale).
O sobă ”veche” pe lemne generează 1.329 de grame de emisii de particule/GJ, o sobă pe lemne ”ecologică”, modernă, produce 375 de grame de emisii de particule/GJ, iar un TIR vechi, 6,25 grame. Altfel spus, chiar și cele mai noi sobe, care respectă standardele din Directiva EcoDesign, poluează de 60 de ori mai mult ca un camion vechi. Iar cele vechi, așa cum sunt majoritatea sobelor din România, poluează de peste 200 de ori mai mult.