Secretul muraturilor tine de ingredinete. Muraturile au numeroase beneficii pentru sanatate, iar prin conservare legumele isi pastreaza vitaminele. Cea mai sanatoasa reteta de muraturi este prin fermentare acido-lactica naturala, care presupune ca legumule si fructele sa fie puse in apa cu sare. Microflora din ele transforma glucidele in substante biologic active, benefice pentru sanatate.
Indiferent de reteta pe care o folosesti pentru muraturi, mustarul, mararul, usturoiul si hreanul sunt indispensabile. Cel mai important insa este tipul de sare pe care il folosim la muraturi. Astfel, pentru ca acestea sa nu se inmoaie si sa reziste cat mai mult timp, este indicat sa folosesti o sare speciala pentru muraturi. De asemenea, mare atentie la sigiliarea borcanelor. Acestea trebuie sa se inchida etans.
Ce trebuie sa pui in muraturi ca sa nu se inmoaie sau sa se innegreasca. Secretul pe care trebuie sa il stie toate gospodinele
Vrei sa prepari cele mai gustoase muraturi, care sa reziste in timp si sa nu se innegreasca? Atunci trebuie sa stii si tu acest secret. Mai exact, pentru ca muraturile tale sa fie gustoase tot anul si sa te bucuri de gustul lor savuros intreaga iarna este foarte important sa folosesti sare neiodata. Iodul distruge muraturile.
De exemplu, ca sa nu se innegreasca conopida este bine sa folosesti un otet deschis la culoare si sa tii borcanele intr-un loc intunecos.
Pentru ca varza sa nu se inmoaie trebuie sa fii atenta la cantitatea de sare. Este recomandat sa o verifici la cateva zile dupa ce ai pus-o. Gusta zeama, agita butoiul si mai verifica peste alte doua zile daca este indeajuns de sarata, caci sarea o va mentine.
De obicei sarea se lasa la fund si trebuie agitata moarea ca sa se mai dizolve. Daca tot nu are gustul sarat, se mai adauga sare. In unele locuri se practica “pritocirea”: se scoate moarea, se vantura si se pune la loc. Deasupra muraturilor se pune o farfurie sau crengi de visin ca sa stea bine sub saramura. Ideal ar fi insa sa dizolvati bine sarea de la inceput in apa fierbinte pe care s-o lasati sa se raceasca sau s-o turnati chiar fierbinte peste legume.