Mesaj Ro-Alert la Tulcea şi Galaţi: „Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă”

Locuitorii din Dobrogea au parte tot mai des de momente de panică. Alertele de "obiecte din spaţiul aerian" au ajuns să fie aproape la fel de frecvente ca acelea pentru urşii gunoieri de pe Valea Prahovei.
Filip Stan
17 sept. 2023, 23:42
Mesaj Ro-Alert la Tulcea şi Galaţi:

Locuitorii din zona de nord a judeţului Tulcea şi cei zona de frontieră din Galaţi au primit, duminică seară, mesaje RO-Alert, deoarece există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 de minute”, se arată în mesajul asumat de ISU și trimis în limba română și limba engleză.

Atacul dronelor continuă între Rusia şi Ucraina. Şeful NATO are veşti proaste: „Pregătiţi-vă pentru un război lung”

“Mesajul este unul de informare şi prevede recomandări de protecţie pe care locuitorii din zonele vizate trebuie sa le ia în cazul în care aceste obiecte cad în apropierea zonelor locuite. Mesajul RO-Alert a fost transmis pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de frontieră din municipiul Galaţi respectiv plaja Cotul Pisicii către Vama Giurgiuleşti”, au precizat reprezentanţii ISU Tulcea.

În județul Tulcea, în ultimele două săptămâni, au căzut nu mai puțin de trei drone. Rușii atacă în mod regulat porturile ucrainene de la Dunăre folosind drone kamikaze încărcate cu explozibil.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail, precum şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor ”elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”. ”Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a mai decis CNSU după ce, în urma atacurilor ruseşte vizând porturi din regiunea Odesa, fragmente ale unei drone au fost găsite în zona localităţii Plauru, iar la Chilia un proiectil a străpuns acoperişul şi tavanul enexei unei locuinţe.

Rusia a lansat un atac combinat cu drone şi rachete asupra Ucrainei, duminică dimineaţa, vizând în principal părţile de sud ale regiunii Odesa şi lovind o unitate agricolă de acolo, au declarat Forţele Aeriene ale Ucrainei în aplicaţia de mesagerie Telegram, transmite Reuters.

Rusia a lansat şase drone Shahed, de fabricaţie iraniană, şi 10 rachete de croazieră, forţele ucrainene distrugând şase drone şi şase rachete înainte de a-şi atinge ţinta, a spus Forţele Aeriene.

Situaţia din Odesa şi porturile sale este urmărită cu atenţie de pieţele de cereale, deoarece Kievul a declarat sâmbătă că două nave de marfă au sosit acolo pentru a folosi un coridor tempora, a naviga în porturile Mării Negre şi a încărca cereale pentru pieţele africane şi asiatice.

Arafat: Unde nu e semnal pentru RO-Alert, românii vor fi avertizați cu portavocea în cazul unor atacuri cu dronă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat, la DigiFM, că în zonele din Tulcea, aflate la granița cu Ucraina, unde nu există semnal pentru primirea mesajelor RO-Alert, există echipe care vor transmite prin portavoce avertismentele legate de posibilele atacuri cu drone.

„Acolo unde vor fi zonele cu risc mai mare să se întâmple ceva, chiar dacă riscul e mic, noi dăm mesaj RO-Alert când intră dronele în aria, în apropierea noastră.

Când Ministerul Apărării știe că dronele se îndreaptă spre Ucraina, ne dă zona și noi dăm alertă, să fie clar ce are de făcut fiecare.

În zonele în care nu există acoperire telefonică există echipe care pot să transmită mesajul prin portavoce și sirene, de la mașini, de la IGSU.

Am discutat astăzi și cu președintele ANCOM pentru a găsi soluții de a crește acoperirea telefonică în zonele izolate, unde avem puțină populație, ca mesajele RO-Alert să ajungă și acolo”, a afirmat Raed Arafat, la emisiunea Audiență Națională de la DigiFM.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat miercuri că în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, au fost găsite fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri.

Lupte grele lângă Bahmut

Generalul aflat la comanda forţelor terestre ucrainene a anunţat, duminică, că forţele ucrainene au recucerit satul estic Klishchiivka, situat pe flancul sudic al Bahmutului, al cărui control a fost revendicat de ruşi în ianuarie, relatează Reuters.

VIDEO: Un avion militar s-a prăbuşit peste o maşină în Italia. O fetiţă de 5 ani a murit pe loc
„Klishchiivka a fost golit de ruşi şi eliberat”, a declarat Alexander Syrskyi, comandantul forţelor terestre ucrainene, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Ministrul de interne Ihor Klîmenko a confirmat, de asemenea, pe Telegram că satul a fost recucerit în urma unor lupte grele de către brigada de asalt a poliţiei naţionale „Liut”, brigada 80 de asalt aeropurtat şi brigada 5 de asalt. Reuters nu a reuşit să verifice informaţiile de pe câmpul de luptă.

Klishchiivka se află la aproximativ nouă kilometri sud de Bahmut şi avea o populaţie de aproximativ 400 de persoane înainte de război. Se află la câţiva kilometri nord de Andriivka, care a fost recucerit la începutul acestei săptămâni.

Ambele aşezări au fost distruse substanţial în lunile de lupte pentru Bahmut.

 

DailyBusiness
ANM anunță brumă, ceață și temperaturi deosebit de mici. VA NINGE!
Spynews
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Singurul cartier din București unde au locuit oameni în urmă cu mii de ani. Puțini știu unde se află
Capital.ro
Lege de la UE. România e obligată. Se aplică de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Oferta momentului în România! iPhone cu 0 lei avans
Adevarul
Suma uriașă cu care se vinde vila arhitectului care a coordonat construcția sediului Primăriei Capitalei
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ce tort au avut la nuntă Lora și Ionuț Ghenu. Cei doi au organizat un eveniment spectaculos / FOTO
Spynews
Liviu Vârciu s-a sărutat cu altă femeie! Anda ce spune? Imaginile au fost filmate!
Evz.ro
Cel mai puternic drog pe care îl consumăm. Ne distruge lent, dar sigur
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
O tânără în vârstă de 27 de ani a murit la birou. Femeia a leșinat o dată, însă ar fi fost ignorată de superiori. Care este cauza decesului
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
StirileBZI
Vor fi verificate aproape 4,6 milioane de pensii! Cine trebuie să dea banii înapoi
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"De data asta nu mai scapi" - Fata de 18 ani UCISĂ, la Bacău, de un vecin...
substantial.ro
Iranul, acuzat de un val de comploturi de asasinat și răpire în Occident
MediaFlux
RĂZBOIUL s-a EXTINS! CAPITALA este SUB ASEDIU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Delicii exotice dintr-o livadă din Buzău