Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că va cere miniştrilor Agriculturii şi Economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene, el arătând că aşteaptă de la premierul Ucrainei o propunere de licenţiere, după ce Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE.
Şeful Executivului a precizat că de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România.
”În primul şi în primul rând a fost o discuţie pec care am avut-o şi sâmbătă şi duminică, cu premierul Ucrainei şi cu Comisia. Aţi văzut, Comisia a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE, un lucru pe care l-am solicitat şi eu şi colegul Victor Negrescu când am avut întâlnirea cu preşedinta Comisiei”, a spus preşedintele PSD după şedinţa conducerii partidului.
”Pe aceeaşi logică a venit şi prim-ministrul Ucrainei, spunând că va trebui totuşi un control riguros. Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, lucru care va şi de asemenea şi astăzi, nu că a interzis Ciolacu sau a băgat prim-ministrul sau Guvernul interdicţie la vamă. A fost un gentlemen’s agreement între mine şi premierul Ucraine pe care l-am respectat amândoi. Nu a fost nicio solicitare ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România. Până în acest moment, mai mult ca sigur astăzi aşteptăm şi aşa mi s-a promis de către premierul Ucrainei, că îmi va trimite această propunere de licenţiere pe care să o discutăm. În cazul în care vor apărea solicitări de export pentru România, cu certitudine am să cer ministrului în primul rând al Agriculturii, ministrului Economiei, pentru că vorbim şi de comerţ, să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când se lămuresc lucrurile să fie restricţia prelungită”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Premierul a arătat că ”înţelegerea a fost că nu vor exista cereri de export pe teritoriul României”. ”Ne-am ţinut de ea în primul rând partea ucraineană şi a doua înţelegere a fost că în cursul zilei de astăzi îmi va trimite draftul pe care îl discutăm şi cu Comisia şi cu noi. Vorbim de cele patru produse care au avut până acum interdicţie”, a mai spus şeful Executivului.
Ciolacu a menţionat că până acum am ajuns cu eforturile deosebite făcute de ministrul Transporturilor, la un 2,5 milioane de tone de cereale să tranziteze pe lună România.
”Nu putem continua ca 90% din tranzit să fie doar pe rutier. România a fost nişte investiţii rapide, prin Ministerul Transporturilor, atât pe câi ferate cât şi pe tranzitul pe Dunăre”, a arătat Ciolacu.
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat că, luni de la ora 18.00, va avea o întâlnire cu asociaţiile de fermieri pe tema importului cerealelor din Ucraina şi a oferit asigurări că începând cu data de 15 septembrie „nu a intrat niciun bob” pe teritoriul ţării noastre şi, nici în următoarele 30 de zile nu vor intra cereale în România.
„Am avut o discuţie în cadrul Biroului Politic Naţional. În jurul orei 18.00 am convocat toate asociaţiile de fermieri. Pot să vă asigur că în România, începând din data de vineri, nu a intrat un bob prin vămile din România şi noi suntem pregătiţi, avem actul pregătit, aşteptăm şi deciziile care vor veni din partea Ucrainei şi vă asigur că vom lua cele mai bune decizii pentru fermierii români. Pentru o perioadă de 30 de zile trebuie să se realizeze acele licenţe de import, care trebuie discutate cu fiecare ţară în parte, din cele cinci afectate de război”, a explicat Florin Barbu, la finalul şedinţei de luni a Biroului Politic Naţional al PSD.
Ministrul Agriculturii a mai precizat că „aşa cum a spus şi Comisia Europeană, în cazul în care nu vor veni cu planul de măsuri şi cu licenţierea pentru produsele agricole, vorbim de cele patru porumb, grâu, rapiţă, orz, atunci Comisia a spus că va interzice importul până pe 31 decembrie”.
„Aşteptăm 30 de zile să vină cu acel plan de măsuri. În cele 30 de zile nu va intra niciun bob pe teritoriul României. Nu le-am dat noi termen limită. În 72 de ore aveau de venit cu planul de măsuri şi în 30 de zile trebuie să discute cu fiecare stat pentru licenţele de export, în toate cele cinci state ale Uniunii Europene”, a completat ministrul PSD.
Chestionat dacă tranzitul cerealelorva fi realizat în continuare, Florin Barbu a răspuns: „Sigur, sprijinim în continuare, tranzitul se poate face, întotdeauna am sprijinit şi vom sprijini Ucraina pe parte de tranzit”.
„Pot să vă asigur că exportul de cereale al fermierilor români este în regulă, s-au exportat cereale şi în momentul de faţă avem în Portul Constanţa dane care sunt destinate exportului cerealelor fermierilor români. Aşteptăm acest plan de măsuri, asta înseamnă că la orele 24.00 va expira acest plan, dacă nu va fi transmis, şi să fiţi siguri că în discuţiile pe care le voi avea, la ora 18,00, cu asociaţiile fermierilor din vegetal îi vom asigura şi îi vom proteja, pentru că suntem pregătiţi în orice moment să le protejăm munca şi cerealele pe care le-au produs în România”, a conchis ministrul Agriculturii.