Ministrul Agriculturii, anunț de ultimă oră pentru fermieri! ”30 de zile, în România nu va intra un bob de grâu din Ucraina”

Vești bune pentru fermierii români! Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că timp de 30 de zile nu va intra niciun bob de grâu sau de porumb din Ucraina, în țara noastră.
Alina Costache
19 sept. 2023, 08:33
Ministrul Agriculturii, anunț de ultimă oră pentru fermieri! ”30 de zile, în România nu va intra un bob de grâu din Ucraina”
Ministrul Agriculturii, anunț de ultimă oră pentru fermieri!

Ministrul Agriculturii, anunț de ultimă oră pentru fermieri! Oficialul a subliniat că singurii care vor beneficia de licenţiere pe zona cerealelor vor fi fermierii şi procesatorii români.

Citește și Kievul anunță că dă în judecată trei țări membre UE pentru interdicțiile impuse produselor din Ucraina

Ministrul Agriculturii, anunț de ultimă oră pentru fermieri!

”În momentul de faţă, în România nu a intrat şi nu va intra un bob de grâu din Ucraina. Mai mult de atât, până la ora 24:00, aşteptăm planul transmis de Ucraina. Au transmis un plan provizoriu la care MADR şi Guvernul României au adus argumente pentru a încerca să licenţiem împreună societăţile comerciale, care vor încerca să facă o relaţie comercială între România şi Ucraina. Vreau să-i asigur pe toţi fermierii români, să stea calmi, pentru că nu va intra pe o perioadă de 30 de zile niciun bob de cereale din Ucraina”, a declarat Florin Barbu, la finalul întâlnirii cu asociaţiile fermierilor români.

Ministrul Agriculturii a ținut să precizeze că va transmite omologului său ucrainean punctul de vedere al MADR şi al Guvernului României privind licenţierea societăţilor din România.

”Vreau să transmit un singur lucru: singurele societăţi care pot beneficia de aceste licenţe sunt doar fermieri şi procesatori români”, a mai spus Barbu.

Totodată, ministrul Agriculturii a subliniat că în 30 de zile trebuie să se realizeze aceste licenţe, atât pe teritoriul Ucrainei, cât şi pe teritoriul României, iar, în cazul în care se va forţa şi se va încerca să se aducă 1 kg de grâu sau de porumb în România, ordinul de interdicţie este pregătit şi acesta va fi dat şi publicat în Monitorul Oficial.

În același timp, presedintele Pro Agro, Ionel Arion, a transmis că fermierii sunt dispuşi să aştepte 30 de zile pentru implementarea acestui mecanism, iar dacă nu vor fi respectate aceste decizii fermierii vor reacţiona în consecinţă.

”Aşa cum domnul ministru ne-a cerut să păsuim 30 de zile, iar mecanismul acesta să-l vedem implementat, îi asigurăm pe fermierii noştri, colegii noştri, care azi aşteaptă un răspuns de la noi, că suspendăm pentru 30 de zile cererile noastre. La cel mai mic semn că nu se respectă aceste decizii de implementare a planului pe care l-a gândit ministerul, vom reacţiona în consecinţă. Practic, ministerul ne oferă 30 de zile şi noi oferim ministerului tot 30 de zile. După 30 de zile revenim la planul iniţial. Aşteptăm şi avem încredere în Guvern că aceste măsuri se vor implementa. Sunt pe un document puse, domnul ministru le agreează în seara aceasta cu partea ucraineană, ne va comunica în perioada imediat următoare ce s-a hotărât, iar în zilele următoare ne vom întâlni şi cu prim-ministrul. Vom agrea din nou aceste măsuri pe care le va implementa Ministerul Agriculturii şi vom decide în consecinţă. Ceea ce a prezentat ministerul azi ca plan este ok, în sensul în care suntem pe o perioadă de 30 de zile protejaţi. Nu a introdus acea hotărâre de interdicţie, dar mecanismul pe care l-a propus este viabil a fi respectat”, a spus Ionel Arion.

Mai mult, Florin Barbu a adăugat că orice hotărâre de guvern prin care se va aplica această licenţiere va fi asumată şi va fi discutată împreună cu asociaţiile din agricultură.

”Licenţierea se va face de către Ministerul Agriculturii şi ANSVSA. Societăţile care pot achiziţiona cereale din Ucraina nu pot fi decât fermierii români. Vorbim aici de cei din zootehnie şi procesatorii români care au parte de procesare în România. Alţi intermediari sau traderi sau alte persoane nu vor fi autorizate pe acest lucru. (…) Voi veni cu această completare la planul pe care mi l-au trimis şi bineînţeles că, aşa cum şi domnul Arion a spus, în 30 de zile în România nu se va întâmpla nimic. Vreau să asigur fermierii români că nu vor avea probleme din punct de vedere al importurilor de cereale din Ucraina şi după 30 de zile vă asigur că orice hotărâre de guvern prin care noi vom aplica aceste licenţiere va fi asumată şi va fi discutată împreună cu asociaţiile din agricultură”, a transmis şeful MADR.

Ministrul Barbu a promis că din grupul de licenţiere de la MADR va face parte şi un reprezentanţii al uneia dintre asociaţii.

De asemenea, fermierii au transmis că în toată această perioadă vor monitoriza vămile.

”Am discutat cu preşedintele Vămii Române, va fi un număr de telefon pentru reclamaţii şi sesizări pus la dispoziţia fermierilor, dacă se vor găsi nereguli”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Citește și Atacul dronelor continuă între Rusia şi Ucraina. Şeful NATO are veşti proaste: „Pregătiţi-vă pentru un război lung”

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Ministrul Energiei convocă ședință cu producătorii de energie pentru a discuta despre investiții și stocare
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'