„În total, la nivelul Capitalei şi al celor 11 judeţe, au fost controlate 576 de societăţi comerciale, fiind constatate de către poliţişti, în urma verificărilor preliminare, 36 de infracţiuni, 13 reprezentând fapte de evaziune fiscală”, potrivit unui comunicat emis de Poliţia Română.
De asemenea, au fost aplicate 244 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 235.530 lei.
Echipele de control au identificat peste şapte tone de peşte şi produse din peşte, în valoare totală de 116.000 lei, a căror provenienţă legală nu a putut fi justificată, nefiind înregistrate în evidenţele contabile ale societăţilor verificate. Mărfurile au fost indisponibilizate, poliţiştii continuând cercetările în vederea stabilirii legalităţii operaţiilor comerciale desfăşurate.
Controalele au fost în Capitală şi în alte 11 judeţe: Ilfov, Constanţa, Brăila, Tulcea, Giurgiu, Călăraşi Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Ialomiţa.
„Totodată, au fost monitorizate şi transporturile cu aceste categorii de produse, fiind amplasate filtre, în echipe mixte, compuse din poliţişti de investigarea fraudelor şi poliţie rutieră pe Autostrada A 2, punctele Drajna, Lehliu, Fundulea şi Cernavodă”, informează IGPR.
Acţiunea coordonată de Inspectoratul General al Poliţiei Române prin Direcţia de Investigare a Fraudelor vizează verificarea documentelor de provenienţă, modul de înregistrare a operaţiunilor comerciale, dar şi condiţiile de depozitare a produselor.
Activităţile de control pe linia produselor alimentare au debutat joi şi au fost deja verificate punctele de lucru ale mai multor societăţi comerciale de pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, care se ocupă de comercializarea de mărfuri şi achiziţii intracomunitare. De asemenea, au fost verificate societăţi specializate în comercializarea de peşte şi produse din peşte şi au fost controlate, în filtre rutiere instituite în judeţele de graniţă, pe autostrăzi şi la intrările-ieşirile din Bucureşti, autotrenurile care transportă astfel de mărfuri.
În urma verificărilor de până acum, poliţiştii constatat 83 de infracţiuni, din care 55 de evaziune fiscală, prejudiciul total constatat fiind de peste 5.100.000 lei.
Totodată, au fost identificate 135 de tone de legume, fructe, peşte şi produse din peşte a căror provenienţă legală nu a putut fi justificată, nefiind înregistrate în evidenţele contabile ale societăţilor verificate.
Mărfurile au fost indisponibilizate, poliţiştii continuând cercetările în vederea stabilirii legalităţii operaţiilor comerciale desfăşurate.