Termenul „rucking” provine de la ruck marching, un exercițiu de bază folosit de militarii din întreaga lume. Recruții americani care doresc să obțină insigna de expert în infanterie trebuie să treacă prin ruck, adică un marș pe jos, de aproximativ 19 kilometri, pe care trebuie să îl parcurgă în trei ore în timp ce transportă cel puțin 15 de kilograme de echipament.
Citește și: Studiu – Utilizarea serviciilor de fitness a scăzut cu aproximativ 20% în perioada sezonul estival
Rucking-ul este din ce în ce mai popular, iar unul dintre motive este reprezentat de faptul că este un exercițiu ușor, cu impact redus, pentru tot corpul, care stimulează sănătatea cardiovasculară și musculară. Un studiu realizat în septembrie 2019 a arătat că 10 săptămâni de mers pe jos cu greutăți și antrenament de rezistență au îmbunătățit performanța fizică la bărbați, reducând semnificativ rata de efort perceput. Mai exact, o persoană arde cu 30% până la 45% mai multe calorii cu mersul cu greutăți decât atunci când se plimbă fără acestea.
De asemenea, având în vedere că rucking-ul se practică afară, acest exercițiu are un impact pozitiv și asupra stării psihice, fiind un motiv în plus pentru cei care vor să aibă o stare fizică și mentală mai bună de a fi în exteriorul casei. Totuși, acest exercițiu nu este pentru toată lumea, iar cei care, totuși, vor să îl practice, trebuie să țină cont de recomandările celor cu experiență.
Militarii ne sfătuiesc să începem cu un rucsac gol și să parcurgem o distanță cunoscută deja. Pentru început, în rucsac trebuie adăugată o greutate mică, cum ar fi 10% din greutatea corporală. O cantitate prea mare pusă de la început va pune mai mult stres pe glezne, genunchi, șolduri și spate. De asemenea, rucsacul folosit trebuie ales cu atenție. În niciun caz nu este de preferat un rucsac cu șnur, fragil, pentru acest gen de exercițiu, mai ales că majoritatea rucsacuri de acest tip nu țin mai mult de 10 kilograme ori mai multe, iar curelele subțiri pot afecta grav umerii.
„Este important ca rucsacul să aibă o curea pentru talie, care ajută la minimizarea mișcării sale și distribuie mai uniform greutatea, care ar trebui să fie strânsă pe spate și să nu se îndepărteze de umeri. Articolele grele ar trebui să fie centrate în mijlocul spatelui, lângă omoplați, nu în partea de jos a rucsacului, lângă partea inferioară a spatelui”, a declarat Mark Stephenson, director senior la Centrul pentru Performanță și Cercetare Sportivă de la Mass General Brigham din Foxborough, Massachusetts, pentru CNN.com.
Un alt sfat important este alegerea încălțărilor. Perechea de pantofi pentru rucking trebuie să fie confortabilă, iar șosetele purtate trebuie să fie absorbante, lucru ce va ajuta la prevenirea posibilelor răni ce ar putea fi cauzate de mersul cu greutate în spate.
Experții în fitness recomandă rucking doar de câteva ori pe săptămână, și nu zilnic. Rucking-ul poate fi asociat și cu exerciții pentru partea inferioară a corpului. Studenții de la Academia Navală a SUA fac rucking de două ori pe săptămână, iar antrenamentele lor includ marșul în jurul unei piste și în sus și în jos pe tribune, intercalate cu fandări și ghemuiri.