În fapt, membrii grupării contactau persoane în vârstă prin telefonul fix şi, sub pretextul că fiul acestora a accidentat grav cu un autoturism o fetiţă, solicitau diverse sume de bani pentru efectuarea unei înţelegeri în vederea soluţionării amiabile a situaţiei juridice, relatează Mediafax.
În acest sens, după ce perfectau o înţelegere prin telefonul fix, la adresa părţilor vătămate se deplasa o persoană care, prin atribuirea de calităţi mincinoase de asistentă a unui avocat care se ocupă de cazul respectiv, primea de la acestea suma de bani cerută.
Astfel, poliţiştii specializaţi în investigaţii criminale din cadrul Sectoarelor 1 şi 2 Poliţie au observat în trafic un autoturism în care se aflau doi dintre suspecţi, un bărbat şi o femeie, care s-au deplasat până în faţa unui bloc din Sectorul 6.
Citeşte şi ÎNŞELĂCIUNI în numele unui ministru. Cum au făcut şase escroci 15.000 de euro în trei luni
Femeia a coborât din autoturism şi a intrat într-un bloc, iar după aproximativ cinci minute a revenit la autoturism. Cei doi suspecţi şi-au continuat deplasarea până la o adresă situată în Sectorul 2, unde s-au întâlnit cu o persoană în vârstă, care îi aştepta în faţa casei.
În momentul în care persoana în vârstă i-a înmânat femeii suspecte un plic, poliţiştii au trecut la imobilizarea acesteia, cât şi a bărbatului aflat în autoturism. Cu ocazia controlului efectuat asupra autoturismului, sub plafonieră s-a găsit ascunsă suma de aproximativ 8.000 de lei, iar asupra femeii suspecte poliţiştii au găsit plicul înmânat de partea vătămată, ce conţinea suma de 2.500 de euro.
În continuare, având informaţia că un alt membru alt grupării urmează să ridice de la un oficiu poştal o sumă de bani provenită din comiterea unei alte infracţiuni de înşelăciune, poliţiştii au procedat la supravegherea zonei respective.
Citeşte şi Doi deţinuţi au înşelat diverse persoane, după ce le-au sunat şi cerut bani
Astfel, poliţiştii l-au observat pe suspect, care era însoţit de alte două persoane, cum a intrat în oficiul poştal şi a ridicat suma de 7.000 de lei. Cei trei au fost imobilizaţi la ieşirea din oficiul poştal şi conduşi la sediul de poliţie în vederea efectuării cercetărilor.
Cercetările sunt continuate de poliţiştii bucureşteni, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.
Poliţia Capitalei recomandă cetăţenilor ca, în cazul în care primesc apeluri de la persoane care, pretinzând că sunt prieteni ale unor rude sau conoştinţe, îi informează că acestea din urmă sunt implicate într-un eveniment rutier şi le solicită o sumă de bani pentru a interveni pe lângă un avocat în vederea soluţionării favorabile a cercetării, să verifice autenticitatea celor afirmate prin alte căi (contactarea persoanei în cauză sau a altor persoane – rude, cunoştinţe – care pot oferi informaţii suplimentare.
Totodată, cetăţenilor li se recomandă ca într-o astfel de situaţie să nu depună bani în conturi bancare sau prin servicii de transfer rapid către persoane necunoscute, să apeleze imediat la 112 dacă au fost înşelate, să sune la poliţie dacă au fost abordaţi în acest fel, chiar dacă nu au trimis banii ceruţi, şi să povestească prietenilor şi cunoştinţelor despre acest mod de operare şi să-i sfătuiască să fie precauţi.
Citeşte şi BANI FALŞI în circulaţie în România. Falsificatorii au fost prinşi. Vezi cum acţionau