Creştere alarmantă a numărului de cazuri COVID-19. Medic de familie: „Am testat zece și nouă erau pozitivi”

Dacă în urmă cu două luni numărul cazurilor săptămânale COVID-19 era sub 500, în septembrie după perioada concediilor şi redeschiderea şcolilor, infectările cu coronavirus au crescut alarmant.
Filip Stan
24 sept. 2023, 10:58
Creştere alarmantă a numărului de cazuri COVID-19. Medic de familie: „Am testat zece și nouă erau pozitivi”

România a depășit 11.000 de cazuri noi de Covid raportate săptămâna trecută. O creștere de peste 25 de ori faţă de raportările de acum două luni.

„Luni am testat zece și nouă erau pozitivi”, a declarat medicul de familie Sandra Alexiu, care este şi președinta Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov.

Citeşte şi: Focar de coronavirus la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală: 18 copii au fost confirmați pozitiv

Medicul a explicat, la Digi 24, că răspândirea virusurilor este favorizată atît de schimbarea de anotimp, cât și de reluarea activităților după vacanță.

„Nu este un fenomen la care nu ne-am fi așteptat. În general, în momentul în care scad temperaturile și se răcorește, virusurile care circulă în perioada rece prin intermediul curenților de aer cresc în intensitate. De-asta ne trezim și cu mai multe infecții respiratorii în general, produse de alte virusuri, cum sunt celelalte coronavirusuri, sau rinovirusurile, sau virusurile gripale, totdeauna cresc în perioada de toamnă-iarnă. La fel, intrarea în colectivități. Încep școlile, încep cursurile, sunt perioade în care mai mulți oameni stau adunați în spații închise. Când aceste spații nu se aerisesc, sigur că virusurile circulă mai intens și au posibilitatea mai frecvent să producă infecții. Toată lumea se aștepta ca, odată cu toamna, să vină și asta și uite că s-a întâmplat chiar înainte să înceapă școlile, probabil că acum vor mai crește câteva zile sau poate chiar două săptămâni, până când începe activitatea în școală și dispar primele cazuri și se creează o obișnuință. După care ne așteptăm ca toate aceste lucruri să devină o chestiune uzuală. Așa cum în fiecare sezon rece ne întâlnim cu gripa, tot așa probabil ne vom întâlni și cu Covid mai departe”, a declarat Sandra Alexiu.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, anunțul despre revenirea Covid: ”Am ajuns de la câteva sute la 2.000 de cazuri pe zi. Nu reintroducem măștile în spațiile aglomerate”

Medicul de familie Sandra Alexiu a mai spus că, deși numărul de cazuri de Covid-19 este în creștere, formele de boală nu sunt grave.

„Nu par a fi (forme) grave. Evoluția lor arată foarte clar că s-a mers în felul în care se merge pentru fiecare tip de virus care apare nou. La început apar forme grave – gazdele (oamenii) sunt mai puțin obișnuite cu un virus nou, se luptă, dar nu toată lumea câștigă această luptă și apar multe victime. Pe măsură ce trece timpul, virusul se adaptează, omul se adaptează. Omul produce anticorpi, încep să apară mijloace de apărare, încep să apară vaccinuri.

Pe de altă parte, virusul suferă mutații, începe să se adapteze astfel încât să rămână în mediu. Ca să rămână în mediu, nu poți să-ți omori toate gazdele, trebuie să rămână niște gazde care să se înmulțească. Și atunci el devine mai contagios, ca să ajungă la mai mulți recipienți, la mai multe gazde, însă nu mai este atât de virulent, îi scade gravitatea, astfel încât gazda să nu mai moară, ci doar să fie zona unde să se poată înmulți. De-asta am ajuns azi să vorbim de foarte multe cazuri de Covid, dar de foarte puține cazuri grave”, a afirmat medicul.

Medicul a mai spus că cei care simt că sunt infectați trebuie să se izoleze și să ia legătura cu medicul.

De asemenea, vacinarea rămâne un instrument bun împotriva coronavirusului.

„Ar fi fost foarte bine ca oamenii să învețe lucrul ăsta (să se protejeze, mască, igienă, izolare – n.r.) în pandemie. Adică odată ce am descoperit că știm niște lucruri despre un virus, că se transmite prin aer și că atunci când ești bolnav trebuie să folosești o barieră, atunci ar fi trebuit să învățăm această lecție. Oamenii care sunt răciți ori nu se duc în colectivitate, ori, dacă trebuie neapărat să iasă, să poarte mască. Din păcate, lecția asta nu s-a învățat și, din păcate, virusul se împrăștie și ajunge la oameni care sunt mai sensibili. Dacă vrem să ne protejăm, trebuie să fim vaccinați, să fim atenți când intrăm într-o colectivitate închisă să purtăm mască, dacă știm că avem probleme de imunitate, și la cele mai mici simptome de boală să luăm legătura cu un medic ca să-i explicăm ce avem”, a mai arătat președinta Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Patru zodii care vor avea lumea la picioare până pe 15 aprilie. Vor fi în al nouălea cer
Capital.ro
Apare o nouă taxă auto pentru șoferi. De când vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Cele trei combinații periculoase de vitamine. Medic: Trebuie luate separat
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
ICCJ a decis: Cum pot pensionarii să rămână angajați. Sunt condiții stricte
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Ce publicase pe Facebook românca Andreea Mottram, înainte să fie omorâtă de fiica ei adoptivă. „Problema este că...”
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoferii care nu mai trebuie să dea examen. Reguli noi pentru obținerea permisului de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Pensiile, alocațiile și indemnizațiile se dau mai devreme. Data anunțată de Ministerul Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu