Fostul prim-ministru Victor Ponta a vorbit, în direct la România TV, despre cazul președintelui CJ Vaslui Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA în timp ce lua mită de 1,25 milioane de lei, acuzat că a luat șpagă pentru acordarea unui contract cu dedicație unui om de afaceri. Acesta este convins că baronul demis fulgerător din PSD va ajunge în spatele gratiilor și că va deveni un exemplu pentru persoanele cu boala banilor.
„Acum, sincer, sunt și eu șocat. Nu mă bucur de răul nimănui și nu am niciun fel de dorință de a vorbi și eu de rău de domnul Buzatu, dar cred un singur lucru și-l spun cu toată tăria, nu-i niciun fel de ipocrizie, orice funcționar al statului român care cere 10% din bani pentru un contract public e normal să ajungă în închisoare. Nici nu are unde să ajungă în altă parte.
Cred că nici măcar domnul Buzatu nu crede că poate să susțină o chestie de genul ăsta (n.r. că este o înscenare). Că prietenul lui cel mai bun l-a dat la DNA… așa se întâmplă. Cine să te dea? Dușmanul? De obicei, te dă cel mai apropiat de tine. Mă întorc, un funcționar public din această țară, că-i președinte de Consiliu Județean sau ce o fi el, dacă cere 10% din banii dintr-un contract, trebuie să stea la închisoare foarte mulți ani și trebuie să fie dat de exemplu, ca altora să le fie frică.
Eu, recunosc, eu credeam că în 2023 nu mai are nimeni cum să facă chestia asta, nu în 2023, în 2020, în 2015. Nu știu, probabil că e o boală asta cu banii. Sper să nu o am și sper să nu o aibă nimeni dintre cei care îmi sunt foarte apropiați. Gândiți-vă, însă, că acest caz, care e foarte clar, sau așa pare, foarte clar, vine într-un moment în care oamenii spun – ‘Domnule, o ducem din ce în ce mai rău, avem găuri la buget, hai să dăm bani pentru investiții’, că aici înțeleg că era vorba de un drum. Slavă, Domnului, în Vaslui chiar e nevoie de investiție, e un județ sărac, pe care îl conducea, desigur, domnul Buzatu ca președinte de foarte mult timp. Înseamnă că lucrarea aia trebuia făcută cu 10% mai puțin, nu? Că nu cred că dădea în pierdere omul de afaceri. Înseamnă că dădea din profit, cum ar fi”, a declarat Victor Ponta, în direct la România TV.
Acesta a apreciat promptitudinea de care premierul Marcel Ciolacu a dat dovadă în această situație, în contextul în care a cerut demiterea fulgerătoare a lui Dumitru Buzatu din PSD, după ce a fost prins în timp ce lua șpagă, și l-a dat exemplu negativ pe George Simion, președintele AUR, care nu a fost la fel de perspicace într-o astfel de situație.
„Din punct de vedere politic, pentru anul viitor, cred că-i ceva foarte, foarte important și în niciun caz nu-i ceva bun pentru cei aflați la Guvernare, asta e foarte clar. Foarte bine că Ciolacu a convocat imediat, l-a dat afară, logic nici nu putea să facă altceva și bine că n-a mai tras de timp. Știu că am avut o discuție la un moment dat, m-am întâlnit cu George Simion, când era scandalul cu deputatul de la AUR care și-a bătut nevasta, și l-am întrebat ‘Ce ai făcut, nu l-ai dat afară?’ și zice ‘Luni, în ședință’. Cum, mă, luni? Dacă mai spunea Ciolacu ‘dom’le stai să vedem, să facem o ședință să nu știu ce’, faptul că a reacționat sâmbătă, pe loc, a mai tăiat din damage-ul (n.r. lovitura) pentru partid”, a adăugat Victor Ponta.
Politicianul susține că filmul flagrantului este atât de clar în cazul lui Dumitru Buzatu, încât este imposibil ca un funcționar public care percepe mită să scape nepedepsit.
„Într-un dosar serios și făcut profesionist, da, trebuie să te asiguri că ai absolut tot: și filmări, și bani însemnați, înregistrări, procuror. Se înregistrează tot. Gândiți-vă la cât de multe achitări s-au dat în țara asta pentru că erau procurori de-ai doamnei Kovesi care erau pe ordin. În cazul de față, cred că domnul Buzatu e singurul vinovat de ceea ce i se întâmplă. Nu-mi place să dau într-un om când e căzut, în general mă lupt cu oameni care-s la putere și sunt puternici și nu are nimeni curaj să le spună ceva, dar nu cred că în cazul ăsta nu poate să dea vina pe altcineva decât pe el însuși. Că-i trebuiau banii ăia, că nu-i trebuiau, că avea destui, că n-avea destui, nu contează! E secundar, principal este că tu ești funcționar public, gestionezi banii publici, ceri 10% sau 1% sau 20%, deci nu contează, din banii ăia te duci la închisoare. Aici nu cred că e mare dezbatere, nu știu ce o să spună avocatul, dar nu ai ce să faci.
Mă gândesc acum la impactul public (…), repet, oamenii spun ‘acum când ne e mai greu, când sar prețurile de nu mai știm ce să facem, ia uite-l, mă, pe ăla, un milion’. E și o sumă… Știți că la noi mai făceau dosare d-alea de a dat un pachet sau un cartuș de Kent și un parfum și lumea zicea ‘bă, lăsați-0 încolo, i-ați găsit pe ultimii fraieri’. În cazul de față, chiar e vorba de foarte mulți bani, enorm de mulți bani. Acum nu vreau să par ipocrit, da nici eu nu știam cum arată un milion de lei în lei, nu știu, n-am văzut niciodată, am văzut în filmele americane cu dolari, la Pablo Escobar. Sigur, e șocant, e șocantă suma și sigur că de aici încolo fiecare zice ‘dom’le, l-au prins pe ăsta, dar câți or mai fi pe care nu-i prind’. E și un efect pozitiv, faptul că cei care probabil aveau săptămâna viitoare de încasat vreun ban de la cineva, probabil că acum nu mai încasează nimic”.