Şedinţă crucială la Palatul Victoria. Guvernul Ciolacu face ultimele ajustări la măsurile de austeritate: „Nu ne permitem privilegii!” DOCUMENT

În cursul zilei de luni va avea loc o ședință de Guvern, în cadrul căreia va fi adoptată legea care vine cu măsuri de austeritate.
Filip Stan
25 sept. 2023, 15:18
Şedinţă crucială la Palatul Victoria. Guvernul Ciolacu face ultimele ajustări la măsurile de austeritate:

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, în debutul ședinței de Guvern, că pachetul fiscal pe care își va angaja răspunderea în Parlament este obligatoriu pentru că facilitățile, privilegiile și evaziunea înseamnă 15% din PIB și în România există un „paradox aberant”: cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital.
„Avem, astăzi, forma finală a măsurilor fiscal-bugetare, după consultările cu toți partenerii sociali – sindicate, patronate, ONG-uri, dar și cu administrația locală. O bună parte dintre propunerile lor se regăsesc în acest proiect. Acesta este actul pe care am decis să îmi asum răspunderea în Parlament!

Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB, nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcționa în asemenea condiții.

Bugetul României se bazează pe taxele plătite de salariați, pe consumul acestora și pe investițiile publice. Avem însă un paradox aberant: cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital!

Ca premier, eu sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulțumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci „doar” de sute de milioane de euro. Și există un interes vital: acela să nu ajungem la stoparea fondurilor europene și a reformelor din PNRR. Însumat, vorbim de o miză uriașă, peste 70 de miliarde de euro și de aderarea României la OECD, care ar aduce un aflux de investiții străine în țara noastră! NU îmi voi asuma să pun în pericol asemenea obiective strategice ale țării!”, a declarat Marcel Ciolacu.

UPDATE: Consiliul Economic și Social a emis un aviz negativ pentru pachetul de măsuri fiscale dorit de Guvern. Pe scurt, în avizul CES se arată de exemplu că impozitul de 3% asupra microîntreprinderilor nu se justifică, că efectele pe termen imediat și mediu vor determina o încetinire semnificativă a economiei, că va fi afectată competitivitatea firmelor românești și că timpul alocat pentru dezbatere este derizoriu.

Avizele CES sunt strict consultative, dar în mod normal trebuie să se țină cont de ele înainte ca un proiect să treacă de Guvern.

 

UPDATE: Guvernul urmează să adopte Legea privind unele măsuri fiscale, dar înaintea ședinței de Guvern a avut loc o întâlnire la care au participat premierul Marcel Ciolacu, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș și președintele PNL, Nicolae Ciucă. Inițial, ședința de Guvern pentru adoptarea legii ar fi trebuit să aibă loc la ora 13.00, dar aceasta a fost amânată cu 2 ore și va începe la ora 15.00.

Totul se datorează discuțiilor și modificărilor de ultimă oră efectuate în cadrul legii. În urma discuțiilor s-a stabilit ca tichetele de masă fie plătite doar pe carduri restricționate, ceea ce înseamnă că românii nu vor mai primi tichetele în format fizic ci niște carduri care vor fi alimentare cu sumele necesare, iar acesta vor putea fi cheltuite doar pe anumite tipuri de produse. Totodată, se elimină limitarea de 2,5% din venituri pentru cheltuieli pe care primăriile le pot face cu activitățile culturale sau sportive. De asemenea, s-a decis ca la nivelul administrațiilor locale, primării, Consilii Județene, să se reducă doar 10% din posturile pe care fiecare unitate administrativ teritorială le are.

Luni are loc o întâlnire la Guvern, cu premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Finanţelor, pentru finalizarea pachetului privind măsurile fiscale care ar putea suferi modificări, după criticile aduse variantei puse în transparenţă decizională. Premierul a confirmat că urmează să mai existe discuţii pe marginea măsurilor fiscale incluse în asumare, după ce, în întâlnirea cu grupul parlamentar al UDMR, Kelemen Hunor a criticat unele dintre prevederi. Guvernul se reuneşte tot în cursul zilei în şedinţă pentru aprobarea proiectului cu care îşi asumă răspunderea în Parlament, potrivit unor surse oficiale.

Premierul Marcel Ciolacu a demarat procedurile finale pentru angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului pe Legea privind măsurile fiscale. Angajarea raspunderii pe noile taxe, pe masa Guvernului.

Ulterior, Marcel Ciolacu va lăsa spațiu pentru a se adopta evenuale amendamente, iar în cursul zilei de marți sau cel târziu miercuri dimineață se va merge în Parlament pentru angajarea răspunderii.

Revolut angajează în România: salarii atractive, muncă remote, credite avantajoase pentru case

Conform procedurilor, din momentul în care Guvernul Ciolacu și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului curge un termen de 3 zile pentru depunerea moțiunii de cenzură.

În acest moment, opoziția este divizată, iar șansele unei moțiuni de cenzură sunt foarte mici.

În schimb, premierul Marcel Ciolacu se așteaptă ca această lege să fie contestată la Curtea Constituțională. USR, prin vocea lui Cătălin Drulă, deja a anunțat că va ataca legea la CCR, dar este posibil ca și alte partide să se ralieze demersului USR.

Practic, chiar dacă legea va trece prin angajarea răspunderii, marți, în Parlament este posibil să mai existe modificări ca urmare a unor decizii ale Curții Constituționale.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, referitor la proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung care este în primă lectură în şedinţa de miercuri a Executivului, că iniţiativa legislativă îşi propune să stimuleze munca cinstită şi să descurajeze „portiţele de optimizare fiscală şi evaziune”.

Şeful Guvernului a mai spus că un instrument nou în reducerea fraudei şi a evaziunii fiscale va fi E-sigiliu, prin care va putea fi urmărită trasabilitatea mărfurilor şi o altă măsură va fi impozitate cu 70% sumele nejustificate de persoanele fizice.

Prim-ministrul a amintit că salariul minim pe economie va creşte de la 3.000 la 3.300 lei şi în construcţii, de la 4.000 lei la 4.500 lei.

„Taxăm suplimentar profitul băncilor şi, mai ales, venim cu o nouă filozofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri”, a mai precizat Ciolacu. Şeful Executivului a oferit asigurări că nu va fi mărită cota generală dde TVA de 19% şi va fi păstrată o cotă reduă de 5% a lemne, energie termică, cărţi, manuale şi evenimente culturale, respectiv cota de 9% la alimente şi medicamente.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat duminică, despre pachetul de măsuri fiscale, că nu a fost discutat în spaţiul public doar ca să se afle în treabă, ci este necesar pentru că avem problema cu deficitul şi fondurile europene. ”Noi pentru aceasta încercăm să luptăm, să nu compromitem dezvoltarea şi modernizarea României pe termen lung. la mijloc sunt 75 de miliarde de euro care pot fi suspendate în orice clipă dacă avem această problemă a deficitului bugetar”, a precizat ministrul.

Despre măsurile la care nu se poate renunţa sub nicio formă, ministrul Finanţelor a arătat că sunt trei paliere, unul se referă la reducerea de cheltuieli publice, al doilea de combatere a evaziunii fiscale şi abia al treilea este cel cu privire la măsurile fiscal-bugetare.

”Nu am lăsat totul pe umerii contribuabililor, dar nici nu putem să tolerăm zonele de optimizare fiscale sau să tolerăm la neşfârşit dezechilibrele bugetare care se manifestă în marile sisteme publice. Uitaţi-vă ce este la fondul de sănătate, unde 1,2 milioane de asiguraţi nu plătesc contribuţia la asigurările de sănătate. Unde în lumea aceasta un asigurat sau un angajat nu plăteşte pensie sau asigurarea de sănătate. Acestea sunt lucruri elementare, de bun simţ şi noi avem în continuare această problemă cu marile sisteme publice”, a mai declarat Boloş.

proiectlegemasurifiscalbugetare_19092023

 ANGAJAȚII CARE VOR PLĂTI PENTRU GAURA DE LA BUGET
– Eliminarea facilităților fiscale pentru:
-IT – plata impozitului pe venit pentru salarii de peste 10.000 lei
– construcții, agricultură, industrie alimentară – plata CASS
– Bani pentru tichetele de masă (plata 10% CASS)
– Vouchere de vacanță pentru bugetarii cu salarii de până în 8.000 lei net

NOI TAXE PENTRU MEDIUL PRIVAT

Taxă de 1% din cifra de afaceri pentru marile companii
Impozit de 1% din cifra de afaceri pentru bănci
Noua schemă de impozitare pentru microîntreprinderi

 

Marcel Boloş, avertisment dur despre banii românilor: 75 de miliarde de euro pot fi suspendate în orice clipă

AUSTERITATEA ADUCE SCUMPIRI ÎN LANȚ

Taxă pe lux 0,3%:
– proprietăți: 500.000 euro
– mașini: 75.000 euro
TVA 5%: 9% livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă
TVA 9%: 19% bere fără alcool și alimente cu zahăr adăugat
– Creșterea accizelor la alcool și tutun

Sursa: Ministerul de Finanțe

Vouchere de vacanţă 2024. Ce trebuie să scrie pe fluturaşul de salariu pentru a-ţi mai face concediul cu bani de la stat DOCUMENT

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Lovitură decisivă pentru Banca Transilvania, ING, BCR, BRD, Raiffeisen și CEC Bank. De acum sunt obligate să facă lucrul acesta. Toți clienții din România trebuie să știe
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Donald Trump poate solicita respingerea cauzei penale privind plățile confidențiale
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni