Olena Zelenska a dezvăluit pentru presa americană că își va susține necondiționat soțul, dacă acesta va dori să candideze din nou pentru funcția de președinte al Ucrainei, la alegerile din martie 2024. Partenera de viață a lui Volodimir Zelenski recunoaște că „nu a susţinut întru totul” decizia acestuia din 2019.
Citește și: Olena Zelenska, despre impactul războiului asupra vieţii de familie. „Fiului meu îi lipseşte tatăl!”
Soția lui Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru postul american CBS News că „nu a susţinut întru totul” decizia soţului său de a candida la preşedinţie în 2019. Olena Zelenska a menționat că, de această dată, vor avea „mai multă experiență”, aceasta nefiind la fel de „îngrozitoare” ca acum patru ani.
Alegerile pentru determinarea noului președinte al Ucrainei ar urma să aibă loc la 31 martie 2024, respectiv la mai bine de doi ani de la începerea războiului pornit de Rusia. Astfel, în primăvară, ucrainenii se vor prezenta la urme pentru a-și alege noul conducător. Totuși, organizarea acestui scrutin este incertă, având în vedere situația actuală din țară. Totuși, Olena Zelenska a declarat că își va susține soțul „orice decizie ar lua”, fie să candideze pentru un nou mandat, fie să se retragă din funcția sa.
În același timp, Prima Doamnă a Ucrainei a adăugat că nu știe dacă Volodimir Zelenski a luat o decizie în sensul candidaturii la alegerile prezidențiale.
„Va depinde de situaţia din ţara noastră şi de posibilitatea de a organiza alegeri libere şi corecte. Va depinde dacă societatea îl mai vrea ca preşedinte. Dacă crede că nu, el nu va mai candida”, a mai declarat Olena Zelenska la postul CBS News.
La începutul lunii septembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a declarat „pregătit” să organizeze alegerile prezidențiale în Ucraina pe timp de război, mai ales în contextul în care „poporul are nevoie de ele”. În afară de alegerile prezidenţiale, în 2024 urmează să aibă loc şi alegerile parlamentare, evenimente politice foarte importante și definitorii pentru soarta țării atacate.
„Nu este o problemă de democraţie”, ci „doar de securitate”, potrivit celui mai popular politician în Ucraina, acesta subliniind că există „multe” probleme de soluţionat. Între acestea, el evoca dificultatea de a organiza un scrutin pentru zeci sau sute de mii de militari „din tranşee” şi de a desfăşura observatori internaţionali în zona de război, unde continuă lupte şi bombardamente acerbe.
Citește și: Olena Zelenska, inclusă de Time în TOP 100 al celor mai influente persoane din lume