Eticheta alimentelor din supermarket ascunde elemente cruciale pentru cetățeni. Nu este de ajuns să ne uităm doar la data de expirare a produselor. Omiterea anumitor detalii paote duce chiar și la punerea în pericol a sănătății.
Atunci când facem cumpărături, de cele mai multe ori, luăm produsele preferate de pe raft fără a ne uita pe etichetă. Uneori verificăm data de expirare, însă ne scapă din vedere alte detalii esențiale. Producătorii încearcă să ne inducă în eroare și folosesc termeni precum „Natural”, „Bio”, „Fără aditivi/coloranți”. Adevărul din spatele acestor cuvinte stă ascuns chiar pe eticheta pe care puțini o consultă înainte de achiziție.
Așadar, orice etichetă trebuie să conțină o parte introductivă scrisă și în limba română, care să conțină numele produsului sau denumirea comercială, țara de origine și lista completă a ingredientelor, inclusiv aditivi, în ordine descrescătoare, în funcție de cantitatea lor netă. Acest detaliu este foarte important. Trebuie specificată cantitatea netă a volumului produsului, atunci când vorbim de unul lichid, și masa, atunci când este vorba despre alimente solide.
În cazul în care alimentul se vinde în stare lichidă, ca ciupercile în apă, compotul sau măslinele în saramură, trebuie notată greutatea sa după scurgere. Alimentele perisabile trebuie să aibă trecută pe etichetă data de expirare. Produsele care conțin conservanți sunt recunoscute după expresia „a se consuma de preferință până la data de…”. De asemenea, pentru a cunoaște exact istoricul unui produs, acesta trebuie să aibă înscris numărul lotului din care provine.
Pe etichetă mai trebuie să apară și numărul de calorii per suta de grame, cantitățile de grăsimi, glucide, proteine, fibre alimentare, vitamine și săruri minerale și se exprimă în procente față de doza zilnică recomandă. Și ordinea în care sunt trecute ingredientele este foarte importantă, deoarece ele sunt scrise după ponderea lor. Însă, în cazul laptelui, smântânii, untului și brânzei nu este necesar să fie specificate ingredientele pe etichetă și nici dacă un produs este pus la vânzare cu denumirea exactă a ceea ce conține, de exemplu făină, sare, mălai.
Există și câteva expresii reglementate astfel, potrivit restograf.ro: