Bilete de tratament balnear 2023. Patru staţiuni balneoclimaterice din țară sunt disponibile pentru persoanele care beneficiază de aceste tichete din partea statului. Autoritățile anunță că niciun criteriu pentru obținerea unui astfel de sejur nu s-a schimbat față de anii anteriori.
Patru baze de tratament balnear din România își oferă serviciile în baza tichetelor primite de unele categorii de români. Este vorba despre pensionari și despre persoanele ce au o asigurare de sănătate valabilă, aceștia din urmă fiind nevoiți să plătească 50% din valoarea biletului.
Stațiunile disponibile la acest moment sunt Amara, Neptun, 1 Mai și Căciulata. Criteriile pentru obținerea unui astfel de bilet au rămas neschimbate. Pentru a beneficia de tichetele de tratament balnear, veniturile brute lunare ale unei persoane nu trebuie să fie mai mari decât salariul mediu brut pe economie. În caz contrar, biletul se achită integral. Românii care nu au primit bilete de tratament în anii 2021 și 2022 au primit zece puncte. În schimb, persoanele care au beneficiat de două bilete în perioadele de sezon nu au mai primit niciun punct.
Reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) au mai transmis că eliberarea tichetelor se va face ca și până acum, adică potrivit planificării anunțate telefonic fiecărui beneficiar. La expirarea termenelor sunt eliberate biletele nevalorificate. În situația în care, în urma calculării punctajului există mai multe cereri cu acelaşi punctaj, atunci ele se ordonează descrescător după punctajul primit conform numărului de bilete de care a beneficiat în ultimii doi ani.
Biletele balneoclimaterice au beneficiat, în 2023, de un buget uriaș de 200.000.000 de lei. În 2022 banii oferiți de bugetul de stat au fost aproape la fel ca în 2023. În urmă cu un an au fost contractate 97.626 de tichete de tratament. Acestea au însumat 185.506.085 lei, însă au ajuns să fie valorificate doar 92.096 de bilete.
Potrivit cumsa.ro, pensionarii care vor să beneficieze de un astfel de sejur în stațiunile balneoclimaterice trebuie să depună o cerere la Casa de Pensii Teritorială. Ulterior, aceștia trebuie să mai depună o serie de documente obligatorii. E nevoie de talonul de pensie pe care sunt înscrise drepturile de pensie, original și copie, dar și un bilet de trimitere de la medicul de familie.
De asemenea, validarea dosarului are nevoie și de o declarație pe propria răspundere prin care beneficiarii trebuie să-și asume că nu realizează alte venituri din alte sisteme care nu sunt integrate sistemului public de pensii.