Șoferii care nu plătesc în București tariful de parcare de 5 lei/oră și nici amenda de 200 de lei, în termen de 15 zile, riscă să primească o amendă de până la 2.500 de lei. Un proiect de hotărâre în acest sens, inițiat de viceprimarul Stelian Bujduveanu, va fi dezvătut în ședința Consiliului General al Capitalei, joi.
Conform prevederilor în vigoare, șoferii care nu plătesc tariful de parcare de 5 lei primesc o amendă în valoare de 200 de lei, având un termen de 15 zile pentru achitarea acesteia. După cele 15 zile, Compania de Parking trimite o informare către Poliția locală cu privire la neachitarea amenzii.
Potrivit proiectului, polițiștii locali vor fi abilitați să amendeze persoanele fizice cu 1.500 – 2.500 de lei, iar pe cele juridice cu 3.000 – 5.000 de lei pentru neplata parcării. Proiectul modifică şi completează HCGMB 95/2018 privind aprobarea Regulamentului serviciului public de administrare a parcajelor.
„Constituie contravenţie şi se amendează (…) neachitarea contravalorii penalităţilor stabilite cu titlu de daune interese prin nota de constatare întocmită de către operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparţinând domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti, prin care a fost constatată neplata anticipată a tarifului de parcare de către utilizatori, cu amendă cuprinsă între 1.500 – 2.500 lei pentru persoanele fizice şi între 3.000 – 5.000 lei pentru persoanele juridice”, potrivit propunerii.
Sancțiunea contravențională se aplică proprietarului sau deținătorului legal al vehiculului, cu excepția cazului în care utilizatorul vehiculului se prezintă la sediul Poliției Locale a Municipiului București sau Polițiilor locale ale sectoarelor conform competențelor, în vederea identificării în condițiile legii și aplicării, după caz, a sancțiunii contravenționale.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București sau de către Polițiile locale ale sectoarelor 1-6.
În referatul de aprobare, viceprimarul Stelian Bujduveanu subliniază că implementarea strategiei de parcare necesită „măsuri ferme, coerente care să-și dovedească utilitatea și eficiența”.
„Întrucât instituirea penalităţilor stabilite cu titlu de daune interese prin nota de constatare întocmită de către operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparţinând domeniului public şi privat al Municipiului Bucureşti, prin care a fost constatată neplata anticipată a tarifului de parcare de către utilizatori, nu şi-a dovedit eficienţa şi eficacitatea în cadrul sistemului de măsuri destinate reglementării activităţii de parcare pe teritoriul Municipiului Bucureşti, este necesară introducerea unei noi reglementări, care nu va avea un scop coercitiv, ci va avea un caracter profund social prin efectele generate pe termen lung în viaţa oraşului”, se arată în document.