Ultima variantă a ”taxei pe lux” vine cu o nouă scădere a impozitului suplimentar pe care va trebui să îl plătească proprietarii de imobile scumpe, cărora li se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere şi plafonul de 2.500.000 lei.
În cazul proprietăţilor reprezentând autoturisme, acesta se va determina prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie şi plafonul de 375.000 lei. Conform documentului care justifică actul normativ, guvernanții susțin că prin cadrul legal fiscal în vigoare în prezent nu se reglementează impozitarea deținerii unor bunuri imobile și mobile de valoare mare, în alte state existând astfel de prevederi, conform Ziare.com.
O altă justificare adusă măsurii se referă la constrângerile de natură bugetară atât în momentul de față, cât și în ceea ce privește viitorul apropiat, în considerarea cărora pot fi avute în vedere astfel de măsuri fiscale.
Conform legii care se află în prezent în drum spre dezbatere parlamentară înainte de promulgare, sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, următoarele persoane, denumite în continuare contribuabili:
a) persoanele fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei;
b) persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
O distincție făcută din start de guvernanți e faptul că impozitul special pe locuințe se aplică doar pentru persoane fizice, în timp ce impozitul special pe mașini se va aplica și pentru persoane juridice.
În ceea ce privește bunurile mobile, acesta se va aplica doar clădirilor rezidențiale (adică de locuit), a căror valoare declarată la taxe locale depășește 2,5 milioane lei. Terenurile nu intră în calculul plafonului și se vor impozita separat în funcție de criterii deferite, precum rang, suprafață etc.
Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Cum se calculează ”taxa pe lux”
Cota de impozitare Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează în funcție de încadrarea în categoriile menționate mai sus, după cum urmează:
a) în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
b) în cazul proprietăților reprezentând autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.
Contribuabilii vizați de criteriile menționate sunt obligați să calculeze și să declare impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, după cum urmează:
– până la data de 30 aprilie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central în a cărui rază de competență se află domiciliul contribuabilului, în cazul proprietarilor de imobile.
– până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central în a cărui rază de competență se află domiciliul/sediul contribuabilului, în cazul proprietarilor de mașini.