Aniversare de 25 de ani a Google. La mulţi ani, Google!

Această ediție specială a Doodle-ului subliniază nu doar trecutul și parcursul Google, ci și relația sa continuă cu utilizatorii de pe întreg globul, subliniind determinarea de a inova și de a contribui la dezvoltarea societății digitale.
Filip Stan
27 sept. 2023, 07:50
Aniversare de 25 de ani a Google. La mulţi ani, Google!

Aniversare de 25 de ani a Google. Google a marcat sărbătorirea celor 25 de ani de existență printr-un Doodle special, reflectând evoluția și impactul companiei în lumea digitală. Doodle-ul celebrează nu doar aniversarea, ci și misiunea constantă a Google de a organiza informațiile lumii și a le face accesibile și utile pentru toți.

În urmă cu 25 de ani, doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Sergey Brin și Larry Page, s-au întâlnit și și-au unit viziunile pentru a face World Wide Web un loc mai accesibil. Lucrând din camerele lor de cămin, au dezvoltat un prototip pentru un motor de căutare mai eficient, mutând ulterior operațiunile în primul birou Google – un garaj închiriat. La data de 27 septembrie 1998, Google Inc. a fost oficial înființată.

De atunci, multe s-au schimbat, inclusiv logo-ul Google, așa cum se reflectă în Doodle-ul de astăzi, dar misiunea a rămas aceeași. Miliarde de oameni din întreaga lume folosesc Google pentru a căuta, a se conecta, a lucra, a se juca și multe altele. Google mulțumește tuturor pentru evoluția alături de companie în ultimii 25 de ani și este entuziasmată să vadă ce le rezervă viitorul împreună.

A dat şatra de romi din Baia Mare pe un job la Google în New York. Povestea de viaţă impresionantă a Rowenei Marin, tânăra romă care şi-a depăşit condiţia şi a ajuns să lucreze într-una dintre cele mai mari companii din lume
Sărbătorind un 25 de ani de la înființare, Google a ilustrat această aniversare printr-un Doodle special, reflectând traseul și impactul pe care compania l-a avut în universul digital. Însă nu doar aniversarea este marcată în această grafică, ci și misiunea continuă a Google de a organiza conținutul online și de a-l face disponibil și util pentru întreaga planetă.

La aniversarea de 25 de ani, Google se confruntă cu cel mai mare proces antitrust al unei generații

CEO-ul Google, Sundar Pichai, a adus ieri, marți, un elogiu istoriei gigantului tehnologic care a aniversat 25 de ani. În discursul său a vorbit despre succesul Google – improbabil, în opinia multora – de a oferi fiecărui utilizator un gigabyte de stocare (pariu riscant al Gmail), a menționat eșecurile companiei (software-ul de productivitate Google Wave), și a povestit despre luptele sale de-a lungul anilor, în care a “trebuit să răspundem la întrebări dificile despre viitorul Google.”“În anii 2000, era provocarea ‘cât de mult va rezista realmente web-ul?’”, a scris Pichai. “În anii 2010, oamenii se întrebau dacă ne putem adapta la era calculatoarelor mobile și dacă nu cumva căutarea era ‘pe terminate?’ De fiecare dată am avut răspunsuri potrivite vremii și am devenit mai puternici cu fiecare pas.”Exact la o săptămână de la momentul la care Pichai și-a publicat postarea, Google se va confrunta cu o altă întrebare dificilă despre viitorul său – și dacă extinderea companiei la dimensiunea la care este astăzi a însemnat încălcarea legii sau nu.Marțea viitoare Google va merge în instanță într-o bătălie legală istorică împotriva guvernului federal – un caz antitrust generațional care ar putea avea repercusiuni în întreaga industrie tehnologică. Este un caz pe care alți giganți din Silicon Valley îl vor urmări pentru a vedea cum ar putea interveni guvernul în probleme-cheie precum acordurile de distribuție sau alte tactici de creștere.Confruntarea, numită de Forbes SUA “U.S. et al vs. Google”, este primul proces de concurență al erei internetului modern, cel mai notabil caz de antitrust din domeniul tehnologiei de când Microsoft s-a confruntat cu procurorii federali acum mai bine de 20 de ani.

Google a premiat cele mai frumoase castele și cetăți ale României. Cum arată TOPUL
Însă atunci, când producătorul de software Windows a fost acuzat că își folosește dominația pe piața calculatoarelor personale pentru a-și sprijini în mod injust browserul Internet Explorer, lumea abia începea să se conecteze la internet. Astăzi, companiile de tehnologie pătrund în fiecare aspect al vieții cotidiene – cu ceasuri inteligente urmărindu-ne alergarea de dimineață, cu mașini fără șofer care circulă pe străzi și ChatGPT care scrie discursuri pentru politicieni.”Va fi o bătălie destul de mare”, a declarat Donald Polden, specialist în dreptul concurenței și decan emerit la Școala de Drept a Universității Santa Clara: “Microsoft a dus cazurile de monopolizare antitrust la un anumit nivel în arena tehnologică. Procesul Google are loc într-o piață mult mai contemporană și mai dinamică. Este prima mare poziție pe care o ia guvernul federal.”La baza procesului, care a fost inițial depus în 2020 de Departamentul de Justiție și de câteva state, sunt contractele Google cu producătorii de dispozitive – afaceri lucrative care fac din căutarea Google opțiunea implicită pe telefoane. Piatra de temelie a acestor afaceri este un contract cu Apple nedezvăluit în valoare de miliarde de dolari, care face din Google motorul de căutare implicit pe software-ul iOS care alimentează iPhone-urile, iPad-urile și Mac-urile.Conform plângerii originale a Departamentului de Justiție, Pichai și CEO-ul Apple, Tim Cook, s-au întâlnit în 2018 pentru a discuta cum ar putea colabora pentru a genera venituri.

După întâlnire, un angajat Apple i-a scris unui angajat Google: “Viziunea noastră este că lucrăm ca și cum am fi o singură companie.” Departamentul de Justiție a afirmat la momentul respectiv că aproape jumătate din traficul de căutare al Google provenea de pe dispozitivele Apple. Acordul este atât de important încât Google îl consideră o situație de “Cod Roșu”, a menționat plângerea.Într-un document pre-proces depus vineri, Departamentul de Justiție a adăugat: “Acordurile implicite de distribuție ale Google cresc costurile de schimb pentru utilizatori și, prin urmare, mențin monopolul Google în serviciile de căutare generale. Fac acest lucru alimentând avantajul de scară al Google și diminuând capacitatea concurenților din căutarea generală de a concura.”La solicitarea unui comentariu din partea Forbes SUA, Google a indicat către o postare pe blog publicată vineri de șeful departamentului legal, Kent Walker. “Intenționăm să demonstrăm în procesul nostru că acordurile noastre de distribuție a căutării reflectă alegeri făcute de browsere și producători de dispozitive bazate pe calitatea serviciilor noastre și preferințele consumatorilor”, a scris el.

“Posibilitatea obținerii mai ușoare a produselor pe care oamenii le doresc aduce un beneficiu consumatorilor și este susținută de legea antitrust americană.”Google a inclus grafice pas cu pas pentru schimbarea motorului de căutare implicit al Safari, menționând că este necesară doar o dublă apăsare pe desktop și patru apăsări pe iPhone.Procesul vine într-un moment de incertitudine existențială pentru companie. Ascensiunea ChatGPT al OpenAI l-a prins pe Google nepregătit, trimițând compania într-un vârtej pentru a-și reorganiza echipele și a accelera dezvoltarea produselor, în ciuda muncii pionieratului făcută de Google în domeniu. Google susține că va argumenta că rivalii precum OpenAI și Amazon sunt concurenți puternici, în timp ce guvernul federal va susține probabil că puterea monopolului Google îi conferă un avantaj injust în deținerea tehnologiilor emergente precum inteligența artificială.Google a rezistat acestor critici de ani de zile. Compania procesează aproximativ 90% din toate căutările online din SUA. Această cotă de piață vastă este fundamentul afacerii gigantului Google în publicitate, care generează cea mai mare parte din cele 280 de miliarde de dolari anuale ale companiei și care a propulsat-o la o capitalizare de piață de 1,7 trilioane de dolari.Și acest caz este primul pas.

Mai devreme în acest an lui Google i s-a intentat un alt proces antitrust separat, de data aceasta concentrat pe operațiunile sale de publicitate digitală și pe procesul de licitație online. În paralel, compania se confruntă cu monitorizare continuă în Europa, unde a fost deja amendată cu miliarde de dolari pentru practici de publicitate “abuzive” și contracte Android.Procesul, programat să dureze 10 săptămâni, va avea parte de un număr semnificativ de figuri importante din tehnologie. Se așteaptă să depună mărturie Pichai și o serie de executivi din partenerii și rivalii Google, inclusiv Apple, Microsoft și nou-veniții mai mici. Scopul procesului va fi să se stabilească dacă Google este vinovat de încălcarea legii antitrust; dacă acest lucru este adevărat, se va ține un alt proces pentru a decide măsurile necesar a fi luate, care pot include plata de daune sau restructurarea companiei.

Deși acest caz reprezintă o bătălie legală remarcabilă, este mai puțin expansiv decât era inițial – o victorie majoră pentru Google înaintea procesului.

În august, judecătorul Amit Mehta, care prezidează procesul în Districtul Columbia, a restrâns semnificativ domeniul cazului pentru că, în unele argumente, guvernul nu a “demonstrat efectul anticoncurențial necesar” pentru a arăta că Google a încălcat legea. Mehta a respins elemente-cheie ale plângerii, inclusiv argumentele că Google a proiectat – sau nu? – paginile sale de căutare pentru a exclude servicii terțe precum Yelp sau Tripadvisor.”Există probabil alte companii care așteaptă și se întreabă: ‘Dacă guvernul pune cătușe lui Google, există o oportunitate strategică pentru noi?’”, a spus Polden.Cu siguranță, Richard Socher, CEO al You.com, un motor de căutare bazat pe AI, speră ca guvernul să pună limite pentruGoogle. El a subliniat puterea setărilor implicite și importanța acordului cu Apple pentru Google. Produsul companiei sale nu se află pe lista motoarelor de căutare pe care utilizatorii le pot alege pentru a le seta ca implicit pe browserul Safari al Apple (cu atât mai puțin opțiunea presetată).

Tragerea la răspundere a Google ar putea ajuta să se facă loc pentru mai mulți concurenți, a spus Socher pentru Forbes:”Miza principală aici este distribuția. Consumatorii și-ar da seama că, de fapt, pot alege din mai multe alternative.”În ultimii ani, marile companii de tehnologie au devenit țintele preferate ale autorităților de reglementare antitrust și ale legislativului mai multor țări.Compania-mamă a Facebook, Meta, a fost mult timp supusă scrutinelor pentru achizițiile de competitori precum Instagram și WhatsApp, iar FTC a încercat și a eșuat să interzică Meta să achiziționeze startup-ul VR Within. Congresul a mai atacat afacerea Amazon, care vinde sub marca proprie –  Amazon -haine, mâncare și bunuri de consum precum baterii și scutece.În 2013 Comisia Federală pentru Comerț a încheiat o investigație de doi ani asupra Google după acuzații de generare de rezultate de căutare părtinitoare. În cele din urmă, agenția nu a întreprins nicio acțiune de aplicare a legii. Săptămâna trecută Google a ajuns la un acord cu o serie de state în legătură cu o acțiune antitrust privind piața sa de aplicații și taxa de 30% pe care o percepe dezvoltatorilor de software. Procesul urma să înceapă luna viitoare.

Faptul că Google nu a suportat încă nicio consecință serioasă ca urmare a acestor investigații a întărit compania, spun grupurile de avocați ai consumatorilor, iar o voce a oponenților emite ipoteza “Avem o oportunitate reală de a reconstrui internetul și de a crea mai multe opțiuni pentru oamenii de peste tot” – Sasha Haworth, director al Tech Oversight Project.

 

Google renunţă la aplicaţia Podcasts

Aplicaţia Google Podcast se va închide, urmând ca podcast-urile oferite de gigantul american să fie disponibile în YouTube Music.

Google Podcasts îngroaşă rândul aplicaţiilor şi serviciilor închise de companie în ultimii ani, fiind doar ultima dintr-un lung şir de produse trecute pe linia moartă.

În acest caz, este vorba de o decizie strategică, prin care podcast-urile sunt mutate din aplicaţia dedicată în YouTube Music.

Google urmează, astfel, exemplul Spotify, care a pus la un loc muzica şi podcast-urile. Dacă în cazul Spotify numărul mare de utilizatori ai aplicaţie Spotify a fost factorul determinant, aici este vorba de numărul redus de utilizatori ai aplicaţiei Google Podcasts.

Conform unui studiu făcut de Edison în Statele Unite, dintre utilizatorii Google care ascultă podcast-uri, 23% le ascultau pe YouTube şi doar 4% în aplicaţia Google Podcasts.

Cu alte cuvinte, utilizatorii oricum se îndreptau spre YouTube pentru podcast-uri, iar aplicaţia dedicată avea prea puţini utilizatori.

Compania le oferă, totuşi, celor care foloseau Google Podcasts posibilitatea migrării datelor prin intermediul formatelor RSS şi OMPL.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni