Marcel Boloş apără pachetul fiscal: „Prin aceste măsuri Guvernul nu a făcut decât să aducă bani suplimentari de la bănci şi corporaţiile multinaţionale”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă că, prin măsurile luate, Executivul ”nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari” la buget, de la companii. El susţine că băncile, care vor plăti taxe mai mari, au suficiente resurse, iar microîntreprinderile plătesc impozite mai mici decât în alte ţări europene.
Filip Stan
27 sept. 2023, 08:29
Marcel Boloş apără pachetul fiscal:
Ce se întâmplă cu ratele românilor după suprataxarea băncilor. Marcel Boloş a făcut anunţul zilei

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a vorbit, marţi seară, despre deficitul bugetar de 42,53 miliarde de lei, catalogând drept ”un act de iresponsabilitate” declaraţiile politicienilor care acuză Guvernul de faptul că majorează taxe şi impozite, în condiţiile în care datoria publică a ajuns la un nivel ”îngrijorător”. Boloş a afirmat că deficitul bugetar este ”stabilizat” de trei luni.

”Gândiţi-vă că deficitul bugetar, nu numai că avem problema lui şi trebuie să-l gestionăm corespunzător, poate mulţi care ne urmăresc nu au înţelegerea, poate, de specialitate necesară pentru ceea ce înseamnă această cheltuială, adică să cheltui mai mult decât ai plapuma şi mai mult decât îţi permite bugetul. Problema deficitului bugetar s-a dus în datoria publică a României, care a crescut îngrijorător, încât astăzi avem aproape 50% din PIB, adică 800 de miliarde de lei această datorie publică cu costuri ale dobânzii care sunt destul de usturătoare la bugetul public naţional, peste 30 de miliarde de lei sunt aceste costuri cu dobânda, ceea ce pe viitor poate crea probleme de sustenabilitate fiindcă, să nu uităm, înainte de criză noi am avut 350 de miliarde de lei datoria publică.

Eu când am văzut declaraţiile care sunt ale politicienilor totuşi responsabili şi au un cuvânt de spus pe scena politică, acelea în care spui că astăzi pui vina pe Guvern că nu are ce face decât să crească impozite şi taxe, mi se pare un act de mare iresponsabilitate. Spun cu toată răspunderea. Noi aceste măsuri le-am luat şi le luăm pentru ca să evităm cel mai mare risc pe care îl are România, acela de a nu putea accesa 75 de miliarde de euro”, a afirmat, la Antena 3, Marcel Boloş.

El a subliniat că, în situaţia în care României i se blochează fondurile europene, sunt în pericol proiecte de infrastructură de transport, educaţie, explicând că nu s-ar mai construi reţele de canalizare sau autostrăzi.

Citeşte şi: E oficial, mulţi bugetari rămân fără vouchere de vacanţă: „E normal ca cineva care câştigă 30.000 de lei, de exemplu, să ia voucher pe an de 1.500 de lei?”

”De trei luni de zile, deficitul bugetar al României este stabilizat. Am avut 2,33%, spun cifre, dar ele înseamnă miliarde de lei din PIB în luna iunie, 2,34% din PIB în luna iulie, 2,66% din PIB în luna august. Ce vreau să spun cu aceste cifre care poate pentru cei care ne urmăresc sună foarte ciudat? Că ritmul acesta de creştere a cheltuielilor de funcţionare ale statului l-am stopat. Acesta este un mare câştig”, a mai afirmat ministrul Finanţelor Publice.

Marcel Boloş s-a referit şi la impozitarea suplimentară a microîntreprinderilor, explicând faptul că taxarea acestora este la un nivel foarte jos în România, unul care nu mai este întâlnit în nicio ţară UE.

”Guvernul României, prin pachetul de măsuri, nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari de la bănci, de la corporaţiile multinaţionale şi e drept că a fost mult scandal pentru ceea ce înseamnă microîntreprinderi, dar să ştiţi că pe lângă faptul că 420.000 de microîntreprinderi încă au 1% impozit pe cifra de afaceri, totuşi discutăm şi de un segment de optimizare fiscală. Ştiţi cât este cifra de afaceri la microîntreprinderi? 250 de miliarde de lei. Ştiţi cât este profitul net înregistrat de microîntreprinderi? 66 de miliarde de lei. Ştiţi cât este impozitul pe care îl datorează bugetului de stat? 2,5 miliarde lei. Dacă acest lucru se pare că este rezonabil, ca 15 miliarde de euro să fie impozitate în ţara românească cu 500 de milioane de euro, unde Dumnezeu în Uniunea Europeană s-a mai întâlnit aşa ceva?”, a afirmat Marcel Boloş.

Întrebat de ce impozitul pe cifra de afaceri pentru companiile petroliere a scăzut faţă de propunerea iniţială, de la 1% din cifra de afaceri la 0,5% din cifra de afaceri, Marcel Boloş a explicat că este vorba despre profituri nete mari pentru care aceste companii plătesc, dar şi cifre de afaceri foarte mari pentru care se pun aceste impozite.

În ceea ce priveşte băncile, care vor plăti un impozit de 2% pe cifra de afaceri pentru o perioadă de doi ani, până la 1 ianuarie 2026, ministrul a explicat: ”600 de milioane de lei este, plătesc 41 de bănci. Împărţim 600 de milioane de lei la 41, să vedeţi cât vine pe o bancă şi dacă vi se pare mult…”.

El a ţinut să sublinieze că băncile înregistrează în România un profit net de 10 miliarde de lei şi că România este, pentru bănci, una dintre ţările cu cea mai ridicată rată de profitabilitate, fiind ”sunt suficiente resurse încât 2% să nu genereze vremuri apocaliptice”.

Citeşte şi: Marcel Boloș aruncă bomba despre încercarea de naționalizare a banilor românilor din Pilonul II de pensii! „Este soră cu nebunia”

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Proteina care ar putea prelungi speranța de viață cu până la 7 ani. A fost denumită “fântâna tinereții”: “Un obiectiv cheie pentru domeniul îmbătrânirii”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Botswana creează un fond pentru a recompensa sportivii după succesul la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...