VIDEO Peștera interzisă, adâncă de 12 kilometri, din Munții Șureanu. Zeci de mii de lilieci trăiesc aici

Peștera interzisă din Munții Șureanu ai Hunedoarei este de o frumusețe de poveste, însă nu mulți pot ajunge să o vadă în toată splendoarea. Un alt lucru inedit este că în peștera de 12 kilometri adâncime trăiesc zeci de mii de lilieci.
Filip Stan
30 sept. 2023, 22:38
VIDEO Peștera interzisă, adâncă de 12 kilometri, din Munții Șureanu. Zeci de mii de lilieci trăiesc aici
VIDEO Peștera interzisă, adâncă de 12 kilometri, din Munții Șureanu. Zeci de mii de lilieci trăiesc aici

Peștera din munții Șureanu este de o frumusețe aproape ireală. Adâncă de 12 kilometri, nu oricine poate ajunge să o vadă, iar o altă curiozitate este că aici trăiesc zeci de mii de lilieci. Localnicii din satul Ohaba Ponor din Hunedoara, aflat pe valea Streiului, la poalele Munților Șureanu, se bucură de această comoară a naturii, însă locul rămâne greu accesibil pentru necunoscători.

Citește și: Cea mai scumpă brânză din lume s-a vândut cu 30.000 de euro. Produsul conține trei tipuri de lapte și a fost lăsat la maturat opt luni într-o peșteră

Peștera interzisă plină de lilieci din Hunedoara

Peștera din Munții Șureanu este localizată foarte interesant. Indicațiile GPS către acest loc din Hunedoara îi duc pe curioși pe un traseu greșit, care părăsește drumul spre Fundătura Ponorului și coboară pajiștile abrupte până în apropierea intrării în peșteră, într-un loc de unde aceasta nu poate fi văzută. De aici, înaintarea devine imposibilă din cauza prăpastiilor.

Singurul traseu accesibil spre Peștera Șura Mare începe din satul Ohaba Ponor și urcă direct prin albia pârâului ce străbate zona de poveste. Din sat nu sunt indicatoare spre peșteră, iar fără ajutorul localnicilor, puțini turiști ar reuși să ajungă până în apropierea peșterii.

„Vin adesea turiști și întreabă cum pot ajunge la peșteră. Le arat că este destul de simplu, dar trebuie să meargă vreo jumătate de oră prin apă și au nevoie de cizme și să fie atenți la bolovani. Le spun și că apa e foarte rece, iar unii dintre ei renunță la dorința de a mai vedea peștera”, spune Traian, un localnic din Ohaba Ponor, potrivit adevarul.ro.

Ultima parte a călătoriei este dificilă și poate fi parcursă numai prin apele pârâului Ohaba care curge printre pereții abrupți ai cheilor. După un kilometru de mers prin apa rece, călătorii ajung la gura peșterii, o deschizătură în stânci cu o înălțime de aproape 40 de metri înălțime și cu o lățime de circa 12 metri. De aici, accesul în interiorul sistemului carstic, care măsoară aproape 12 kilometri de galerii și cavități subterane, este interzis.

Peștera Șura Mare din Hunedoara este declarată monument al naturii și se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cicolovina, iar intrarea în ea este considerată riscantă, dar și dăunătoare mediului.

„În Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina sunt peste 400 de peșteri, avene și galerii de prospecțiune minieră. Doar Peștera Bolii este amenajată și poate fi vizitată cu ajutorul unei lanterne, fără echipament specializat, restul peșterilor și avenelor nu pot fi vizitate, din motive de protecție a ecosistemului subteran și accesibilitate, necesitând autorizația CPS (Comisia Patrimoniului Speologic) și avizul APNGM-C (Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina) precum și asigurarea cu corzi sau echipament de scufundare”, arată reprezentanții parcului național.

Potrivit speologilor care au explorat-o de-a lungul timpului, Peștera Şura Mare din Hunedoara este unică în România pentru adăpostirea celor mai numeroase colonii de lilieci în hibernaţie, formate din zeci de mii de specimene. Peştera Şura Mare din Hunedoara adăpostea, în anii ’60 – ‘70, una din cele mai mari colonii de lilieci în hibernare din Europa, însumând peste 100.000 de indivizi din speciile Pipistrellus pipistrellus şi Miniopterus schreibersii. Observaţii recente în această peşteră au pus în evidenţă prezenţa în continuare a unei mari populaţii de lilieci, vorbind despre circa 40.000 de indivizi.

Peștera mai este unică și pentru că în Sala mare (Mendip) a peşterii, aflată la circa 2,5 kilometri de intrare, se află cele mai mari gururi sau bazine din ţară. Aici, o cascadă de peste 20 de metri transformă sala uriașă într-un paradis subteran. Galeria principală a peşterii depăşeşte trei kilometri şi este dificil de parcurs din cauza numeroaselor lacuri, cascade şi baricade din bolovani imenşi. Tavanul ei atinge însă înălţimea de 40 de metri în unele locuri. În apropiere se află Peştera Şura Mică, cu o deschidere înaltă de 20 de metri, în care apele formează o cascadă spectaculoasă.

Citește și: Secretele românului care a trăit într-o peșteră 140 de ani: ”Pentru cine nu-l cunoștea, era de speriat, dar oamenii în sat îl aveau la inimă”

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Bancnotele româneşti din 1999 care se vând acum cu zeci de mii de lei. Verifică seria şi vezi dacă ai o mică avere în casă!
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Schimbare radicală a vremii. E vizat și Bucureștiul. Alerte noi de la ANM
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai