Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), în perioada Paştelui creşte numărul persoanelor care revin în ţară din străinătate pentru a-şi petrece sărbătorile împreună cu familia şi rudele, dar şi al cetăţenilor străini care doresc să-şi petreacă vacanţa în România. Anul trecut, în perioada Paştelui au tranzitat frontiera aproximativ un milion de cetăţeni români şi străini.
„Aproximativ 3.000 poliţişti de frontieră vor fi zilnic la punctele de trecere a frontierei, pentru activităţile de supraveghere şi control, precum şi pentru prevenirea şi combaterea actelor ilegale transfrontaliere”, se arată într-un comunicat al IGPF.
Totodată, va fi constituită o rezervă de personal, atât la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, cât şi în cadrul structurilor teritoriale, formată din ofiţeri specializaţi ce vor fi pregătiţi să acţioneze în cazul în care situaţia o va impune, informează Mediafax.
Toate mijloacele de comunicaţii şi informatică vor fi menţinute în stare de operativitate, iar personalul din subordine va fi pregătit de intervenţie rapidă pentru rezolvarea situaţiilor deosebite şi fluidizarea fluxului la punctele de trecere a frontierei, a precizat sursa citată.
În perioada minivacanţei de 1 Mai şi Paşte vor fi intensificate relaţiile de colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, precum şi cu administraţia publică locală.
CITEŞTE ŞI: Efective mărite de poliţişti asigură ordinea publică pe litoral în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte
Poliţia de Frontieră le recomandă persoanelor care intră sau ies din ţară în această perioadă să folosească toate punctele de frontieră comune, pentru a evita aglomerărilor ce pot apărea din cauza suprasolicitării principalelor puncte de trecere de la frontiera cu Bulgaria şi Ungaria.
Astfel, la frontiera româno-ungară pot fi folosite punctele de trecere din judeţul Timiş – Cenad-Kiszombor, judeţul Arad – Nădlac-Nagylak, Turnu-Batonnya, Vărşand-Gyula, judeţul Bihor – Salonta-Mehkerek, Borş-Artand, Valea lui Mihai-Nyirabrany, Săcuieni-Letavertes şi judeţul Satu Mare – Urziceni-Vallaj, Petea-Csengersima.
La frontiera româno-bulgară sunt punctele de trecere a frontierei din judeţele Giurgiu – PTF Giurgiu, Constanţa – Vama Veche, Ostrov-Silistra, Negru Voda-Kardam şi din Dolj – Bechet şi Calafat.
Persoanele care intră sau ies din ţară pot face sesizări la numărul unic de apel al Poliţiei de Frontieră Române 021/9590, dacă sunt nemulţumite de modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei.
Anul trecut, în perioada Paştelui, din 10 până în 20 aprilie, au fost controlate documentele de călătorie pentru aproximativ un milion de persoane care au tranzitat frontiera română, din care aproximativ 922.000 au fost cetăţeni ai Uniunii Europene (aproximativ 86 la sută), cu peste 316.000 autovehicule. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost cele de la graniţa din vest, cu Ungaria, pe unde au trecut peste 428.800 de persoane, iar la punctele de trecere aeroportuare au fost înregistrate 255.883 de persoane.