Bicicleta cu hidrogen, creată de trei studenți din Timișoara. Costurile au ajuns la 10 mii de euro

Bicicleta cu hidrogen, o invenție ce promite foarte multe pentru viitor, a fost creată cu succes de trei studenți din Timișoara. Tinerii au pornit de la o simplă idee, ajungând să inoveze transportul sustenabil.
Filip Stan
02 oct. 2023, 09:22
Bicicleta cu hidrogen, creată de trei studenți din Timișoara. Costurile au ajuns la 10 mii de euro
Bicicleta cu hidrogen, creată de trei studenți din Timișoara. Costurile au ajuns la 10 mii de euro

Bicicleta cu hidrogen, creată de un grup de cadre didactice, alături de studenți ai Universității Politehnica Timișoara, se îndreaptă cu succes spre viitor. Ca parte a unui proiect mai larg în domeniul energiei regenerabile și a eficienței energetice, bicicleta cu hidrogen creată în orașul de pe Bega atinge 25km/oră.

Citește și: A apărut bicicleta cu roţi pătrate. Este perfect funcţională

Bicicleta cu hidrogen, invenție românească creată în Timișoara

Trei studenți de la Universitatea Politehnica din Timișoara au reușit să creeze bicicleta cu hidrogen în șase luni. Studenții au modificat o bicicletă electrică, păstrând cadrul acesteia, urmând să monteze un mecanism gândit de ei. Bicicleta pornește după acționarea unui buton, astfel că folosirea ei este mai simplă ca pentru un alt model clasic.

„Conțin un fel de pulbere metalică în interior care are capacitatea de stoca mai mult hidrogen decât o butelie mare, obișnuită. În buteliile obișnuite higrogenul se află la presiuni înalte, undeva la 200 de bari, iar în butelia noastră lucrează la o presiune mai joasă, de circa 8, 10 bari”, a explicat Traian Aurel Bena, doctor inginer Universitatea Politehnică Timișoara.

Butelia folosită pentru propulsia bicicletei este realizată special pentru acest vehicul. În recipient încap 0,9 metri cubi de hidrogen, care asigură o autonomie de o oră și o viteză maximă de 25 de kilometri pe oră.

„M-am gândit și cum să punem acestă butelie, a fost foarte complicat să aranjăm toate într-o cutie ca să fie ușor manevravilă. Nu poate să se zdruncine foarte tare, trebuie să stea și într-un anumit mod”, a explicat unul dintre studenții implicați în proiect, potrivit stirileprotv.ro.

Bicicleta a fost realizată în cadrul proiectului Romanian Network for New Energy Solutions (RONNES), coordonat de Universitatea Politehnica din Timișoara, având ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, în valoare de 185.225 de euro, este finanțat prin Fondurile Norvegiene sub coordonarea Innovation Norway.

„Acest proiect este o continuare a unei colaborări pe care o avem cu un Institut de Cercetare din Norvegia în cadrul unui proiect finanțat pe fonduri europene”, a notat și Corneliu Marius Crăciunescu, profesor coordonator proiect Universitatea Politehnică.

Cu ocazia implicării în Proiectul RONNES, studenții au dobândit cunoștiințe legate de utilizarea hidrogenului, de componentele specifice sistemului de generare a energiei folosind pile de combustie precum și activitățile specifice care presupun adaptarea unui vehicul electric la o sursă de energie pe bază de hidrogen. Odată finalizată această etapă, se va avea în vedere utilizarea cunoștiințelor acumulate la realizarea de vehicule cu trei și patru roți.

Costurile pentru crearea bicicletei cu hidrogen au ajuns la 10 mii de euro.

Citește și: Franța vine cu o nouă idee macabră. Pentru ca înmormântarea să fie eco, sicriul este dus la cimitir cu bicicleta

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Poporul creștin de origine turcă de lângă România. Foarte puțini știu de existența acestor oameni
Capital.ro
Decizie pentru cei cu buletin de identitate. Statul român va afla absolut totul
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Tortul perfect pe caniculă. Are fructe delicioase și se prepară repede
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Decizie pentru toți proprietarii de terenuri. Se aplică în sute de localități din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Joe Biden afirmă că este cel mai calificat pentru a fi președinte și respinge ideea retragerii din cursă
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!