Bicicleta cu hidrogen, creată de un grup de cadre didactice, alături de studenți ai Universității Politehnica Timișoara, se îndreaptă cu succes spre viitor. Ca parte a unui proiect mai larg în domeniul energiei regenerabile și a eficienței energetice, bicicleta cu hidrogen creată în orașul de pe Bega atinge 25km/oră.
Citește și: A apărut bicicleta cu roţi pătrate. Este perfect funcţională
Trei studenți de la Universitatea Politehnica din Timișoara au reușit să creeze bicicleta cu hidrogen în șase luni. Studenții au modificat o bicicletă electrică, păstrând cadrul acesteia, urmând să monteze un mecanism gândit de ei. Bicicleta pornește după acționarea unui buton, astfel că folosirea ei este mai simplă ca pentru un alt model clasic.
„Conțin un fel de pulbere metalică în interior care are capacitatea de stoca mai mult hidrogen decât o butelie mare, obișnuită. În buteliile obișnuite higrogenul se află la presiuni înalte, undeva la 200 de bari, iar în butelia noastră lucrează la o presiune mai joasă, de circa 8, 10 bari”, a explicat Traian Aurel Bena, doctor inginer Universitatea Politehnică Timișoara.
Butelia folosită pentru propulsia bicicletei este realizată special pentru acest vehicul. În recipient încap 0,9 metri cubi de hidrogen, care asigură o autonomie de o oră și o viteză maximă de 25 de kilometri pe oră.
„M-am gândit și cum să punem acestă butelie, a fost foarte complicat să aranjăm toate într-o cutie ca să fie ușor manevravilă. Nu poate să se zdruncine foarte tare, trebuie să stea și într-un anumit mod”, a explicat unul dintre studenții implicați în proiect, potrivit stirileprotv.ro.
Bicicleta a fost realizată în cadrul proiectului Romanian Network for New Energy Solutions (RONNES), coordonat de Universitatea Politehnica din Timișoara, având ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, în valoare de 185.225 de euro, este finanțat prin Fondurile Norvegiene sub coordonarea Innovation Norway.
„Acest proiect este o continuare a unei colaborări pe care o avem cu un Institut de Cercetare din Norvegia în cadrul unui proiect finanțat pe fonduri europene”, a notat și Corneliu Marius Crăciunescu, profesor coordonator proiect Universitatea Politehnică.
Cu ocazia implicării în Proiectul RONNES, studenții au dobândit cunoștiințe legate de utilizarea hidrogenului, de componentele specifice sistemului de generare a energiei folosind pile de combustie precum și activitățile specifice care presupun adaptarea unui vehicul electric la o sursă de energie pe bază de hidrogen. Odată finalizată această etapă, se va avea în vedere utilizarea cunoștiințelor acumulate la realizarea de vehicule cu trei și patru roți.
Costurile pentru crearea bicicletei cu hidrogen au ajuns la 10 mii de euro.