Generalul în rezervă Francisc Radici a fost pus sub învinuire pentru favorizarea infractorului, în dosarul privind furtul unor maşini de lux, acesta fiind lăsat să plece, luni, după ce a fost audiat la Serviciul Furturi de Autovehicule din Capitală, potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Mediafax.
Francisc Radici a fost dus la sediul Serviciului Furturi de Autovehicule din Poliţia Capitalei în urma percheziţiilor care au avut loc luni dimineaţă, la membrii unei grupări suspectate că au furat maşini de lux şi au înşelat firme de leasing.
Anchetatorii l-au audiat mai multe ore pe Francisc Radici şi l-au pus sub învinuire pentru favorizarea infractorului, fiind suspectat că a intermediat recuperarea de către o persoană, contra unei sume de bani, a unui autoturism furat, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.
Sursele citate au declarat că persoana căreia i-a fost furat maşina, un Mini Cooper, ţinea în torpedou toate actele autoturismului. Atunci când s-a dus la firma de asigurări pentru a fi despăgubit, reprezentanţii societăţii i-au cerut talonul maşinii şi cheia de rezervă. Pentru că nu mai avea talonul, acesta a anunţat în mai multe medii că este dispus să ofere o sumă de bani pentru recuperarea maşinii furate.
Acesta ar fi fost sprijinit de Francisc Radici, care s-ar fi oferit să îl ajute. Fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei i-ar fi spus proprietarului maşinii furate ce sumă trebuie să achite, Radici luând un comision.
Un număr de 15 persoane au fost reţinute de poliţişti în urma percheziţiilor efectuate, luni dimineaţă, în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Galaţi, Sibiu, Iaşi şi Alba, pentru destructurarea unei grupări infracţionale, specializată în furturi şi înşelăciuni cu autoturisme, informează Poliţia Română.
Luni dimineaţă, au fost efectuate 32 de percheziţii domiciliare în Capitală (19) şi cinci judeţe, respectiv Ilfov (7), Galaţi (1), Sibiu (1), Iaşi (3) şi Alba (1), de către poliţiştii Serviciului Furturi Auto- Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti., împreună cu poliţişti judiciarişti şi luptători din Serviciul pentru Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Capitalei şi ai celor din judeţele în care au avut loc percheziţii. La acţiune au participat şi ofiţeri specialişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi luptători din Serviciul pentru Interventii şi Acţiuni Speciale, din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări specializate în infracţiuni de furt, în special de autoturisme, şi înşelăciuni.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe documente de provenienţă ale autoturismelor suspectate a fi contrafăcute, atât din ţară, cât şi din străinătate, peste 70 de telefoane mobile, peste 10.000 de lei, 27 de chei de autoturisme şi un autoturism ce figura a fi sustras.
De asemenea, în urma activităţilor desfăşurate anterior de poliţişti au fost identificate alte nouă autoturisme care fac obiectul cercetărilor.
Un număr de 28 de persoane au fost conduse la audieri, iar la finalizarea acestora, în urma coroborării tuturor probelor existente, faţă de 15 persoane s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore.
Gruparea suspectată de furturi de maşini de lux era formată din 26 de persoane şi luase loc grupării conduse de Sandu Geamănu. Unul dintre liderii grupului era Liviu David, fratele lui Constantin David, condamnat în dosarul furtului maşinii lui Gigi Becali, au mai spus surse apropiate anchetei.
„Hoţii îi urmăreau pe proprietari până când opreau fie să scoată bani de la ATM, fie să facă mici cumpărături. Dacă şoferii lăsau cheile în contact, în câteva secunde rămâneau pietoni”, au spus sursele citate.
Totodată, membrii grupării sunt acuzaţi şi de înşelăciune, pentru că ar fi achiziţionat mai multe maşini în leasing, după care le-ar fi falsificat actele şi le-ar fi vândut unor cumpărători de bună-credinţă.
Şeful Serviciului Furturi de Autovehicule, Marian Iorga, a declarat că furturile unor autoturisme de lux au fost comise printr-o metodă aparte pentru Capitală, după ce proprietarii au lăsat cheile în contact şi motorul pornit.
Comisarul de poliţie Marian Iorga a spus că în acest caz au fost probate până în prezent şapte plângeri de furt.
„Până în prezent am reuşit să administrăm probatoriu în şapte plângeri de furt, respectiv trei dosare penale, având ca obiect autoturisme achiziţionate în sistem leasing. Din cele şapte autoturisme am depistat şase, respectiv două din cele ale companiilor de leasing. Discutăm de gama de autoturisme străine considerate de lux, cu o valoare de piaţă în jur de 15-20 de mii de euro”, a declarat Iorga.
Iorga a precizat că în acest caz se fac verificări pentru furt, înşelăciune, complicitate furt şi la înşelăciune, tăinuire şi favorizarea infractorului.