IRCC se apropie de ROBOR. Specialiștii recomandă populației să amâne accesarea de noi credite

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) a înregistrat o mică majorare de 0,02%, începând cu 1 octombrie, după ce trimestrul trecut a avut o uşoară scădere.
Filip Stan
03 oct. 2023, 13:16
IRCC se apropie de ROBOR. Specialiștii recomandă populației să amâne accesarea de noi credite

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) tinde să se egaleze cu ROBOR, care este în prezent de 6,40%. Începând cu 1 octombrie, IRCC a înregistrat o mică majorare de 0,02%, după ce trimestrul trecut a avut o uşoară scădere. În perioada 1 iulie – 30 septembrie 2023, IRCC a avut valoarea de 5,94%, însă odată cu noua sa actualizare, indicele de referinţă a ajuns la valoarea de 5,96%.

”Schimbarea este nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la IRCC, ratele creditelor deja existente contractate în trecut nu vor suferi majorări importante. Cu toate acestea, cei mai afectaţi vor fi românii care aşteptau cu entuziasm scăderea IRCC pentru a accesa credite ipotecare avantajoase şi care acum sunt nevoiţi să-şi reconsidere deciziile în privinţa achiziţionării locuinţelor cu ajutorul împrumuturilor cu garanţie imobiliară”, se arată în comunicatul AVBS Credit.

Citește și: Noi măsuri de austeritate pregătite de Guvern după ce pachetul de măsuri fiscale a fost blocat la CCR

Românii cu credite cu dobânzi variabile legate de IRCC, contractate în trecut, nu vor beneficia de o scădere a ratelor nici trimestrul acesta.

În acest context, principala recomandare pentru cetăţeni rămâne aceea ca, în perioada următoare, aceştia să se abţină de la accesa credite noi, mai ales credite ipotecare.

„Deşi se pare că valoarea IRCC s-a plafonat, având în vedere că în ultimele trimestre acesta a avut variaţii mici, în următoarea perioadă cetăţenii ar trebui să fie atenţi la bugetele lor şi la creditele pe care le au. Încă suntem într-o perioadă foarte incertă, cu război la graniţă, cu inflaţie mare, lucruri care pot să ne afecteze veniturile şi coşul de consum, creditele fiind o povară suplimentară pe care o luăm. Dobânzile la credite sunt foarte mari. Pentru un credit ipotecar cu dobândă variabilă, DAE poate să ajungă aproape de 9-10%. O dobândă de 9% pe o perioadă de 30 de ani, înseamnă un total de rambursat de 3 ori mai mare faţă de suma împrumutată”, a explicat Ion Soltinschi, consultant şi planificator financiar la Mr. Finance, potrivit Agerpres.

Citește și: Marcel Boloş explică de ce Guvernul vrea să elimine plăţile cash: „Propunerea noastră este să se reducă gradual”

IRCC a crescut constant în ultimii 2 ani. La început de 2022 era 1,17%, a atins un vârf pe 1 aprilie 2023, cu valoarea de 5,98%, de la 1 iulie şi până pe 30 septembrie a avut marja de 5,94%, iar de la 1 octombrie înregistrează o uşoară creştere la valoarea de 5,96%.

Atât creditele ipotecare deja contractate în trecut, cât şi creditele ipotecare noi care urmează să fie obţinute, au în prezent dobânzi variabile între 8,06% şi chiar 9%, în timp ce creditele ipotecare, noi sau de refinanţare, au dobânzi fixe care încep în prezent de la 5,79%.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile, trebuie sa respecți o singură condiție simplă
Capital.ro
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl dețină
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Nepotul lui Trump, dezvăluiri despre rasismul „unchiului Donald”: „Negri! Uite la ce au făcut negrii”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Ungurii aduc marea victorie pentru România. Sprijin nesperat din Ungaria
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Remarca șocantă a lui Donald Trump despre strănepotul său cu dizabilități dezvăluită în noua carte a nepotului său
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!