Prinţul Willem-Alexander a devenit, la 46 de ani, cel mai tânăr suveran din Europa, eveniment pe care olandezii l-au celebrat printr-o sărbătoare grandioasă, în nuanţe de portocaliu, culoarea naţională.
Aproximativ 800.000 de vizitatori îmbrăcaţi în portocaliu au invadat străzile din Amsterdam pentru a marca întronizarea.
Tânărul rege este primul bărbat din 1890, după trei regine şi o regentă în ţara sa. Este, de asemenea, şi primul dintr-o nouă generaţie de monarhi europeni, a căror vârstă medie este de 71 de ani, care accede la tron.
Viitorul monarh a anunţat deja că el şi soţia sa de origine argentiniană Maxima (41 de ani) nu sunt adepţi stricţi ai protocolului. Astfel, contrar mamei sale, el nu ţine neapărat să fie numit cu apelativul „majestate”. „Oamenii pot să-mi spună aşa cum se simt ei mai confortabil”, a mai spus el, pretinzând că vrea să fie un monarh al „secolului XXI” care să reconcilieze tradiţia cu modernitatea.
Rolul monarhului a evoluat de la crearea în 1815 a Regatului Ţărilor de Jos, care a fost înainte republică.
După 2012, suveranul nu mai este implicat în formarea guvernului, parlamentului, ca înainte, dar semnează încă legi.
Willem-Alexander a asigurat că va accepta acest rol pur simbolic dacă parlamentul va decide în acest sens.
Willem-Alexander a depus marţi jurământul în calitate de rege al Olandei, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Nieuwe Kerk din Amsterdam, devenind cel mai tânăr suveran din Europa. El îi succedă mamei sale, regina Beatrix, care a abdicat după 33 de ani de domnie, potrivit Agerpres.
Tânărul rege a jurat să apere cu toate forţele sale ‘independenţa şi integritatea teritoriului regatului’. În discursul său, monarhul a dat asigurări că va apăra ‘libertatea şi drepturile tuturor olandezilor şi ale tuturor rezidenţilor din Olanda’ şi că va folosi toate mijloacele pe care legea i le va pune la dispoziţie pentru ‘menţinerea şi promovarea prosperităţii, aşa cum trebuie să facă un bun rege’.
După cum este obiceiul Casei de Orania, Willem-Alexander nu şi-a pus coroana. În frac, purtând deasupra mantaua de învestitură, utilizată din 1815 de regii şi reginele Olandei, a avut lângă el însemnele regale (sceptrul, globul imperial, spada regală şi drapelul) realizate în 1840, care simbolizează puterea şi demnitatea regelui.
Mii de olandezi strânşi în preajma Nieuwe Kerk au urmărit ceremonia pe ecrane uriaşe şi au ascultat cuvintele rostite de şeful statului, potrivit căruia faptul că regele nu are responsabilităţi politice nu înseamnă că nu are responsabilităţi.
Willem-Alexander şi soţia sa, Máxima, au oferit o recepţie invitaţilor lor din 18 case regale din întreaga lume, autorităţilor naţionale, corpului diplomatic acreditat în Olanda şi altor demnitari.
O multitudine de concerte, petreceri şi sărbători stradale au fost planificate în întreaga ţară, inclusiv un spectacol în aer liber al faimosului DJ olandez Armin van Buuren la Amsterdam.
Două absenţe au marcat ziua: familia Maximei şi cea a fratelui lui Willem-Alexander, Johan Friso.
Din cauza trecutului său de secretar de stat sub dictatura argentiniană a lui Jorge Videla, tatăl Maximei Jorge Zorreguietta nu a fost binevenit la aceasta ceremonie.
Al doilea din cei trei fii ai reginei Beatrix, Johan Friso se află în comă după un accident la schi în februarie 2012 şi, prin urmare, nu a putut să-l vadă pe fratele său devenind rege.
Lista de invitaţi nu a fost încă publicată, dar protocolul prevede ca niciun cap încoronat să nu fie prezent. Numai prinţii şi prinţesele moştenitoare au putut asista la întronizare, iar presa a relatat că prinţul Charles al Regatului Unit, Felipe de Spania şi Naruhito al Japoniei au fost, de asemenea, prezenţi.
Cele trei fiice ale cuplului regal au fost alături de părinţi pe tot parcursul zilei. Cea mai mare dintre ele, Catharina-Amalia devine oficial prinţesă moştenitoare la numai cei nouă anişori ai săi.
Surpriză de proporţii: Regina Beatrix a Olandei a abdicat de la tron