George Simion şi Gheorghe Piperea, candidat al AUR pentru europarlamentare, atacă limitarea plăţilor cash: „E o problemă de libertate. Numerarul nu aduce comisioane necuvenite băncilor”

Partidul AUR, prin preşedintele George Simion şi candidatul la europarlamentare Gheorghe Piperea, critică dur măsura guvernului Ciolacu de a limita plăţile cash şi chiar vorbesc despre o conspiraţie menită să aducă băncilor profituri nemeritate.
Mircea Filipescu
04 oct. 2023, 20:31
George Simion şi Gheorghe Piperea, candidat al AUR pentru europarlamentare, atacă limitarea plăţilor cash:

Președintele AUR spune că se urmărește „eliminarea numerarului”, ceea ce este „inaceptabil” și dă și un exemplu personal: „În principiu, eu îmi iau banii în numerar”.

La rândul său, Gheorghe Piperea, candidat AUR la alegerile europarlamentare, spune că nu le garantează nimeni românilor că „peste 6 luni, peste un an de zile”, plafonul de 1.000 de lei nu se va transforma într-unul de 10 lei.

Potrivit liderului AUR, George Simion, unul dintre scopurile urmărite de Guvernul Ciolacu ar fi limitarea plăţilor în numerar, iar această măsură este o „problemă de libertate”, care afectează îndeosebi persoanele sărace deoarece nu au carduri şi nici acces la bancomate.

„Se urmărește eliminarea numerarului într-o țară în care jumătate din mediul rural este încă în noroi. Oamenii nu au apă, nu au canalizare, nu au gaze. Credem că este inacceptabil ceea ce guvernul Marcel Ciolacu face prin limitarea plăților în numerar. O dată, este o chestiune de accesibilitate pentru persoanele sărace, care nu au carduri, care nu acces la bancomate și, după aceea, este o problemă de libertate.

Multe alte țări – dau exemplul Elveției, Austriei – poartă discuții în aceste zile pentru introducerea plăților în numerar în Constituție. Suntem un aprig apărător al libertății și, de aceea, ne vom opune cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Plățile în numerar sunt despre libertate și despre evitarea controlului social. Cred în acest lucru și dau un exemplu personal în acest sens. În principiu, îmi iau banii în numerar”, a declarat George Simion, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Digi 24.

În ceea ce priveşte plafonul de 1.000 de lei pentru plățile efectuate între două persoane juridice, Gheorghe Piperea, candidat AUR la alegerile europarlamentare spune că „nu ne garantează nimic că această sumă de 1000 de lei nu se va transforma, peste 6 luni, peste un an de zile, în 10 lei și, în momentul în care această limită se va impune, practic, numerarul fizic va dispărea”.

Citeşte şi: Mircea Badea îl atacă pe Boloş după limitarea plăţilor cash: „Domnule Boloş, e un comandament de undeva? Cineva vrea să facă experimente în România?”

„Va dispărea ca principiu, iar acest lucru nu doar că este un atac la libertatea economică prevăzută în Constituție la art. 45, nu doar că este un atac la principiul nivelului de trai decent prevăzut în art. 47, dar este și un atac la proprietate. De ce spun acest lucru? Pentru că tot ceea ce depășește suma de 1000 de lei pe zi nu se mai poate utiliza în scopul normal al acestor sume de bani, ceea ce înseamnă că proprietatea ta este limitată. Acesta este primul palier al discuțiilor”, a afirmat acesta.

Piperea a readus în discuție un proiect care a circulat în luna mai și care „prevedea același lucru, ba chiar obligativitatea tuturor plăților prin bănci sau prin sisteme digitale și, mai mult decât atât, prevedea așa-numita identitate bancară, care lega contul bancar de CNP. Ceea ce, practic, înseamnă nimic altceva decât legarea de glia bancară. Și atunci, și acum, am spus că există în practica Curții de Justiție a Uniunii Europene o speță din 26 ianuarie 2021, care prevede dreptul oricărui cetățean european de a face plăți în numerar, corelativ cu obligația oricărei persoane juridice sau instituții publice, comerciant sau autoritate administrativă, de a primi încasări în numerar fizic. Asta, pentru că obligă Tratatul de funcționare a Uniunii Europene și asta pentru că obligă protocolul de constituire a Băncii Centrale Europene”.

„Apropo, a circulat zilele acestea o recomandare a Băncii Centrale Europene din 2010, dublată de o recomandare tot din 2010 a Comisiei Europene, din care rezultă că numerarul fizic este libertate, este proprietate, numerarul fizic este incluziune socială. Numerarul fizic nu costă comisioane, el nu aduce nemeritate profituri băncilor și sistemelor de plăți digitale. Nu spun eu acest lucru, o spun cele două instituții cât se poate de oficiale ale Uniunii Europene”, a mai adăugat avocatul Gheorghe Piperea.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu delegația FMI: ”Mă bucur că au apreciat că măsurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului sunt în direcția corectă”

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Permis de conducere reînnoit din 2 în 2 ani. Legea nu-ți permite să conduci dacă nu faci testele
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trei zodii care vor avea o perioadă foarte bună. Surprize mari în ultima săptămână din septembrie
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
UE a dat ORDIN! Mașinile pe benzină și motorină sunt INTERZISE! De când NU se mai vând
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Bundestagul aprobă un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 447 milioane de dolari
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore