Oamenii de ştiinţă au descoperit că unele plante ajută la încetinirea schimbărilor climatice prin producerea unor gaze care formează nori. Aceste „umbrele” ar putea compensa circa 1% din încălzirea mondială şi până la 30% la nivel local, îndeosebi în nordul Siberiei, în Canada şi ţările nordice, arată un studiu apărut în revista Nature Geoscience, citat de Agerpres.
Ei consideră că această descoperire oferă o dovadă suplimentară a importanţei protejării pădurilor, care ajută la încetinirea schimbărilor climatice, absorbind gazele cu efect de seră pe măsură ce cresc.
Studiul a fost realizat în păduri din Europa, America de Nord, Rusia şi Africa australă şi arată că unele plante emit particule minuscule care plutesc în aer, acţionând ca germeni de picături de apă şi creând nori. Aceşti nori albi reflectă la rândul lor lumina soarelui spre spaţiu.
Efectul este totuşi mai puţin vizibil la pădurile tropicale, mult mai calde, din Amazonia sau bazinul fluviului Congo. „Este un efect scăzut – poate 1%”, arată principalul autor al studiului, Pauli Paasonen, de la Universitatea din Helsinki şi Institutul internaţional pentru analiza sistemelor aplicate din Austria. „Dacă temperaturile ar creşte cu un grad, procesul ar permite limitarea creşterii la 0,99 grade”, adaugă cercetătorii din Statele Unite, Canada, Germania, Olanda, Africa de Sud, Ungaria şi Suedia.
„Pădurile oferă o răcire suplimentară. Este un alt motiv pentru care ar trebui să le protejăm şi să le păstrăm”, adaugă Dominick Spracklen, expert în plante şi schimbări climatice la Universitatea din Leeds, care nu a fost implicat în studiu.
El adaugă că efectele nefaste ale încălzirii asupra pădurilor, cum ar fi incendiile sau dezvoltarea insectelor dăunătoare, depăşesc totuşi aceste minuscule beneficii.