EXCLUSIV| Cutremur în BOR! Mihail Neamțu îl acuză pe Vasile Bănescu de hărțuire. ”Pune gaz pe focul creat de alții”

Cutremur de proporții în Biserica Ortodoxă Română. Teologul și scriitorul Mihail Neamțu lansează un atac fără precedent la adresa purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, pe care îl acuză de hărțuire.
Alina Costache
06 oct. 2023, 14:42
EXCLUSIV| Cutremur în BOR! Mihail Neamțu îl acuză pe Vasile Bănescu de hărțuire. ”Pune gaz pe focul creat de alții”
EXCLUSIV| Cutremur în BOR! Mihai Neamțu îl acuză pe Vasile Bănescu de hărțuire

Cutremur în BOR! Mihail Neamțu îl acuză pe Vasile Bănescu de hărțuire. Mihail Neamțu a dezvăluit în exclusivitate, la România TV, că reprezentantul BOR i-a trimis mai multe mesaje de amenințare și hărțuire pe care nu o să le facă publice, însă cere ca acesta să fie demis din funcție.

Citește și Arhiepiscopia Sibiului vrea ca filmul „Arsenie. Viața de apoi” să fie interzis! Vasile Bănescu: ”Biserica nu poate să interzică ceva în spațiul public”

Cutremur în BOR! Mihail Neamțu îl acuză pe Vasile Bănescu de hărțuire

”Este un mesaj privat. Nu am de gând să îl dezvălui, însă domnia sa mi-a dat de înțeles că trebuie să mă opresc și se victimizează. Zice că e greu de înțeles cum s-a ajuns aici. M-a acuzat de prostituție și citez, prostituție cu Iisus în gură. Câtă vreme a alimentat acuzațiile la intelectualii conservatori pe care el i-a făcut putiniști pune gaz pe focul creat de alții. El trebuie să dea explicații nu eu”, a declarat Mihail Neamțu, în exclusivitate, la România TV.

Întrebat dacă se simte amenințat și hărțuit, Mihai Nemațu a răspuns: ”Hărțuit, da! Amenințat nu pentru că nu este puternic, are complexe de personalitate. Este un om care își ia validarea de la oameni superiori ca inteligență. Este slab, nu puternic și de asta recurge la astfel de metode”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Mihail Neamțu afirmă că Vasile Bănescu și-a pierdut mințile și a atașat o captură cu un început de mesaj pe care purtătorul de cuvânt al BOR i l-a trimis pe Whatsapp.

”Smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala. (Matei 18, 7)

Vasile Bănescu și-a pierdut mințile. Nu-mi explic altfel cum și-ar putea permite un reprezentant al Patriarhiei să-mi trimită mesaje private de hărțuire și amenințare. Cunoașteți un singur purtător de cuvânt dintr-o instituție publică sau privată a României care încalcă sistematic protocolul și procedurile din rațiuni de vendetă personală?

Cunoașteți un singur reprezentant de Mitropolie, Arhiepiscopie sau Episcopie care se coboară josnic la nivelul unui asemenea partizanat ideologic și neprofesionalism? Mai știe cineva să existe vreun personaj care să construiască zilnic falii adânci și chiar schisme în interiorul Bisericii, așa cum s-a văzut în controversa despre Pascalie?

Menirea creștinilor este să aducă pacea, nu gâlceava. Rolul Bisericii este să vindece relațiile între oameni, nu să le otrăvească.

La această oră, Vasile Bănescu — mereu încruntat, mereu agresiv, mereu dornic să-și certe semenii — amestecă pozițiile oficiale ale Patriarhiei cu opiniile sale exprimate într-o păsărească scremută și nefericită.

Amestecul sistematic al unor elucubrații pătimașe cu opiniile sobre ale unei instituții venerabile (Patriarhia Română) aduce zilnic un grav deficit de imagine Bisericii Ortodoxe Române.

Numeroși episcopi silitori, preoți vrednici, monahi rugători și laici decenți se simt obligați să explice idiosincraziile și polemicile angajate de un personaj complexat, fără operă teologică, dar mereu blocat pe emisie.

Vasile Bănescu participă activ la subminarea unității Bisericii Ortodoxe Române, fapt demonstrat în nenumărate intervenții publice, de la susținerea regimului liberticid și cauționarea pașapoartelor verzi în perioada pandemiei Covid19 până la poziționările anticanonice privind data Paștelui sau recenta legitimare a filmului blasfemiator la adresa părintelui Arsenie Boca.

Aceste momente de crasă inadecvare ar fi putut fi doar niște rătăciri sau derapaje izolate. Mai multă rugăciune, un plus de mișcare și mai mult soare ar face bine oricui.

Doar că Vasile Bănescu pretinde că vorbește, tacit sau explicit, în numele Președintelui Sfântului Sinod al BOR.

În absența unei vieți duhovnicești exemplare și-n lipsa unor proiecte culturale solide, Vasile Bănescu se ofilește-n postări circumstanțiale pe Facebook. Măcinat de evidente neliniști și lipsuri interioare, acest om s-a angajat într-o suită nesfârșită de polemici virulente cu reprezentanți ai ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române, atacând explicit anumiți episcopi și arhiepiscopi în funcție, dar și teologi laici, preoți vrednici sau profesori universitari consacrați academic la nivel național și internațional.

Pe vremuri, Vasile Bănescu juca rolul oportun de animator al unor emisiuni culturale la TrinitasTV. Astăzi, comentariile sale privesc orice, dar nu exegeza biblică, studiul textelor patristice sau hermeneutica scrierilor filocalice.Fără să-l fi studiat prea mult, am remarcat în activitatea publică a domnului Bănescu o frivolitate deloc mozartiană, deviată frecvent către invectivă și discursul moralist. Atins de-o patologică îndreptățire de sine, angajatul Facebook al Patriarhiei are doar obsesia lansării procese de intenție, tevaturi, calomnii, insulte, delațiuni, insinuări sau acuzații îndreptate către oamenii Biserici, mai vrednici sau mai nevrednici.

Un purtător de cuvânt care luptă cu membrii instituției pe care o reprezintă este nu doar o anomalie istorică, ci o contradicție dezastruoasă pentru publică a Bisericii Ortodoxe Române.

Singura soluție pentru ieșirea din impas o reprezintă demiterea de urgență a domnului Vasile Bănescu”, a scris Mihail Neamțu pe Facebook.

Citește și Vasile Bănescu clarifică poziția BOR în problema transplantului de organe: ”Total favorabilă unui act menit să salveze viața unei persoane”. Unde trage linie Biserica Ortodoxă

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Taxa care se aplică în toată România. Șoferii sunt obligați să o plătească. Rămân fără acte
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Se modifică Codul Rutier. Toți șoferii tineri sunt vizați
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...